Tveksamma insatser när Spanien och Portugal spelade 0-0

MADRID. Spanien spelade sin första av två träningsmatcher inför EM på fredagskvällen. Mötet med Portugal på Estadio Metropolitano i Madrid blev dock ingen match som höjde förväntningarna på La Roja.

Det har gått 564 dagar sedan Spanien senast spelade framför sina fans. På fredagskvällen var det dock dags att för La Roja att tas emot av publiken. Man gjorde det på Estadio Metropolitano i Madrid i en träningsmatch mot Portugal. Det var flertalet frågetecken i det spanska laget, polemiken kring Sergio Ramos vara eller icke vara i EM-truppen hade inte lagt sig samtidigt som Marcos Llorente fick starta som högerback. Denna gång valde Luis Enrique att satsa på Unai Simón mellan stolparna, ett val som kan hålla i sig under sommarens turnering.

Det var Spanien som skulle ha bollinnehavet och kontrollen under de första 20 minuterna. Thiago tillsammans med Busquets på mittfältet gav cirkulation på bollen när Ferran Torres och Pablo Sarabia försökte komma runt på kanterna och hitta Álvaro Morata. Trots bollinnehavet skapade man inte allt för många chanser. Den första kom inte förrän minut tio när Marcos Llorente från högerbacksplatsen klev in i straffområdet. Atlético-stjärnan fick dock ingen träff på bollen när läget uppstod, ett väldigt bra sådant.

Portugals första chans skulle komma med 22 minuter spelade. Detta när José Fonte vann en nickduell mot Pau Torres och fick bollen i nät vid den bortre stolpen. Domaren Craig Pawson valde dock att döma bort målet på grund av frispark. Då Fonte klättrade på försvararens rygg.

Offensivt för Spaniens del var det framför allt Ferran Torres på högerkanten som visade rörlighet och löpte i djupled. Manchester City-spelaren hade bland annat en nick utanför efter 27 minuter spelade. Detta efter ett inlägg från Morata på vänsterkanten.

Det tidigare nämnda valet av Unai Simón på målvaktspositionen kunde varit bättre. Vid de få tillfällen som Athletic-spelaren var inblandad i spelet var det inte helt övertygande aktioner. Speciellt inte med cirka tio minuter kvar av första halvlek då han i en man-mot-man-situation med Cristiano Ronaldo försökte rensa bort bollen men istället träffade den portugisen, bollen gick dock ut över linjen.

När domaren blåste för halvtid var det inte helt övertygande, varken från Spanien eller Portugals sida även om det var hemmalaget som hade mest boll. La Roja hade dock knappt några riktiga chanser samtidigt som de större spelarna inte visade upp sin bästa sida.

Spanien skulle börja den andra halvleken best och det var Morata som skulle ha huvudrollen. Efter att först ha löpt i djudled till höger i straffområdet letade Juventus-stjärnan efter den bortre stolpen, avslutet gick dock rakt på Rui Patricio i motståndarnas mål. Detta i minut 49. Fem minuter spelare skulle Morata få en ny chans. Detta efter att Llorente kommit igenom på högerkanten. Morata avslutade två gånger om men lyckades inte få bollen i nät.

Samtidigt presenterades publiksiffran på 14 743 åskådare.

I minut 59 skulle Spanien skapa nästa chans och ännu en gång var det Marcos Llorente som skapade den på högerkanten. Efter en närkamp med Pepe där båda faller lyckas Atlético-spelaren resa sig och hitta in till Pablo Sarabia. Avslutet går dock över, ett avslut som kunde fått ett bättre öde.

Portugals första chans efter vilan kom med 59 minuter spelade. Cristiano Ronaldo som för övrigt var bleck under den första timmen lyckades ta sig fram på högerkanten och hitta Diogo Jota. Liverpool-stjärnan får på en bra nick men bollen går till hörna efter räddning av Simón. Nästa chans skulle vara i Portugals favor. Efter en frispark från höger får Cristiano Ronaldo huvudet på bollen och skarvar den mot bortre stolpen. Avslutet gick dock dryga metern utanför den bortre stolpen.

I minut 87 får frispark från vänster där Koke slår bollen över försvararna men hittar Ferran Torres panna. Rui Patricio står dock för en jätteräddning.

I minut 90 skulle Spanien för matchens sista chans. Efter en fin passning i djupled kommer Morata fri med motståndarnas målvakt samtidigt som anfallskollegan Gerard Moreno fanns till höger. Morata valde dock att avsluta själv, ett avslut som tar stenhårt i ribban och innebär att matchen slutar 0-0.

I samband med slutsignalen kom burop och busvisslingar från publiken. Frågan är om de spanska fansen får sett ett liknande spel i EM som idag. Ett spel som inte ser allt för lovande ut. På tisdag ställs man mot Litauen. Om tio dagar börjar EM-slutspelet för Spaniens del.

Alexander IvanovskiAlexander.Ivanovski@svenskafans.com@Ivanovski__2021-06-04 21:44:00