Lagbanner
Ett par smärre överraskningar i spanska EM-truppen
Marcos Llorente (på bilden), Pau Cubarsí och Aleix García stryks från truppen

Ett par smärre överraskningar i spanska EM-truppen

Under fredagen bantades den spanska truppen ned från 29 till 26 spelare. Många förväntade blev uttagna men det fanns också en och annan överraskning i Luis de la Fuentes trupp. Pau Cubarsí, Aleix García och Marcos Llorente har strukits från den preliminära truppen.

För snart två veckor sedan lanserade Luis de la Fuente den preliminära spanska EM-truppen som då innehöll 29 namn. Enligt UEFA:s reglemente får dock endast 26 spelare följa med till sommarens turnering i Tyskland och den spanske förbundskaptenen hade därför ett litet jobb kvar att göra med truppen innan den var helt spikad. Tre spelare var tvungna att strykas och detta skulle avgöras strax efter att matchen mot Andorra i onsdags skulle avverkas. En match som Spanien för övrigt vann med 5-0.

Många av de spelare som jag i införrapporten lyfte som osäkra kort fick också mycket speltid i matchen mot Andorra. Det var givetvis för att de skulle visa upp sig inför den 62-årige förbundskaptenen innan truppen spikades. En av de som verkligen tog chansen mot Andorra var Real Betis-spelaren Ayoze Pérez som varit i bra form för andalusierna den här säsongen. 30-åringen gjorde även Spaniens 1-0-mål mot Andorra och imponerade så pass mycket att han faktiskt har fått en biljett med sig till Tyskland. Det var nog många som antog att han skulle vara en av de spelarna som skulle ryka när den slutliga truppen skulle sättas men Ayoze finns alltså med.

En annan som lyckats övertyga de la Fuente om sin plats i truppen var Fermín López som även han ansågs vara ett osäkert kort inför. Sämre gick det för Fermíns Barcelona-kollega Pau Cubarsí som inte kommer att följa med på planet norrut. Cubarsí var nämligen en av de tre som lämnats hemma och det stod i stort sett mellan honom Dani Vivian, Robin Le Normand, Aymeric Laporte och Nacho Fernández men där vägde alltså 17-åringen lätt och får följa mästerskapet från TV-soffan.

La Ligas kanske bästa innermittfältare den här säsongen, Gironas Aleix García, var den andra spelaren som ratades av de la Fuente. Gironas lagkapten har varit en drivande faktor till klubbens succé den här säsongen men de dryga 67 minuter han spelade mot Andorra ska tydligen inte ha räckt för att övertyga ledningen. I stället har de la Fuente och hans ledarstab valt att låta Rodri, Martín Zubimendi, Fabián Ruiz, Mikel Merino, Pedri, Àlex Baena och tidigare nämnda Fermín López få chansen i Tyskland. I samma veva, och kanske lite mer förväntat, ströks även mittfältaren Marcos Llorente från truppen. Atlético de Madrid-spelaren testades som högerback mot Andorra men fick bara en halvlek då och stannar därför hemma.

Här är Spaniens EM-trupp i sin helhet:

Målvakter:
Unai Simón (Athletic Club)
David Raya (Brentford/Arsenal)
Àlex Remiro (Real Sociedad)

Försvarare:
Dani Carvajal (Real Madrid)
Jesús Navas (Sevilla)
Aymeric Laporte (Al Nassr)
Robin Le Normand (Real Sociedad)
Nacho Fernández (Real Madrid)
Daniel Vivian (Athletic Club)
Àlex Grimaldo (Bayer Leverkusen)
Marc Cucurella (Chelsea FC)

Mittfältare:
Rodri (Manchester City)
Martín Zubimendi (Real Sociedad)
Fabián Ruiz (PSG)
Mikel Merino (Real Sociedad)
Pedri (FC Barcelona)
Àlex Baena (Villarreal CF)
Fermín López (FC Barcelona)

Anfallare:
Àlvaro Morata (Atlético de Madrid)
Joselu (Real Madrid)
Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)
Dani Olmo (RB Leipzig)
Ferran Torres (FC Barcelona)
Nico Williams (Athletic Club)
Lamine Yamal (FC Barcelona)

Vad tycker du om den spanska EM-truppen? Är det något namn du saknar eller är du överens med Luis de la Fuente att Spanien skickar bästa laget till Tyskland?

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-06-07 14:04:51
Author

Fler artiklar om Spanien