Lagbanner
Flera legendarer lämnar La Liga
Real Madrids Babett Peter avslutar en framgångsrik karriär efter säsongen. (Foto: Tuo Xu).

Flera legendarer lämnar La Liga

Barcelona vände och vann mot Sevilla när den 28e omgången fullbordades, och både Atlético och Real Madrid tar tidiga farväl av sina respektive legendarer.

Efter att ha förlorat sin första match för säsongen borta mot Wolfsburg i lördags, var det igår dags för Barcelona att studsa tillbaka och bibehålla den perfekta resultatrad de har i Primera Iberdrola. Motståndet stod åttondeplacerade Sevilla, ett lag som inför torsdagen förlorat fyra av sina fem senaste matcher och inte har något att spela för mitt i mitten av tabellen.

Ändå var det gästande Sevilla som tog ledningen i matchen, efter att yttern Toni Payne på egen hand löpt sig igenom Barcelonaförsvaret och gjort 1-0 i den 40e minuten. Ledningen skulle komma att hålla i sig en knapp kvart in i den andra halvleken, men därefter behövde Barcelona bara två minuter för att vända.

Efter att ha kombinerat sig fram fint på vänsterkanten kunde Mariona Caldentey hitta in till Cláudia Pina som kvitterade i den 58e minuten och i den 60e gjorde Asisat Oshola 2-1, även denna gång med Caldentey som framspelare. Oshola gjorde mot Sevilla sin första start sedan sin långa skadefrånvaro och hennes mål tog henne återigen upp i skytteligaledning, med 20 mål på 17 matcher.

Alexia Putellas byttes in precis innan 2-1-målet och såg till att diktera matchen under den halvtimme hon var på planen. Med en kvart kvar att spela utökade hon ledningen och i den 88e minuten spelade hon fram Caldentey till 4-1. Två minuter efter Caldenteys mål fastställde Jennifer Hermoso slutresultatet till 5-1, efter att ha spelats fram till ett friläge av Cláudia Pina.

På söndag kommer Barcelona till Madrid för att möta sistaplacerade Rayo Vallecano, i en match där Rayo nog kan få kämpa hårt för att undvika att förlora med tvåsiffrigt. Förhoppningsvis kan Fridolina Rolfö, som inte spelade mot Sevilla, få chansen i den matchen och även komma med i målprotokollet - för att nå sitt tionde för säsongen.

––––––––––––––––––––––––––––––

Real Madrid kommer nästa säsong att få klara sig utan sin mittback Babett Peter, som meddelat att hon avslutar karriären i sommar. Tyskan har under sin karriär, bland annat, vunnit den tyska cupen sju gånger och den tyska ligan åtta. Hon har även vunnit Champions League med Turbine Potsdam 2010 och har med landslaget vunnit både EM och VM - utöver att ha vunnit OS 2016 och tagit brons 2008.

Det är alltså en väldigt framgångsrik karriär som avslutas och en stor lucka att fylla för Real Madrid.

––––––––––––––––––––––––––––––

Även Atlético Madrid har i dagarna meddelat att spelare kommer att lämna klubben efter säsongen. För den rödvita huvudstadsklubben är det inte mindre än tre spelare vars avsked redan offentliggjorts - och det är inte vilka spelare som helst.

De tre kaptenerna Amanda Sampedro, Silvia Meseguer och Laia Aleixandri kommer inte att förnya sina kontrakt med Atlético, och lämnar därmed det lag som de varit viktiga delar av under flera år.

Allra längst tid i klubben har 28-åriga Sampedro varit; hon började spela i klubben som barn och debuterade för A-laget som femtonåring. Tre år efter sin A-lagsdebut tilldelades Sampedro kaptensbindeln - vilket hon alltså innehaft under de senaste tio åren. Att klubben inte erbjudit henne ett tillräckligt bra kontrakt (vilket är vad rapporteras ska ha skett) har mötts av stort missnöje från supportrarna, vilka inte är nöjda med att se en sådan trotjänare lämna klubben.

Enligt Mundo Deportivo är det Sevilla som är närmast att plocka in Sampedro på free transfer i sommar, medan Laia tycks vara överens med Manchester City. Silvia Meseguer kommer efter säsongen att avsluta sin spelarkarriär, för att istället fokusera på sina studier inom medicin.

Atlético Madrid har uppmanat sina supportrar att fylla arenan i Alcalá de Henares under söndagens match mot Eibar - den sista hemmamatchen för säsongen - för att ge spelarna ett värdigt och varmt avsked.

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-05-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien