Lagbanner
Fem bekräftade coronafall

Fem bekräftade coronafall

La Liga har testat samtliga spelare och ledare i de två högsta divisionerna i Spanien.

Lagen i Primera och Segunda División har, som tidigare rapporterat, börjat förbereda sig inför ligaåterstarten. Samtliga klubbar har coronatestat sina spelare och ledare under veckan och klubbarna har åter börjat med träning, dock inledningsvis på individuell nivå med individuella träningsscheman. Resultaten från coronatesterna har följaktligen kommit nu och La Liga har bekräftat att det handlar om fem bekräftade fall.

La Liga har skrivit i sitt utlåtande att de fem bekräftade fallen är i avslutningsfasen av viruset och att de drabbade kommer att hållas i karantän efter den spanska regeringens rekommendationer. Resultaten har skickats till idrottsförbundet samt hälsomyndigheterna i Spanien. Vidare kommer ligan att ta hänsyn till de träningsprotokoll som sedan tidigare skickats till de ändamålsenliga myndigheterna för att garantera säkerheten för samtliga spelare och ledare inom spansk fotboll.

Protokollen innebär bland annat att samtliga bekräftade coronafall ska fortsätta att hålla sig isolerade i sina hem och följa de träningsscheman som respektive klubb lagt fram. De smittade kommer sedan, inom några dagar, att återigen coronatestas och efter att två negativa svar inkommit får de drabbade återvända till träningsanläggningarna igen. La Liga erbjuder också möjlighet att coronatesta anhöriga som lever i samma bostad som de smittade. Ligan har än så länge inte valt att gå ut med namn på vilka fem som bekräftats för viruset på grund av integritetsskydd. Att det ”bara” handlar om fem fall i de två högsta divisionerna ses som något av en framgång i vägen mot en återstart.

I övrigt har nästan alla ligor i Spanien avslutats i förtid. Samtliga damligor och icke-professionella herrdivisioner har avslutats i förtid. Klubbar som var nära uppflyttning till någon annan division kommer att få chansen att ta klivet upp genom playoff-matcher som det spanska fotbollsförbundet ska styra. Däremot kommer inga lag att bli nedflyttade från dessa divisioner. Detta gäller bland annat Segunda B, Tercera División och damserierna. Detta betyder bland annat att det blir 100 lag i den spanska tredjedivisionen Segunda B nästa säsong.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-05-11 15:33:00
Author

Fler artiklar om Spanien