Lagbanner
I halvtid, Athletic Club: ”Athletic har tagit flera steg framåt”
Det har varit en lyckad höst för Athletic som utmanar om en CL-plats

I halvtid, Athletic Club: ”Athletic har tagit flera steg framåt”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. Athletic Club-supportern och tidigare SvenskaFans-skribenten Jacob Nilsson hjälper oss att reda ut läget i Athletic Club.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Athletic Club-supportern Jacob Nilsson om hur det stod till i Athletic och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade i årets upplaga av La Liga. Höstsäsongen slutade med en femteplats för den baskiska klubben. Så här säger Jacob nu om läget i Athletic:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen sa du att känslan var sådan att Athletic hade en högre nivå i sig än man visade ifjol och att det som tidigare saknats varit spets framåt och ett mer noggrant försvarsspel. Hur är känslan idag?
Innan säsongen var känslan att det fanns mer att ta av. Det har laget verkligen visat. Athletic har tagit flera steg framåt. Framför allt när det gäller det offensiva spelet. Det skapas fler chanser och fler chanser resulterar i fler mål jämfört med förra säsongen.

Idel bra prestationer, 35 inspelade poäng och en femte plats utan att det blev någon förstärkning i backlinjen i form av Laporte och endast ett fåtal matcher för nyckelspelaren Yeray Alvarez. Ett bra betyg till Dani Vivian och Aitor Paredes i mittlåset. Saknaden av Iñigo Martinez har inte känts av. Sen har det inte varit stensäkert där bak, men det har blivit stabilare för var match som gått. Där har vi ännu en växel att lägga i när Yeray kommer tillbaka från sina skadebekymmer.

Värt att nämna att det funnits lite skadebekymmer på centralt mittfält, så lite varningsflagg där om det skulle bli fler som drar på sig något. Annars så ser det inspirerande ut och över förväntan så här långt.

Gorka Guruzeta har tagit några kliv framåt för Athletic under hösten

Efter 18 omgångar ligger Athletic högt upp i tabellen och utmanar på allvar om en Champions League-plats. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Målsättningen innan säsongen är som vanligt att knipa en Europa League-plats men med rådande tabelläge och med de fina prestationerna som radats upp fram till jul så borde målsättningen vara att ta en Champions League-plats. Det ska inte vara omöjligt.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Athletic tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Det är svårt att välja enstaka spelare i den offensiva fyran men bröderna Williams och Sancet på mitten och Guruzeta längst fram är de som spetsat till det mest. Alla har bidragit till framgång i den höga pressen och de energiska offensiva omställningarna.

Rollspelet mellan dessa fyra är optimalt. Guruzeta jobbar smart. Ofta som mötande central anfallare och erbjuder kombinationsmöjligheter samtidigt som han hittar ytor på oväntade ställen i boxen. Oihan Sancet är otrolig i sitt spel med att transportera bollen genom flera lagdelar från egen planhalva till motståndarnas. För att sedan fördela ut den till Iñaki som tar sig in i farliga ytor med sin fysik och snabbhet. Eller till Nico som hela tiden tar sig förbi sin spelare en mot en.

Alla fyra bidrar med målskörden och bra prestationer men jag måste ändå ge Iñaki högsta betyget för att konstant leverera bra prestationer. Han har även gjort fler mål på sina chanser. Sen har han en fysisk kapacitet som är något utöver det vanliga. Han är relevant i match efter match och slutar aldrig att hota i offensiven.

Om det är någon som har tappat i sin prestationsnivå så är det nog Muniain som måste nämnas. Han har suttit mycket på bänken under hösten. Även om han haft mindre skadebesvär så är det ganska tydligt att Sancet är tydlig nummer ett som den offensiva centrala mittfältaren och att det syns att kaptenen inte är lika skarp i sitt spel längre när han fått chansen. Hoppas att han har ett extraliv kvar, för det är en lång säsong och om det ska bli Europaspel nästa säsong så behövs en Muniain med sin erfarenhet och sin skicklighet att hålla i bollen och få sitt lag att kunna andas med boll.

Bröderna Williams är fortsatt viktiga för Athletic och Nico har nu förlöngt kontraktet

Vad har varit den stora snackisen i Athletic under hösten?
Det måste vara huruvida den stora talangen Nico Williams skulle förnya sitt kontrakt och när det skulle ske i så fall. Hans framgång i spelet en mot en har dragit till sig uppmärksamhet runt om i Europa, så det var otroligt viktigt att han till slut skrev på ett nytt kontrakt med klubben till 2027 i början av december. Att förlora honom redan nu till någon av de största klubbarna i Europa hade varit ett väldigt stort tapp. Många klubbar lurade i vassen med erbjudanden som säkert var mer lukrativa än det han skrev på med Athletic.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Real Madrid ser otroligt starka ut och kommer säkert att vinna ligan om inte skadeläget blir värre än vad det nu är. Med Jude Bellinghams stjärnglans och självklarhet ser de ut som det laget som har högst höjd och känns stabilast av topplagen. Även om Girona måste berömmas för sin insats så här långt, så tror jag inte det räcker till att vinna ligan. Men de kan säkert knipa en Champions League-plats. Sedan spår jag att det blir Almeria, Granada och jag tror det till slut blir Alavés som får ansluta till de två förstnämnda lagen ned till andradivisionen.

***

Stort tack till Jacob Nilsson som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Athletics säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-01-02 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien