Lagbanner
Från eliminering till taktisk förlust

Från eliminering till taktisk förlust

Det som skulle bli en enkel resa mot gruppsegern såg ett tag ut att bli ett av de största fiaskona i Spaniens VM-historia.

Det blev precis som rubriken säger för Spanien efter att den sista gruppspelsomgången var över. Spanien gick in i matchen mot Japan med triumf på hand. För visst skulle den stora starka tjuren från iberiska halvön vinna gruppen efter att Tyskland satt sig i en svår sits i och med förlusten mot Japan?

Inte skulle Japan vara ett så stort hot efter att förlorat mot Costa Rica som Spanien städade av hur enkelt som helst? Jo, precis så blev det… La Roja öppnade matchen kontrollerat och gjorde även det första målet. Morata nickade in bollen efter ett inlägg från Azpilicueta. Inga frågetecken tornade upp sig innan lagen gick till halvtidsvila. Sedan slog den japanska kamikaze-attacken till. Tio minuter in på den andra halveken ledde japanerna med 2-1, det senare av målen fick VAR-granskas då den såg ut att vara över den förlängda mållinjen innan inspelet kom. (Undertecknad har fortfarande inte sätt en korrekt vinkel på den bollen)

OK, ingen ko på isen tänkte nog alla spanska supportrar då Tyskland lätt borde köra över Costa Rica. Så såg det inte ut att bli där ett tag då centralamerikanerna tog ledningen mot världsmästarna från 2014. I det läget, med dryga 20 minuter kvar, var Japan och Costa Rica vidare från gruppen. Det hade nog varit århundradets skräll ändå. Och neutral fotbollssupporter, som hyllar underdogs, ett drömscenario. Jag är en sådan supporter i grund och botten och hade (ärligt talat) inte haft stora problem med en sådan utgång. För att det hade blivit historiskt och vad är detta VM i slutändan?



Förlusfirande
Spanien förlorade med 2-1 men kunde fira efter slutsignalen ändå. Efter att Tyskland vann sin match mot Costa Rica behövde inte Luis Enriques lag gå för en seger. Tvärtom, Spanien i och med en andraplats, ställs mot Marocko i åttondelsfinalen. Japan som gruppsegrare möter Kroatien. Visst, på förhand en mycket lättare motståndare, bara det att Marocko varit en av turneringens stora överraskningslag och vann lite otippat sin grupp. Detta med två stornationer i Belgien och Kroatien i gruppen.

Var Spanien så dåliga mot Japan? En svår fråga att svara på som egentligen är hypotetisk. Spanien var inte lika bra som de var i matchen mot Costa Rica eller Tyskland. Det kan vi slå fast. Men de rödklädda spelade sin fotboll med 83 procents bollinnehav och över 1 000 passningar där 91 procent av dessa hittade rätt. Så varför vinner inte Spanien en sådan match oavsett vilket motstånd de möter? Ett enkelt svar bottnar i att efter lagets generationsväxling, som faktiskt har ägt rum i ett antal år, saknas anfallsspetsen. Med statistiken ovan bör Spanien komma till fler än fem avslut, som var fallet i denna match och två hörnor. Mot Costa Rica hade La Roja 17 avslut och gjorde då också sju mål. Spanien har inte superstjärnorna på topp likt Messi, Ronaldo eller Lewandowski. Detta kan låta enkelt men nog finns det någonting där? Ingen skugga faller på Morata, Olmo eller Williams (som startade matchen mot Japan). Men de är heller inte Benzema, M’Bappe eller Richarlison.

Spanien gick vidare och kan blicka framåt. Marocko väntar i åttondelsfinalen och sett till hur slutspelsträdet ser ut kan det bli roliga matcher framöver. Brasilien och Portugal ser ut att vinna sina grupper så det kan bli någon av dessa i en eventuell kvartsfinal.

Det återstår att se. Som alla tråkiga fotbollstränare brukar avslutar vi denna text – en match i taget.



TV: Höjdpunkter med Spaniens VM-spelare

Jens Kassnert@JensKassnert2022-12-01 23:40:00
Author

Fler artiklar om Spanien