Lagbanner
Fans tillåtna på arenorna i La Liga redan i juni?

Fans tillåtna på arenorna i La Liga redan i juni?

En tredjedel av klubbarnas arenor kan fyllas redan i slutet av juni/början av juli.

La Liga överväger att låta supportrarna återvända till sina respektive arenor inom en närmare framtid än vad vi tidigare gissat på. Detta skulle inte heller bryta mot Spaniens fasningsprogram om allting sker korrekt och social distansering kommer i sådana fall att ske även inne på arenorna. Man kommer max att kunna tillåta en tredjedel av arenornas publikkapacitet men det är ändå ett stort steg mot en normalitet som beslutshavarna i Spanien söker.

Detta skapar emellertid en inre debatt mellan klubbarna. En klubb som redan tagit ett tydligt steg mot att låta supportrar äntra arenorna igen är Real Madrid som till och med inlett byggarbeten inne på Santiago Bernabéu. Istället kommer Los Blancos att spela på Alfredo di Stefano-stadion. Även Levante byter tillfälligt hemmaborg. Både Real och Levante förväntas rösta emot ett förslag om supportrar på arenorna eftersom de inte spelar på sina naturliga hemmaarenor.

Om klubbarna ska kunna tillåta supportrar måste regionerna vara i fas 3 i Spaniens fasningsprogram. Just nu har de flesta klivit in i fas 3 redan men regionerna Madrid, Katalonien, Kastilien och León samt Valencia befinner sig fortfarande i fas 2 och skulle i skrivande stund inte kunna tillåta supportrar på arenorna. Mest troligt skulle supportrar tillåtas först i slutet av juni, alternativt i början av juli. Dock lär det dröja till 2021 innan 100% av publikkapaciteten kan fyllas på de spanska arenorna.

I övrigt har La Liga beslutat att det inte kommer att tilldelas gula kort för att spotta. I Bundesliga får spelare som spottar gult kort men detta kommer inte La Liga alltså att bestraffa. Man kommer inte heller att bestraffa spelare som kramas eller firar mål med varandra. Detta skiljer sig också från Bundesligas regler. Likt Bundesliga kommer dock spelarna, som sitter på avbytarbänken, behöva sitta en bit ifrån varandra och spelarna kommer inte heller att hälsa på varandra inför matcherna. Fem byten kommer att tillåtas men dessa fem byten får endast ske under tre tillfällen under matcherna.
På torsdag, om blott två dygn, drar La Liga igång igen med stadsderbyt mellan Sevilla och Real Betis. Matchstart är klockan 22.00.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-06-09 19:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien