Lagbanner
I halvtid, Las Palmas: ”Kan inte ha lagets superstjärna sittandes på bänken”
Stjärnan Jonathan Viera lämnade mitt under säsongen under märkliga omständigheter

I halvtid, Las Palmas: ”Kan inte ha lagets superstjärna sittandes på bänken”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. TV4-kommentatorn och tillika tidigare SvenskaFans-redaktören Christopher Kviborg hjälper oss att reda ut läget i Las Palmas.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Las Palmas-supportern, TV4-kommentatorn och tidigare SvenskaFans-bekantingen Christopher Kviborg om hur det stod till i nykomlingarna Las Palmas och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade i dess återkomst till det spanska finrummet. Höstsäsongen slutade med en niondeplats i tabellen för Kanarieölaget. Så här säger Christopher nu om läget i Las Palmas:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen sa du att det rådde positiv stämning i klubben och att känslan för återkomsten till La Liga var god. Den givna kuggen pekade du ut som Jonathan Viera som under märkliga omständigheter lämnat klubben mitt under säsongen. Hur är känslan just nu?
Rent sportsligt är det svårt att klaga med rådande mittenplacering och 25 inspelade pinnar. Det var det nog inte många som trott efter en svagare start och nedflyttningsplats efter fem spelade omgångar. Men klubben höll fast vid tränaren, klokt val så här i efterhand, och sakta men säkert tycker jag att man ser hur talangfullt det här laget faktiskt är. Jonathan Viera har väl dessvärre varit lite av ett sorgebarn denna säsong. Det har ju alltid varit lite strul kring karaktären Viera medan spelaren Viera har varit toppklass. Det stod rätt snabbt klart att tränare Pimienta och Viera inte riktigt drog jämt. När sedan Viera ville lämna för mer cash i arabvärlden så var det nog den berömda droppen som fick bägaren att rinna över. Därefter en dessvärre nödvändig skilsmässa. Du kan inte ha lagets megastjärna, tillika överlägset bäst betalda, sittandes på bänken en hel säsong.

Kirian Rodríguez firas efter ett mål och har varit ett av höstens utropstecken

Las Palmas ligger på den övre delen av tabellen och är den nykomling som hittills har presterat bäst. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Säsongens målsättning bör bli att hamna just i mitten eller åtminstone på ett rätt betryggande avstånd från botten. Jag tycker grundspelet sitter där även om offensiven kanske inte sprakar i varje match. Däremot har ju Las Palmas tänkt till i rätt ände här och satt ett väldigt bra försvarsspel - definitivt en grundbult för att hänga kvar med rätt god marginal.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Las Palmas tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Målvakten Álvaro Valles har varitöverlägsen, skulle nog gå så långt och säga att han varit ligans bästa målvakt hittills. Har på egen hand ordnat fram ett gäng extra poäng åt Las Palmas. Utöver det tycker jag att en sådan som Kirian imponerat mycket på mittfältet, anmärkningsvärt då han för inte alltför länge sedan diagnostiserades med cancer - sedermera friskförklarad. En mycket elegant och klok mittfältare som styr balansen och tempot i spelet.

Las Palmas ligger nia i tabellen och är den bästa nykomlingen i årets La Liga

Vad har varit den stora snackisen i Las Palmas under hösten?
2-1-segern hemma mot Atlético stack ut helt klart. Annars är det nog intresset i stan rent generellt sett med mycket fina publiksiffror varje match. Mötena med Barcelona, Atleti och Real Madrid säljs slut på nolltid. Dessutom vet jag att folket i Las Palmas sätter en stolthet i hur laget faktiskt tar poäng - med ett eget spel och sann tiki-taka (som faktiskt är en Las Palmas-uppfinning och inte något Barcelona kom på).

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Real Madrid trots skadeläget är min givna vinnare. Barcelona får inte riktigt ihop det taktiska hittills under Xavi och jag tror katalanerna kommer lägga mer krut på Europa denna säsong. Atlético är något för ojämna för att hota över 38 omgångar och Girona är ju en saga i sig men skulle de lyckas knipa en CL-plats får det ändå ses som sensationellt. När det gäller nedflyttning så är lag som Almería och Granada helt enkelt för dåliga. Den sista platsen står mellan Celta och Cádiz men där Vigo-gänget har en bättre trupp och bättre förutsättningar att förstärka laget till vintern, därför blir det Cádiz som ryker.

***

Stort tack till Christopher Kviborg som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Las Palmas säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-25 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien