Lagbanner
”Finalen ska spelas inför fansen”

”Finalen ska spelas inför fansen”

Real Sociedad och Athletic Club har gemensamt kommit överens om ett beslut.

Årets Copa del Rey-final skulle ha varit något utöver det vanliga. De två baskiska antagonisterna, Real Sociedad och Athletic Club, skulle för första gången mötas i en spansk cupfinal. Finalen skulle ha spelats den 18:e april men av uppenbara skäl har det inte gått. Intresset kring finalen har dock fortsatt varit skyhögt i Baskien och samtliga parter vill ha en ”normal” final.

Sedan tidigare har jag skrivit att UEFA kräver att finalen måste spelas innan augusti – vilket givetvis skulle innebära att matchen spelas inför tomma läktare. Detta förutsätter också att matchen kan gå av stapeln överhuvudtaget. Eftersom Copa del Rey-vinnaren tilldelas en Europa League-biljett är det viktigt för UEFA att veta vilket som blir det sjunde laget i Spanien att delta i en europeisk turnering, ty annars kan turneringen bli av med sin Europa League-plats.

Trots UEFA:s krav har det spanska fotbollsförbundet ännu inte tagit något beslut om hur man ska gå tillväga med den uppmärksammade finalen. De två inblandade klubbarna, Real Sociedad och Athletic Club, har under måndagen gått ut med ett utlåtande kring situationen. Klubbarna kräver nämligen att finalen ska spelas inför fyllda läktare. De två baskiska lagen är också medvetna om att detta kan ställa till med problem och att matchen i sådana fall kanske skjuts upp ännu längre än det UEFA kräver.

Man påpekar också i sitt utlåtande att turneringen, även om den skulle avgöras om t.ex. ett år, ska resultera i en titel och att man inte stryker turneringsresultatet helt. Gemensamt skriver man bland annat följande:

Presidenterna i Athletic Club och Real Sociedad har kommit överens om att be det spanska fotbollsförbundet om att finalen ska spelas med supportrar på läktarna. Önskan från båda klubbarna har hela tiden varit att supportrarna ska se finalen på plats.”


Med tanke på det redan tajta schemat som förmodligen väntar La Liga-lagen i sommar kan de baskiska klubbarnas krav givetvis ställa till en del problem. Mest troligt skulle jag dock gissa att det spanska fotbollsförbundet inte kan gå med på ett sådant krav. Antingen lär finalen spelas inför tomma läktare någon gång i sommar eller så ställer man in den efterlängtade finalen. Det känns, i dessa tider, nästintill omöjligt att låta finalen spelas inför fyllda läktare.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-05-04 15:30:44
Author

Fler artiklar om Spanien