Lagbanner
Hemmafavören försvinner med spel inför tomma läktare
För UD Levante kvittar det var klubben spelar sina hemmamatcher då ingen fördel finns.

Hemmafavören försvinner med spel inför tomma läktare

Hemmalagets fördel vilken gällt sedan La Liga startade sannolikt borta under de elva återstående omgångarna. Tio klubbarna med fler hemmamatcher har blivit av med sin fördel.

José del Olmo, forskare på Centro de Investigación, Historia y Estadística del Fútbol Español (CIHEFE), ett fristående forskningscentrum för statistik inom spansk fotboll uttalar sig säker till nyhetsbyrån EFE. Under de återstående 110 matcherna som återstår av årets säsong i La Liga kommer hemmafavören mest sannolikt att reduceras.

- Att avsluta ligan är en lösning för det innebär sportslig rättvisa. Det går inte att påstå att ligan är riggad, men den är förändrad.

José del Olmo utvecklar:

- Historiska data, resultaten samt spelares och tränares uttalanden har under årens lopp bevisat att hemmalaget har fördel. Denna är summan av flera faktorer, av vilka främst urskiljer sig supportrarnas stöd vilken blir till ett fundamentalt stimuli.

Årets säsong
La Liga startar åter fredagen den 12 juni med El Derbi på Ramón Sánchez-Pizjuán, Sevilla CF - Real Betis. Under årets säsong har 270 matcher spelats, med 129 vinster hemma, 47,7 procent; oavgjorda 75, 27,7 procent; och bortasegrar 66, 24,4 procent.

- I begynnelsen av La Liga förekom ännu fler hemmasegrar än idag för förutom publiken påverkade omständigheter vilka nuförtiden knappt tas i beaktande. Spelarnas utmattning på grund av långa bortaresor, bollar som inte var likadana, man spelade enklast med bollen som hemmalaget tillhandahöll, eller gräsets tillstånd där den var mjukare i norra Spanien i motsats till den torrare i södra delen av landet, säger José del Olmo till EFE.


Cihefe, vars statistik Spanska fotbollförbundet använder, finns sedan 1987.

Just spel under den värsta spanska sommarhettan har nödgat till exempel Real Betis att på Benito Villamarín byta hela gräsmattan till ett tåligare, och hårdare gräs.

- Hittills har det varit ett straff att spela inför tomma läktare men nu bestraffas samtliga likadant. Besökande lagen kommer inte de heller se sig påhejade av tillresta supportrar.

Hemma bra men borta bäst
Att hemmafördelen nu saknas visas enligt José del Olmo av att UD Levante, med Estadi Ciutat de València stängd för ombyggnad, i stället för att kräva spel på hemmaarenan då ingen hemmapublik kan närvara hellre söker alternativ hemmaplan. Allt pekar på att Levante troligen kommer spela på Villarreal CF:s träningsanläggning, 60 kilometer bort.


Supportrar till Sevilla CF på Ramón Sánchez-Pizjuán.

För tio av klubbarna i La Liga återstår sex hemmamatcher och fem bortamatcher, för övriga tio tvärtom. Enligt José del Olmo har klubbarna med fler hemmamatcher blivit av med sin fördel. Under säsongen har endast två klubbar presterat bättre på bortaplan än hemma: Sevilla CF, trea med 47 poäng, har vunnit 24 poäng borta och 23 hemma. Jumbon RCD Espanyol, 20 poäng, har vunnit åtta av dessa hemma och tolv borta.

Pablo Lizama Farias2020-05-25 06:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien