Lagbanner
I halvtid, Atlético de Madrid: ”Inte levt upp till förväntningarna”
Det täta matchandet har varit en utmaning för Atlético under hösten

I halvtid, Atlético de Madrid: ”Inte levt upp till förväntningarna”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. Atlético de Madrid-supportern och tidigare Atlético-redaktören här på SvenskaFans, Zoran Zoric, hjälper oss att reda ut läget i just Atlético.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Atlético de Madrid-supportern Zoran Zoric om hur det stod till i den rödvitrandiga delen av den spanska huvudstaden. Höstsäsongen slutade med en tredjeplats för Madrid-klubben. Så här säger Zoran nu om läget i Atlético:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen sa du till mig att det bara är positiva tongångar i klubben och att kände stor förväntan på den nya säsongen. Hur är känslan idag?
Det är fortfarande positiva tongångar eftersom laget ofta spelar ganska bra fotboll, men de har inte levt upp till förväntningarna när det gäller ligaspelet. Det har saknats skärpa och intensitet i vissa matcher som ligger innan eller efter Champions League vilket gjort att Atlético gått på onödiga minor i kampen om en potentiell ligatitel. Det räcker dock inte att enbart motivera sig till de stora matcherna för att vinna titlar utan man behöver även vara betydligt mer påslagna när spelschemat är tyngre.

Man kan inte slå Madrid och tro att man ska promenera förbi Las Palmas. Atleti har också haft problem i vissa högintensiva toppmatcher som mot Barcelona och Athletic. Däremot har man gjort det utmärkt i Champions League trots att man i vissa matcher varit på väg mot onödiga poängtapp där också. Det här laget behöver helt enkelt lära sig tävla var tredje-fjärde dag. Jag tycker inte att de alltid gör det.

Atlético de Madrid slåss på flera fronter och är med i såväl tabelltopp som CL-slutspel

Atlético är fortsatt med i tabelltoppen och är dessutom vidare i Champions League där Inter väntar. Du sa inför säsongen att målet var att gå långt i Champions League och att man var kapabla att vinna La Liga. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Utvärderingar görs i maj, men det är helt klart så att Atleti inte har lärt sig tävla varenda litet steg på vägen ännu. Den här upplagan är väldigt talangfull och spelskicklig, men de saknar en del mental styrka i mitt tycke. Då skall det ändå sägas att Simeone fått ut väldigt mycket av en hel del nya och gamla spelare. Jag tycker även att truppen är lite tunn på vissa platser och att det saknas specifika spelarprofiler som skulle göra laget ännu bättre, tex. en riktigt komplett mittback som kan försvara individuellt och spela fotboll. Detsamma gäller en ordentlig ersättare till Koke när han behöver vila. Utöver det har klubben inte lagt ut några pengar på nyförvärv sedan Carrasco försvann. Då kan man inte förvänta sig saker utan inse att man kan tävla, men kanske inte vinna alla matcher.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Atlético tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Griezmann är lagets bästa spelare. Han är helt enkelt en universal lösning oavsett situation, men i vanlig ordning (precis som när Modric vann Ballon d'Or) så är han bortglömd i seriösa diskussioner kring årets bästa spelare. Han kvalar liksom in bakom de "bästa".

I övrigt har Lino gjort det otroligt bra. Morata hade en kanonbra inledning, men har mattats av något sista 30-40 dagarna.

Antoine Griezmann har haft en fantastisk höst och har tangerat Aragonés målrekord

Vad har varit den stora snackisen i Atlético under hösten?
Lagets framfart i Champions League har varit en positiv grej. Därefter har man pratat mycket om hur bra Griezmann verkligen har varit och hans jakt på Luis Aragones målrekord. Tidigare har det även pratats en hel del om hur bra laget har spelat och att det finns en utveckling att hålla ögonen på.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Real Madrid har väldigt goda möjligheter. Det troliga är att de tar hem ligan eftersom de är precis så där bra som de behöver vara för att vara med när sprinten drar igång - och det tycker jag verkligen är en superbedrift med tanke på vilka bortfall de haft under säsongen.

Jag kan tycka synd om Almería i vissa fall då de faktiskt kunna ta poäng i många matcher, men de saknar dessvärre kvalité. Utöver det är Granada rätt svaga. Jag skulle vara väldigt orolig för Celta, men tror att de kommer klara sig kvar även i år så mitt tips är Cádiz.

Slutligen, är det någonting i övrigt du vill tillägga om Atléticos säsong hittills eller någonting som berör La Liga?
Atleti är inne i en period där man inte vet om ledningen kommer sälja av sina aktier eller behålla. Det kommer inte ske innan 2027, men det är en sak att hålla ögonen på i framtiden - och dessvärre verkar intresse komma från USA.

***

Stort tack till Zoran Zoric som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Atlético de Madrids säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-31 08:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien