Lagbanner
Fortsatt spänning inför den sista omgången i Spanien
Kommer det spelas Champions League-fotboll på estadio Alfredo Di Stéfano även nästa säsong?

Fortsatt spänning inför den sista omgången i Spanien

Så återstår till sist bara en omgång av damernas La Liga, och som jag lyft tidigare kommer det vara spännande ända in till sista visslan. Inte för så många av lagen, förvisso - 13 av 16 lag har ingenting alls att spela för - men för de som fortfarande har det står mycket på spel.

Ett av dessa lag är Barcelona, vilka i och för sig säkrat ligatiteln redan för drygt två månader sedan(!), och därmed inte har något att bry sig om placeringsmässigt - men som efter sin vinst i söndags nu bara är en ynka vinst från att ta makalösa 30 vinster på 30 matcher.

Den 29e kom som sagt i söndags, då katalanskorna reste till Madrid för att göra processen kort med jumbon Rayo Vallecano - dock inte förrän de, i enlighet med sitt nya tillvägagångssätt, släppt in det första målet själva. Efter åtta spelade minuter orsakade nämligen norska Ingrid Engen straff och blev därtill utvisad. För sina protester mot domslutet fick även tränare Jonatan Giráldez syna det röda kortet.

En annan norska, Caroline Graham Hansen, skulle med sina två assister till Aitana Bonmatí dock se till att Barcelona tagit över ledningen i paus och i den andra halvleken utökades siffrorna. Marta Torrejón, Cláudia Pina och Jennifer Hermoso målade varsin gång, innan Bonmatí fullbordade sitt hattrick och fastställde 6-1-resultatet i den 81a minuten.

_______________________________

I en annan del av Madrid spelades ytterligare en match där deltagande lag fortfarande har något att spela för i den sista omgången. Atlético Madrid tog nämligen under söndagen emot Eibar och fastställde både gästernas nedflyttning, och att de själva fortfarande leder racet om Champions League.

I den sista hemmamatchen för säsongen gav Thembi Kgatlana sitt Atleti ledningen i den 27e minuten och 1-0 skulle komma att stå sig ända fram till halvtidsvilan. Efter pausen kom hemmalaget ut med mycket energi och intentionen att säkra vinsten, vilket även två snabba mål såg till att göra. Maitane utökade Atléticos ledning i den 53e minuten innan Laia Aleixandri satte 3-0 i vad som var hennes sista hemmamatch för klubben innan en, trolig, flytt till Manchester City i sommar.

Racheal Kundananji reducerade för gästerna med dryga kvarten kvar att spela men det var för lite, för sent. Eibars noll poäng innebär att de nu med en match kvar att spela är helt klara att åka ur damernas högstaliga, ihop med Rayo.

Den största grejen för dagen för Atleti var dock, vilket jag skrev om i fredags, att deras tre(!) kaptener tackades av - då ingen av dem kommer förnya sitt kontrakt med klubben till nästa säsong. Det var känslomässiga scener på arenan Wanda Alcalá de Henares efter matchen då de tackades av av klubb och publik och själva fick ta farväl av alla i och runt klubben.

Amanda Sampedro, som varit i Atleti sedan hon var åtta år - och har burit kaptensbindeln sedan hon var 18 - sade bland annat att: “Det här är utan tvekan en av de tuffaste och mest känslomässiga dagarna i mitt liv. Ni har fått mig att känna mig som den mest lyckosamma och viktiga människan i världen. […] Sluta aldrig att tro, och ‘Aúpa’ Atleti för alltid!”.

Som bekant väntar Barcelona på bortaplan för Atlético i den sista omgången vilket, såklart, är en väldigt tuff uppgift. Las Colchoneras kan dock glädjas åt att det inte längre krävs en vinst för att säkra tredjeplatsen utan räcker med “bara” ett kryss, därför att…

_______________________________

Real Madrid samtidigt spelade oavgjort borta mot Valencia.

Efter tre raka 1-0-segrar i ligan, varav de två senaste avgjorts i slutminuterna, tog turen till sist slut för Las Blancas. Eller så var det i den här matchen de hade otur, beroende på hur man ser på det. Kosovare Asllani och kompani lyckades hur som helst inte få hål på 14e-placerade Valencia, och 0-0-resultatet innebär att de nu ligger två poäng bakom Atleti - med 35 måls sämre målskillnad.

Real skapade dock mycket - och kom flera gånger nära. I mitten av den första halvleken träffade Olga Carmona ribban efter att ha spelats fram av Maite och strax innan halvtid var det Esther González tur att träffa målramen, då hennes avslut touchade stolpens utsida. Esther och målramen skulle komma att mötas igen då hon med knappt tjugo minuter kvar att spela avlossade ett hårt skott som träffade ribban.

Den mållösa matchen innebär, som sagt, att Atlético - om de lyckas knipa en poäng i Barcelona - är klara för Champions League till nästa säsong, såvida inte Real Madrid vinner med mer än 35 mål i den sista omgången. I sin sista match tar Real emot elfteplacerade Villarreal, vilka senast kommer ifrån en 2-0-vinst hemma mot Real Betis.

_______________________________

Två matcher och tre lag är alltså vad som gäller att hålla koll på under söndagen då den sista omgången spelas och vi - till sist - kommer få reda på vilken Madridklubb som kniper den sista Champions League-platsen, och, om Barcelona kommer lyckas med den otroliga bedriften att ta 90 av 90 möjliga poäng.

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-05-10 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien