Lagbanner
FdJ: ”Fotboll och politik har alltid gått hand i hand”
Messi är Messi men vilken spelare stack ut mest under veckans La Ligafotboll?

FdJ: ”Fotboll och politik har alltid gått hand i hand”

Fotboll vs politik, ”planstormningen”, veckans gigant och som alltid – Messi är Messi. Det är några av de hetaste frågorna från den spanska fotbollen. Här kommer ett rykande färskt Fuera de Juego!

En gammal klassiker är tillbaka, Fuera de Juego – Spanienredaktionens artikelserie som lyfter ett par aktuella frågor från den gångna fotbollsveckan.

La Liga är tillbaka och är på allas läppar i Spanien. De sista elva omgångarna ska spelas färdigt och det ska koras en segrare trots allt.
Den första ligaomgången efter uppehållet som alltså är den 28:e i ordningen gav lite andrum för fotbollsabstinensen.

Här redogör Spanienredaktionens Daniel Jakobsson, Niklas Hermansson och Soroush Hasanpour hur de upplevde omstarten.

La Liga är tillbaka och vi får återigen uppleva spansk fotboll, men publiken saknas. Hur tycker du att det har varit att se matcher utan publik i helgen?
 
Daniel: Det har givetvis inte varit samma grej men med tanke på hur omständigheterna sett ut finns förstås inga andra alternativ för tillfället. Å andra sidan fick vi ju skåda åtminstone en supporter på Mallis, även om det är en skandal att det fick ske.
 
Supportersorlet ersattes ju av fiktivt ljud och säga vad man vill om den saken men det kanske dög för några. Inramningen är en av anledningarna till att jag älskar fotbollen så mycket som jag gör. Att den delen av fotbollen nu är borta ser jag som ett stort avbräck. Ett Sevilla-derby utan derbykaraktären på läktarna är inget derby i den aspekten. Spelarna härstammar numer sällan från de städer vars klubbar de representerar och ännu mer sällan är att klubben de spelar för också är deras moderklubb. Detsamma gäller ledarfrågan. Därför är supportrarna klubben och därför behövs supportrarna inne på hemmaborgen. Förhoppningsvis får vi se dem snart igen.

Niklas: Jag har tyckt när jag började kika mer på Bundesliga, som var tillbaka tidigare än La Liga, att det fattades en viktig komponent och att det inte blev så som jag vill följa och se fotboll - med passionen såväl på läktaren men även att det smittas av ner på planen. Min initiala bild av fotbollen med tomma läktare var att det nästan lika bra kunde va då. Tyckte det kändes krystat med målfirande och så vidare. Lite mer har det nog växt på mig och att få se sitt “egna” lag var en fröjd och gjorde saker med mig känslomässigt jag inte var beredd på. Så jag har nog svängt aningen i alla fall. Även om det inte är samma fotboll som spelas den här sommaren - som fotboll på riktigt i de stora ligorna.

Soroush: Känner mig väldigt kluven här, å ena sidan är det glädjande att en stor del av ens liv är tillbaka om ännu i ett limbo. Å andra sidan har jag insett hur publiken var extremt mycket viktigare än jag trodde och att det är åskådarna som blåser liv i allting. 
 
?
Ett ekande tomt Ramón Sánchez Pijuán i Sevilla.

Real Madrid vann mot Eibar med 3-1. En av målgörarna, Marcelo, firade med att gå ner på knä med näven i luften. Hur ser du på målfirandet och hör politiska budskap hemma på fotbollsplanen?
 
Daniel: Det här är en stor och svår fråga. Det går inte att blunda för att fotboll och politik på många platser sitter ihop. Fotbollen bringar en sorts normalitet till väldigt många i världen och har fungerat som en brygga i årtionden. Att just Marcelo firar på sitt sätt ser inte jag som något konstigt. Han är inte den första som gjort det den senaste veckan. Såväl Marcus Thuram, Jadon Sancho, Achraf Hakimi och i princip samtliga Premier League-klubbar har tagit ställning i frågan. Jag ser inte att Marcelos målfirande var kontroversiellt alls, utan snarare ett ställningstagande som alla inom fotbollen borde ta. Fotbollen har länge tagit ställning mot just rasism och det är en fråga som absolut bör belysas. Bara de senaste åren har många spelare upplevt rasistattacker och jag ser det som en ganska sund och naturlig reaktion från aktörer som Marcelo med mera.

Niklas: Tycker det där är supersvåra och även ibland minerad mark - i Marcelos fall är det ju inget gränsfall kanske så att säga och kanske inte en politisk grej heller utan kan mer ses som budskapet om allas lika värda, kicka ut rasismen och så vidare. Vilket jag hoppas borde vara helt givet för alla - såväl fotbollsspelare som supportrar. När det kommer till mer politiska budskap är jag mer kluven, ta tex hela Katalonien-gate med FC Barcelona, hur skulle man reagerat i Sverige om MFF gått ut och tydligt velat kämpa för Skånes självständighet eller något lag skulle ta på sig ett politiskt partis hatt? Det håller jag gärna borta från fotbollen - mest för att jag vill att fotbollen ska fortsätta vara en enande kraft som bygger broar och inte riskerar att stänga ute någon eller bygga murar, vilket jag anser att såväl politiska som religiösa budskap riskerar att göra.

Soroush: Fotboll och politik har alltid gått hand i hand, att hävda någonting annat vore direkt historielöst. Jag applåderar Marcelo, och alla andra i det offentliga rummet, som vågar stå för vad som är rätt under dessa tider när samhällets stora brister uppenbarar sig allt starkare. De står på rätt sida av historien.


Marcelo hamnade i hetluften efter sitt målfirande.
 
Vilken spelare utmärkte sig under omgången och varför?
 
Daniel: Nu hann jag inte riktigt se alla matcher så jag har säkert missat någon höjdarinsats här. Det går ju emellertid att också utmärka sig i negativ bemärkelse och där var så klart Fernando Pachecos ingripande mot Espanyol helt klart utmärkande. Vad sysslade karln med? Antagligen lär nya mutskandaler uppdagas efter den incidenten. I mer positiva ordalag skulle jag vilja lyfta fram Lucas Ocampos och Lionel Messi. Den sistnämnda behöver jag kanske inte raljera så mycket om, Messi är Messi. Men Ocampos var riktigt pigg i ett avsevärt mycket bättre Sevilla än jag kunde minnas. Även Joan Jordáns insats i samma derbymatch visade att Sevilla går mot någonting gott. Vad Real Betis sysslade med i 80 minuter låter jag dock vara osagt, det var riktigt dåligt. Det ska följaktligen inte ta bort Ocampos och Jordáns insatser.

Niklas: Jag höll av naturliga orsaker ett skarpare öga på Valenciaderbyt under fredagskvällen och blev än en gång barnsligt förtjust i Jose Campana på Levantes mittfält, Sevillasonen har verkligen blomstrat rejält i Levante under Paco Lopes styre. Jag hade gärna sett honom i sommar flytta ett par kvarter närmare Playa Malvarossa och byta klubbadress men hålla sig inom samma stad. Tror att Campana är redo för lite större utmaningar efter den här säsongen och såklart lär även Sevilla vilja va med i fighten om dennes underskrift.
Vill även nämna dansken Braithwaite som i FC Barcelona tydligt ändå visade att han inte är någon ny “Faubert” utan verkligen också har saker att bidra med i detta guldjagande Barcelona - både intressant och skoj att se.

Soroush: Tråkigt svar men måste nästan vara Messi. Sedan är det nog ingen annan enskild spelare som har lika stor påverkan när det kommer till vart titeln hamnar. I övrigt märktes att uppehållet hade satt sina tydliga spår på samtliga.

--------------------

Bonusmaterial – ”Det svänger snabbt i speedway”
Daniels tankar: Skönt att Primeran och Segundan äntligen är igång! Efter premiäromgången ser det fortsatt ut som att det kommer bli en riktigt tajt säsongsavslutning och jag tror att vi framöver också kommer att ha väldigt mycket att skriva och prata om. Ingen blev klokare av slaget om den sista Champions League-platsen eftersom varken Real Sociedad, Getafe, Atlético eller Valencia lyckades vinna. Helt plötsligt är också Villarreal en kandidat där. Samtidigt skiljer det nu bara tre poäng mellan jumbon Espanyol och säkra Celta Vigo. Det svänger snabbt i speedway och jag tror säsongsavslutningen blir en riktig höjdare.

Bonusmaterial 2 – ”Går domarna på känsla nu?”
Niklas tankar: En sak som slog mig var att jag inte sett några bilder från VAR-rummen, det var ju standard innan Corona-våren att man växlade till ett VAR-rum vid beslut och man fick se deras skärmar och arbete, men icke nu, eller har jag missat något? Finns VAR-rummen kvar eller går det mer på känsla nu med domarbasen hemma vid TVn? På tal om VAR - visst fick vi lite färre situationer som kollades denna omgången också jämfört med en vanlig omgång i vintras med publik på plats? Kanske är det en kombination av att domarteamet har enklare att fokusera på vad som händer på planen eller att publiken ibland skapar tryck som framkallar VAR-situationen - alternativt då för att knyta säcken, så beror det på att VAR-rummet är under fortsatt karantän.


Färre VAR-granskningar nu.

Är det någon fråga DU skulle vilja att Fuera de Juego reder ut?
Ställ din fråga i kommentarsfältet så kanske vi tar med den i en kommande artikel.

Hasta luego!

Jens Kassnert@JensKassnert2020-06-16 11:19:40
Author

Fler artiklar om Spanien