Lagbanner
FdJ: ”Gav spektakulärt kaos ett ansikte ”
Real Madrid avslutade ligan bäst och är värdiga vinnare.

FdJ: ”Gav spektakulärt kaos ett ansikte ”

Säsongens vinnare och förlorare och framtidens namn. Det är några av de hetaste frågorna från den spanska fotbollen. Här kommer ett fullpackat Fuera de Juego!

Ny Fuera de Juego – Spanienredaktionens artikelserie som lyfter ett par aktuella frågor från den gångna fotbollsveckan.

Denna vecka summerar vi säsongens vinnare och förlorare, vem som presterat bäst och sämst samt det som alltid inträffar i La Liga, kaos.

Spanienredaktionens Niklas Hermansson, Soroush Hasanpour och Alexandra Jonson ger er allt och lite till om detta.

Vad tänker ni om årets segrare, europaplaceringar och nedflyttningar?
Soroush: 
Tycker väl att segraren i slutändan kändes välförtjänt, Real Madrid kom ut ur uppehållet med en mästares bestämdhet där man även vinner matcher som står och väger. En enorm bedrift från deras sida med en trupp som inte förstärkts ordentligt på ett tag. Bland bottenplaceringarna känns det tråkigt att förlora både Mallorca och Espanyol som är klassiska lag i Primeran. Däremot skönt att behålla Celta då nedflytt hade kunnat visa sig vara ödesdigert för dem. 

Niklas:
Att Real Madrid skulle vinna iår kändes ändå logiskt, även om det länge kändes mer som att en av klubbarna skulle tappa titeln snarare än att någon vann den, och det är nog känslan jag avslutar denna säsongens guldrace med. Real Madrid värdiga vinnare, inte minst efter deras formidabla form efter omstarten och där jag skulle vilja ge en rejäl stjärna till Zidanes gärning, pratas det för lite om honom? 

Europa-placeringar så höll Sevilla ihop det hela vägen detta året (äntligen för Sevillistas), medans Simeones Atleti tog sig samman efter omstarten och blev trea återigen efter en hackig höst/vinter, men nu blir de sylvassa i CL tror jag och skulle ej bli förvånad om man spelar final och rent av vinner hela turneringen. I övrigt var det ändå friskt och skoj med nya lag i Europa - Villarreal gör ju en sjukt bra säsong och spurt trots tufft spelschema och får åka ut i Europa ingen (ändå får tränare Calleja kicken en andra gång och in kommer Unai Emery), Isaks Real Sociedad som flög så fint hela säsongen fram till Corona-breaket och då var på CL-plats hade det tuffare i spurten men får ändå åtminstone en EL-plats vilket de nog är nöjda med och då sist men inte minst nykomlingen Granada som gör en otrolig säsong och i sista omgången sparkar Getafe och Valencia utanför Europa som nykomling. Årets prestation alla kategorier i min bok. Nedlyttningarna blev de väntade ändå och svårt att säga att något lag åker ned orättvist faktiskt.

Alexandra:
Blev en väldigt annorlunda och ovanlig säsong där ligaspelet i slutendan blev som en turnering och då var det ingen tvekan om att Real Madrid är bäst, de förberedde sig bäst, hade bäst trupp, starkast psyke, gjorde allt som krävdes och hanterade situationen bäst. 

Hade det inte blivit uppehållet är jag stensätter på att La Real hade tagit en CL-plats, deras unga oerfarnatrupp klarade inte av att hantera den ovanliga situationen, där en trupp med erfarenhet på ett helt annat sätt som Villarreal gjorde de exemplariskt. Förövrigt två av de lag som imponerat mest på mig den här säsongen och varit mest underhållande att se. Tror Real Sociedad bara kommer bli bättre, med den fantastiska unga och talangfulla trupp de har, ser dem som en stark utmanare för att vinna hela Europa League nästa säsong. Även riktigt kul att Granada tog en europaplats, där Diego Martinez utan tvekan varit ligans bästa tränare, det är något häftigt han har på gång där nere i södra Spanien. Riktigt stark säsong av Sevilla som verkar hittat helt rätt med Lopetegui på tränarbänken och i Atlético blev positionsbytet av Llorente den stora nyckeln. 

Det är sorgligt att en klubb med så lång historia i högsta divisionen som Espanyol åker ur, men ingen överraskning. Även om de tog en europaplats förra säsongen så var det problem i lagbygget redan inför den säsongen och när de nu tappade nyckelspelare som Hermoso och Borja Iglesias samt Rubi som inte såg någon framtid i klubben. Sen inte gjorde något för att ersätta dem… var det inget annat att vänta än detta. Fyra tränare på en säsong är även det under all kritik. Det finns stora problem hos Espanyol och kan bli en lång väg tillbaka för dem. 

Hade även Mallorca på min lista inför säsongen av de lag jag förvänta mig åka ur, de kändes minst förberedda av de lag som kom upp från segunda. Tror det hela gick lite för snabbt för dem från segunda b till laliga, de var helt enkelt inte redo. Men kan komma tillbaka snart. 

Leganés tid var kommen, tyvärr och lite orättvist måste sägas. Både hur Barcelona tog Braithwaite från dem och sedan dramat på sista matchdagen. Javier Aguirre har gjort ett otroligt jobb, men de hade helt enkelt inte en tillräckligt stark trupp för LaLiga denna säsongen. 


Sergio Ramos en av de bästa i ligan som vanligt.

Vilken spelare har glänst mest och vem har underpresterat?
Soroush:
Säsongens spelare pendlar mellan Sergio Ramos eller Benzema i mitt huvud, i slutändan är min kriterie att det måste vara någon från mästarlaget och dessa två har burit laget genom mycket. Underprestationen måste gå till antingen Griezmann, Joao Felix eller Hazard. De visade sig vara mer eller mindre betydelselösa för sina respektive lags ambitioner.

Niklas:
Tycker ändå det är rimligt och roligt att lyfta fram en spelare som Martin Ödegaard här - så som han flög och lyfte La Real under höst/vintern var väldigt spännande att se, även om han haft det tyngre i sommar så ska det bli väldigt spännande att se hur han kommer flyga här framåt. Kollar man på lagen som överpresterade så är ju Villarreal däruppe med en pånyttfödd Santi Cazorla som spelade fotboll som på de gamla goda dagarna och verkligen lyfte sitt lag, tillsammans med Gerard Moreno som blev Villarreals stora målskytt och dess båda herrars prestationer lyfte verkligen den gula ubåten till höjder som jag tror att få trodde det fanns i det här laget inför säsongen eller under hösten ens en gång. 

Underprestera är kanske lite svårare, eller är det bara personligt att man inte fokuserar så mycket på detta. Men du kan ta ut en 25-manna trupp från Valencia CF som i stort sett samtliga på olika nivåer underpresterat å det grövsta den här säsongen, miljardvärvningen Eden Hazard som skulle bli Real Madrids fixstjärna har ju inte direkt heller levt upp till den hypen under sin debutsäsong - men det finns flera att plocka fram. 

Alexandra:
För mig är det främst Real Sociedad spelare som stått ut då jag sett de väldigt mycket live denna säsongen och de har haft ett flertal spelare som utvecklats enormt. Martin Ødegaard och Alexander Isak är högt på den listan men även Merino och Portu.

Annars måste Santi Cazorla lyftas fram, vilken otrolig fotbollsspelare den mannen är. Unai Simón i Athletic målet har även imponerat stort. 

Underpresterat skulle jag tyvärr säga hela Celta de Vigo, men framförallt Denis Suárez som man har mycket större förväntningar på. Även Iago Aspas, som trots att han fortfarande varit bra, hans lägsta nivå är hög, inte nått upp till den nivån man har vant sig vid att ha honom på.

Utöver Celta är det självklart Borja Iglesias som inte alls levt upp till förväntningarna, utan varit en stor besvikelse i Betis.


Martin Ødegaard stod för en mycket fin säsong.

En säsong brukar alltid innehålla något kaosartat, spektakulärt eller kontroversiellt. Vad var det under denna säsong anser du?
Soroush:
Historien om den här säsongen kommer tveklöst alltid att berättas med bakgrund mot pandemin och hur måna kommersiella krafter var att få igång fotbollen igen. På plan blev det en tuff avslutning för samtliga, utanför plan kommer de ekonomiska konsekvenserna att slänga om ordningen och kännas av ett bra tag framöver. Det är mycket som kommer ändras som resultat av detta, vi kommer referera tillbaka till den här säsongen i åratal. 

Niklas:
Det är ju lätt att säga både Valencia CF även här under samtliga rubriker ovan - med kaoset i ledningen, avskedandet av Marcelino under de formerna och sen förfallet under Albert Celades som kulminerade i en 9:e plats och missat Europaspel - på de senaste 23 åren så har Valencia spelat i Europa 19 säsonger av dessa, av de fyra säsongerna man missat har Peter Lim varit ägare tre av dessa, vilket nog säger det mesta om implosionen i Valencia. 

Man skulle också kunna ta upp hela Corona-gate med först tomma läktare och CL-spel mot Atalanta på Mestalla som sägs ha dragit igång en stor Corona-våg i Spanien, sen spelstopp i ligan, osäkerhet omkring om/hu/när allting skulle spelas färdigt och hur det speciell säsongsavslutning som vi fick. 

Men jag stannar ändå vid det fiaskoartade försöket med Supercopan som normalt sett spelas inför säsongen mellan ligasegrare och Copa-segrare från tidigare år - men som iår hölls i Saudiarabien mitt i säsongen och dessutom med fyra lag. Gör om, gör rätt säger jag - men förväntar mig dessvärre inget bifall.

Alexandra:
VAR-problematiken som nått nya nivåer när domarna efter att ha sett super klara situationer i efterhand trots det ger fel beslut ingen kan förstå…. Hade varit mitt svar här om inte Segunda valde att ge spektakulärt kaos ett ansikte i sista omgången. 

Så mitt svar blir när matchen mellan Deportivo la Coruña och Fuenlabrada på matchdag 42 ställdes in. Vilket påverka hela sista omgången i segunda där matcherna ska spelas samtidigt. Deportivo skulle spela för överlevnad och Fuenla för play-off plats. Men då det kommit fram att fuenlabrada spelare testat positivt för covid-19 blev matchen först uppskjuten och sedan inställd. I skrivande stund tror jag de har påträffats 28 spelare/ledare i Fuenlabrada som testat positivt. Laget hade trots det rest till A Coruña där de nu sitter i karantän. Och det hela har resulterat i ett enormt kaos där alla bråkar med alla, ligaförbundet och regeringen har i stort sätt sagt upp sin “bekantskap”, medan segunda klubb efter segunda klubb begär att just deras klubb borde få en play-off plats eller undvika nedflyttning pågrund av det som skett.

Det hela är så kaosartat något kan bli och i skrivande stund vet ingen när play-off matcherna till LaLiga kommer spelas. Det senaste är dock att Elche får den sista platsen och inte Fuenlabrada. Deportivo la Coruña lär även åka ner i Segunda B, men de har inte gett upp kampen ännu. 


Det svänger om Deportivo la Coruña.
-----------------------------------------
Bonusmaterial 1 – Framtidens stora stjärna redan presenterad
Alexandras tankar: 18-åriga Ander Barrenetxea i Real Sociedad har fått mig att tappa hakan flera gånger om denna säsongen, han har endast spelat 13 matcher, och bara två från start men varje gång den grabben vart på planen har hakan i stort sett trillat av. Detta är en kille med något väldig, väldigt speciellt, touchen på bollen, spelsinnet, tekniken, passningarna… allt magi. Det hela blir ännu tydligare när man ser honom live. Annars matchen mot Granada, när han spelade 90 minuter (för första gången med a-laget) och var den bästa spelaren på planen, tror inte killen blev av med bollen en enda gång. Se upp för Barrenetxea är det jag vill säga, det är ett namn att komma ihåg. 

Bonusmaterial 2 – Två lag att hålla koll på
Niklas tankar: 
Två saker som man tar med sig från de avslutande veckorna av ligaspelet - det ena har jag redan varit inne på med Granadas stora bragd som vi nog borde prata om och lyfta ännu mer och det ska bli så spännande att fortsätta följa Granada och se hur man hanterar det svåra andra året, även Bordalas bragd med Getafe skulle jag vilja nämna, det var ingen one-hit-wonder ifjol utan man slogs länge om CL och EL-platser även får (men föll på målsnöret denna gången också, iår gällande EL-plats och ifjol CL-plats) samtidigt som man krigat på flera fronter med Europaspel, är den sagan över nu?

På den andra sidan vågskålen har vi Deportivo la Coruna definitiva fall och tragiska öde som nu innebar att man får börja om i Segunda B nästa säsong. Det är både sorgligt att en så fin klubb kan falla så tungt och så pass snabbt från toppen i Spanien och Europa till Segunda B - samtidigt som det skickar signaler om att det kan gå både väldigt snabbt och att botten kan alltid bli än djupare och mörkare än man tror, om man inte passar sig. 

 

Jens Kassnert@JensKassnert2020-07-28 20:35:00
Author

Fler artiklar om Spanien