Lagbanner
I halvtid, FC Barcelona: ”Möjlighet att skrälla i Champions League”

I halvtid, FC Barcelona: ”Möjlighet att skrälla i Champions League”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. Barcelona-skribenten Oskar Lejroth här på SvenskaFans hjälper oss att reda ut läget i FC Barcelona.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande omgångarna. Barcelona-redaktionens senaste tillskott Oskar Lejroth är med och diskuterar lagets förutsättningar och målsättningar efter halva säsongen. Höstsäsongen slutade med en fjärdeplats för katalanerna. Så här säger Oskar om läget i klubben just nu:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen värvade Barcelona väldigt lite i förhållande till det man är vana vid och många hade en ganska osäker känsla kring var Barcelona egentligen stod. Hur är din känsla just nu efter att vi nått halvvägs?
Så här efter halva säsongen spelad skulle jag inte påstå att jag har en bra känsla inför våren. Däremot beror det inte på antalet spelare som togs in i somras eller hur truppen ser ut idag. I min bok besitter Barca om inte den i alla fall en av de bästa spelartrupperna i världen och då anser jag att problemen ligger någon annanstans. När spelare såsom Alba, Kessie och Dembele i somras försvann fanns ersättarna redan på plats. Den enda problematiken jag kände inför var att det inte fanns en tillräckligt bra sexa i truppen. Romeu som redan tidigare var tveksam har absolut inte visat att han har vad som krävs och jag tror att i dom absolut största matcher samt om man ska kunna utmana och gå långt i Champions League så behövs det finnas en bra sexa på plats. Men utöver det så tycker inte jag att det ligger någon problematik i spelartruppen utan istället handlar om att Xavi inte får till det taktiska. Vilket inte ger någon positiv känsla inför resten av säsongen.


Efter en tung höstsäsong i La Liga bör Barcelona fokusera på Europa, anser Oskar

Barcelona är trots allt fortfarande med i tabelltoppen och är med i guldracet samtidigt som man vann sin grupp i Champions League och möter där Napoli i slutspelet. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
En klubb som Barcelona bör alltid ha som mål att vinna en av de två stora titlarna, alltså Champions League eller La Liga. Är det ett rimligt mål att ha med tanke på förutsättningarna så här efter halva säsongen spelad vet jag inte, men samtidigt finns det kanske inte något val nu när man satt sig i den sitsen som man gjort. Gruppsegern i Champions League är såklart bra, samtidigt som det inför säsongen var ett måste. I ligan är man visserligen med i toppen men sju poäng kan vara alldeles för tufft att ta in, och det är där det känns ovisst vart fokuset bör ligga. Såklart kan man vinna den spanska cupen, men vad är den egentligen värd när möjligheten finns i Champions League eller La Liga. Därför ser jag det som att man bör fokusera på Champions League där man i många ögon kommer att ses som en underdog och har möjligheten att skrälla.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Barcelona tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera!
Att säga att Robert Lewandowski varit dålig efter att polacken har stått för åtta mål och fyra assist på 16 ligamatcher är kanske lite väl hårt.Däremot är det inte för hårt att säga att han inte levt upp till förväntingarna. Efter att ha vunnit skytteligan samtidigt som Barca förra året vann La Liga har Lewandowski inte alls varit sig lik. Det som står ut mest är de klara missade chanserna som han vanligtvis inte brukar missa och det visar sig även när han har ett XG på lite under tolv mål. Som sagt så är såklart inte åtta ligamål dåligt, men med förväntningarna och det man tidigare sett av honom så har det så här långt varit en besvikelse. I ett försök till att inte vara alltför negativ så har jag svårt att ta ut en spelare som sticker ut i positiv riktning. Pedri tycker jag alltid är bra när han väl spelar, vilket tyvärr är alldeles för sällan. Utöver Pedri tycker jag att nyförvärvet Joao Cancelo verkligen har stuckit ut och trots positionen som ytterback varit helt avgörande i vissa matcher.


Nyförvärvet Ilkay Gündogan blev en snackis efter hans utspel efter El Clásico

Vad har varit den stora snackisen i Barcelona under hösten?
El Clasico under hösten var precis som alltid en stor snackis, inte minst efter Ilkay Gündogans uttalande efter matchen. Tyskens känga mot lagets uppförande under matchen fick stora rubriker och uppmärksammades på flera håll. Utöver det har följetongen Vitor Roque varit en stor snackis under en längre tid hos Barcelona. Den 18-årige brassen presenterades nu i mellandagarna efter en lång tids oklarhet kring hans ankomst, kanske kan han vara svaret på Xavis problem.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Real Madrid är min givna vinnare när vi i sommar summerar säsongen. Trots det tuffa skadeläget tycker jag att de är de klart mest stabila laget i ligan, och med en spelare som Jude Bellingham tror jag att dom blir svårstoppade. Barca som tidigare sagt inte får ihop det spelmässigt, Atletico står för alldeles för mycket poängtapp och succélaget Girona tror jag inte kommer orka hela vägen. Om vi vänder oss till bottenstriden så tror jag på att det kommer se ut precis som det gör just nu när vi till sommaren summerar säsongen. Almeria och Granada har för lite kvalitet och är inte tillräckligt bra för att klara att lösa ett nytt kontrakt. Det tredje laget är lite svårare att sia om. Celta har under tidigare säsonger varit nära men har alltid klarat sig kvar och jag tror att de kommer ha det lika tufft under våren och därför bli det laget som hänger med till Segunda.

***

Stort tack till Oskar Lejroth som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Barcelonas säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-30 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien