Lagbanner
Fortsatt tight om CL-platserna i Primera Iberdrola
Real Madrid-supportrarna drömmer om att få Champions League-spel på Alfredo di Stéfano även nästa säsong.

Fortsatt tight om CL-platserna i Primera Iberdrola

Under helgen spelades runtom i Spanien den 25e omgången av Primera Iberdrola, utan att bjuda på några större skrällar. I Madrid var det dock nära, gånger två, där det märktes på både Barcelona och Real Madrid att omgången låg inklämd mellan två Champions League-El Clásicon.

Efter att inför den första CL-kvartsfinalen bara varit i underläge i drygt tio minuter på hela säsongen (i vad som till slut blev en 9-1-vinst mot Alavés den 2/10) har Barcelona nu släppt in det första målet i två matcher i rad. Liksom mot Alavés vände Barcelona och vann mot Real Madrid, men då “bara” med 3-1 och i helgen blev segersiffrorna än mindre.

I helgens match mot Madrid CFF gjorde hemmalagets skyttedrottning Geyse Ferreira sitt 19e mål för säsongen och gav sitt lag ledningen redan efter tre minuter. Den här gången höll underläget i sig i hela 35 minuter, innan Jennifer Hermoso kvitterade för Barcelona. Alexia Putellas, som byttes in i paus, behövde sedan bara fyra minuter på planen innan hon kunde göra 2-1 för Barcelona - vilket också blev slutresultatet.

Vinsten är blott den andra på säsongen där Barcelona har vunnit med enbart ett måls marginal. Det ska dock sägas att Barça vilade många spelare inför onsdagens retur mot Real Madrid hemma på ett utsålt Camp Nou. Bland annat startade både Esther Laborde, Ona Rius och María Pérez - som egentligen är hemmahörande i B-laget. I Madrid CFF kom Ebba Hed in med 20 minuter kvar att spela medan Michelle de Jongh satt på bänken hela matchen. Fridolina Rolfö vilades helt och var utanför Barcelonas matchtrupp.

Även Real Madrid fick nöja sig med en uddamålsseger, då de under lördagen besegrade Levante hemma med 1-0. Huvudstadsklubben startade med en starkare startelva än deras Champions League-motståndare, vilket är förståeligt i och med att komma topp tre i ligan är ett större fokus för dem än den “omöjliga” uppgiften att åka till Barcelona och vända ett 3-1-underläge. Den starka elvan till trots dröjde det ända till den sista minuten för Real att få hål på Levante.

Efter en händelserik match där båda lagen hade möjligheter att ta ledningen - bland annat träffade Nahikari ribban med ett vackert långskott - var det till slut den nyligen inbytta Lorena som kunde skjuta segern till Real efter en tilltrasslad situation i Levantes straffområde. Vinsten innebär att Real Madrid fortsatt har Champions League-spel nästa säsong i egna händer.

Kosovare Asllani saknades fortsatt i Reals trupp och detta var den tredje matchen i rad som svenskan missade. Inför den första kvartsfinalen mot Barcelona sade Reals tränare Alberto Toril att Asllani hade en “mindre skada” men idag rapporterar Mundo Deportivo att hon, trots att hon tagits ut i Sveriges kommande landslagstrupp, inte kommer kunna träna de kommande veckorna.

Under lördagen studsade också Atlético Madrid tillbaka efter sin lite svagare form genom en 3-0-vinst mot Valencia. Tre mål inom loppet av tre minuter (men på olika sidor av pausvilan) bäddade för tre bekväma poäng för Atlético där Laia Aleixandri gjorde det första i den 43e minuten innan Bárbara Latorre utökade minuten senare och Shei satte trean en minut in i den andra halvleken.

Tränaren Óscar Fernández, som ifrågasatts starkt av fansen sedan laget tappat greppet om tredjeplatsen, sade efter matchen att han var extra nöjd med matchens två första mål, då de kom från situationer laget jobbat hårt med under träningsveckan inför. Hanna Lundkvist byttes in för Atleti i den 77e minuten medan Hedvig Lindahl blev kvar på bänken hela matchen - trots att ett målvaktsbyte faktiskt gjordes. Utan att vara skadad fick Lola Gallardo kliva av, samtidigt som Lundkvist kom in, för att ge plats åt den egna produkten Paula Vizoso som därmed gjorde sin A-lagsdebut efter att ha varit i klubben sedan 2010, då hon kom som tioåring till akademin.

Rayo Vallecano åkte till Vitoria-Gasteiz med hopp om att bygga vidare på den starka poäng de tog i den senaste matchen mot Atlético Madrid. Trots att sistaplacerade Rayo tog ledningen efter en kvart genom Isadora Freitas lyckades de dock inte få med sig någon poäng hem från Baskien. Tre snabba mål i den andra halvleken av hemmalaget Deportivo Alavés gav slutresultatet 3-1 och Rayo tog i och med förlusten ännu ett ovälkommet steg mot nedflyttning. Laget ligger sist i tabellen med enbart elva inspelade poäng - tio upp till Valencia och Sporting Huelva på säker mark.

I övrigt besegrade Sevilla Eibar - som också ligger på nedflyttningsplats, fem poäng före Rayo - med 4-1 medan stadskollegan Real Betis spelade 0-0 borta mot UDG Tenerife. Tenerife som stått för en fin säsong hade möjlighet att vid vinst gå upp på samma poäng som Atlético Madrid men poängtappet innebär att de nu kommer ha väldigt svårt att nå Champions League i konkurrensen med Real och Atleti.

Villarreal och Athletic Club spelade 1-1 i Vila-Real och i Huelva befäste Real Sociedad sin andraplats genom att slå Sporting Huelva med 2-1. San Sebastián-klubben har nu silverpositionen så gott som klar och på sin hemsida beskriver de nästa års Champions League som “en dröm som för varje match kommer närmre och närmre”. Vid en slutplacering som tvåa skulle detta innebära att säsongen 21/22 blir La Reals bästa säsong någonsin.

_______________________________________________________________

På onsdag spelas alltså returmötet mellan Barcelona och Real Madrid i Champions League. Efter att ha fått med sig en 3-1-vinst i Madrid trots en svag insats ser katalanskorna nu fram emot att kunna säkra semifinalplatsen på hemmaplan. Matchen kommer dock inte spelas på damernas vanliga spelplats, Estadi Johan Cruyff, utan på vad som vanligtvis är herrarnas hemmaplan - Camp Nou.

Det första biljettsläppet sålde slut på nolltid och de ytterligare platser som sedan släpptes till försäljningen gick åt fort även de. Därmed förväntas över 90 000 åskådare ta sig till Camp Nou imorgon för att se Barcelona ta ytterligare ett kliv mot att försvara sin Champions League-titel. Den stora publiken, ihop med att många nyckelspelare i helgen vilades, talar för att de på plats kommer få se ett taggat Barcelona, ivriga att ge sina fans en upplevelse att minnas. För oss som inte kan se matchen på plats sänds den, liksom alla andra Champions League-matcher, gratis på DAZN:s youtubekanal.

_______________________________________________________________

Kampen om tredjeplatsen kommer troligtvis leva ända in till den sista omgången men jag kan slå fast redan nu att det är det vitklädda Madridlaget som till slut kommer knipa den, framför sina rödvitrandiga stadskonkurrenter. Real Madrid ligger i nuläget två poäng bakom tredjeplacerade Atlético Madrid, med en match mindre spelad. Real Madrids (enligt tabellen) bästa kvarvarande motståndare är Deportivo Alavés, som ligger nia i ligan.

Atlético har å sin sida kvar både sjätteplacerade Athletic Club (hemma) och sjundeplacerade Levante (borta). Värst för Las Colchoneras är dock att de i den avslutande omgången tvingas åka upp till Barcelona för att ställas emot de redan klara ligavinnarna. Barcelona har förvisso inget sportsligt att spela för i den matchen men kommer troligtvis göra allt för att gå igenom säsongen med 30 vinster av 30 möjliga. Om chansen till tredjeplatsen ens fortfarande lever i mitten av maj då ligan ska avslutas (ser man till Real och Atletis form på sistone talar mycket för att Real kan ha avgjort det redan innan dess) får Atlético nog främst hoppas på att Barcelona, för att förstöra för sina värsta konkurrenter, står för en läggmatch.

David Oliver Nilsson@eldavidoliver2022-03-29 21:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien