Lagbanner
Fördel Spanien i ödesmatchen mot Sverige

Fördel Spanien i ödesmatchen mot Sverige

Spanien fick med sig tre poäng från Aten vilket sätter dem i pole position inför den sista matchen i gruppspelet mot Sverige.

Det blev seger mot Grekland efter ett straffmål av Sarabia. Det räckte för Spanien som tog över gruppledningen i VM-kvalgruppen före Sverige som gjorde en av sina sämsta insatser i mannaminne. Egentligen kanske insatsen i sin helhet inte var det sämsta men resultatet saknar i stort sett motstycke.

Matchen mot Grekland i Aten var heller ingen ”walk in the park” för Luis Enriques lag. Grekland hade allt att spela för vilket märktes. Spanien blev stundtals rejält tillbakapressade men lyckades Unai Simón höll nollan samtidigt som Gavi spelade som om han vore ”guds-gåva-till-fotbollen-Inesta-himself”. 

17-åringen gjorde sin tredje match för La Roja och lyckades med samtliga av sina 43 passningar. Ett imponerade facit av den unge mittfältaren.

Gavi – planens gigant mot Grekland.

Ett lyxproblem
Luis Enriques nya Spanien är intressant på många sätt. De unga spelarna som förbundskaptenen har satsat på har alla levererat vilket sätter press på övriga om platserna i startelvan. Ett lyxproblem för Luis Enrique.

Men Spanien kan inte ställa in skorna på något sätt även om de vinner gruppen och blir klara för VM vid både seger och oavgjort. Spanien har respekt för Spanien med inte minst de senaste matcherna lagen emellan i åtanke. Förlust senast i VM-kvalet på Friends och oavgjort i EM nere i Sevilla.

Spanien kommer att ställa bästa möjliga elva på planen för att säkra VM-platsen. Här finns inte utrymme för chansningar. De vet vad till exempel Isak och Zlatan är kapabla till. Ett sådant fokuserat Spanien är svårslaget. Det vet de flesta lag av egen erfarenhet om.


Spanien vet vad Isak kan göra framför mål.

Endast seger för Sverige
Sverige måste vinna för att ta gruppsegern. Detta efter två ordentliga plumpar i protokollet. Grekland och Georgien borta. Egentligen behöver det inte vara en nackdel att endast behöva gå för seger för Sverige. Många gånger har laget underpresterat när man vet att man klarar sig på ett kryss. 

Däremot tror jag inte det kommer att gå för Sverige. En sådan här match vinner Spanien 9 gånger av 10 och Sverige får nog rikta in sig på ett play off-drama i februari. Oavsett kommer det att bli en högintressant sammandrabbning i Sevilla dit flera svenska supportrar har tagit sig. De kommer att höras och kanske ge lite extra energi åt det blågula laget på plan.

Truppen i sin helhet:
Målvakter: David de Gea, Robert Sánchez, Unai Simón
Försvarare: César Azpilicueta, Pau Torres, Iñigo Martínez, Diego Llorente, José Gayá, Dani Carvajal, Jordi Alba, Aymeric Laporte
Mittfältare: Sergio Busquets, Gavi, Koke, Carlos Soler, Rodri, Pablo Fornals, Dani Olmo, Mikel Merino, Brais Méndez
Anfallare: Àlvaro Morata, Rodrigo, Brahim Díaz, Pablo Sarabia, Raúl de Tomás

Matchfakta
Spanien – Sverige
Var: Estadio La Cartuja de Sevilla (Sevilla, Spanien)
När: 14/11, 2021
Tid: 20:45
Domare: Felix Brych, Tyskland
Vad: Åttonde och sista gruppspelsomgången av VM-kvalet
TV: TV4 och Cmore
Tips: 2-0

Jens Kassnert@JensKassnert2021-11-14 13:09:40
Author

Fler artiklar om Spanien