Lagbanner
I halvtid, Osasuna: ”Helt enkelt inte lika bra i år”
Efter fjolårets succésäsong har Osasuna inte riktigt nått upp till förväntningarna

I halvtid, Osasuna: ”Helt enkelt inte lika bra i år”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. SvenskaFans egen Osasuna-redaktör, Pedro von Unge, hjälper oss att reda ut läget i Osasuna.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Osasuna-redaktören Pedro von Unge om hur det stod till i Europa-kvalande Osasuna och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade i årets upplaga av La Liga. Höstsäsongen slutade med en tolfte plats för Pamplona-klubben. Så här säger Pedro nu om läget i Osasuna:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Känslan inför den nya säsongen var god sa du när vi hördes senast och att det skulle vara roligt att få spela i Europa igen. Hur är känslan idag?
Ja, inte lika god om man säger så. Det blev ju uttåg redan i kvalet till ECL så vi får vänta på spel i Europa till en annan säsong. När det gäller ligaspelet så har man denna säsong skrapat ihop 19 poäng efter 18 omgångar vilket kan jämföras med förras säsongens 28, det tycker jag ganska tydligt beskriver känslan just nu. Man gör helt enkelt inte en lika bra säsong i år.


Ante Budimir har öst in mål för Osasuna under säsongen och ligger sexa i skytteligan

Osasuna har blandat och gett en del under hösten och placerar sig ungefär i mitten av tabellen. Något vidare Europaspel blev det ju inte men i Copa del Rey är man kvar. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Efter den mindre bara inledningen av denna säsong är målsättningen numera den vanliga, skulle jag säga. Det innebär att man i första hand försöker skrapa ihop de där 40 poängen som brukar ge överlevnad. Placeringsmässigt i tabellen kan man jämföra med förra säsongen. Då låg man som sämst på en tiondeplats (4 ggr) under alla 38 omgångar. Efter 18 omgångar i år har man legat bättre än tia tre gånger. Du nämner Copa del Rey och tack vare finalplatsen förra säsongen har man ju inte klivit in i den turneringen ännu. Förhoppningsvis kan man göra bra ifrån sig där. Man kan väl lugnt sammanfatta det hela och säga att man lyckades betydligt bättre förra säsongen.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Osasuna tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera!
Det går ju inte att komma ifrån att Ante Budimir, den långe kroaten, fått igång det riktigt bra denna säsong. Fram till nu har han gjort åtta mål vilket nästan blir ett snitt på ett mål varannan match. Det är också samma antal mål han gjort de två senaste säsongerna i Osasuna. Totalt är han med det just nu delad 6:a i La ligas skytteliga. Han har spelat samtliga 18 ligamatcher och även fått äran att slå straffar och de tre han slagit har gått i mål. Nu jagar han sitt personbästa på 11 mål under en säsong som han gjorde säsongen 20/21.   

När det kommer till någon som inte lyckats riktigt lika bra får jag nog välja den unge Aimar Oroz. Han slog igenom förra säsongen och visade framåtanda och kaxighet när han snodde bollen från Chimy Ávila vid en straff och slog in den själv. Det blev ytterligare två mål av den dåvarande 21-åringen förra säsongen och han gjorde det riktigt bra. Till denna säsong har han dock inte alls varit lika framträdande. Tränare Arrasate ger honom fortsatt chansen och han har spelat samtliga 18 omgångar i ligaspelet men utan det där flytet som han hade förra säsongen. Han är fortsatt ung och har framtiden för sig så det är gott så. Men jag får för mig att säsong två alltid är lite tuffare också.

Vad har varit den stora snackisen i Osasuna under hösten?
Inför säsongen var nog den stora snackisen det eventuella Europaspelet i Conference League. 16 år sedan sist man var ute i Europa och alla såg fram emot kvalmötena mot Club Brugge. Det blev sorti med en gång vilket var trist. 

Under hösten skulle jag nog säga att den stora snackisen är vad som komma skall. Efter att ha lyckats bra i Copa del Rey förra säsongen och ta sig till final är man nu berättigad att spela Supercopan. Det är första gången Osasuna deltar i den turneringen och jag tror hela klubben ser fram emot den resan. Att slå ut Barcelona för att sedan vinna mot Real Madrid eller Atlético Madrid tror jag är att hoppas på för mycket men det skall bli kul att se Osasuna på denna något högre nivå.

    
21-årige Aimar Oroz har inte nått samma höjder den här hösten som förra säsongen

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
I Osasunas forum har vi ett tips som skall lämnas in före den 30 september då sju omgångar spelats. Man skall tippa de tio första placeringarna + de tre som åker ur. Nu är ytterligare 11 omgångar spelade och tabellen har satts sig än mer.  

Vinnare tror jag tyvärr blir Real Madrid. Tyvärr för man är ett av de få lagen som vinner denna liga år efter år. Men man är världens största klubb och har en bred trupp med världsspelare och reserver som vilken klubb i hela världen skulle tacka ja till. En sån klubb jagar titlar och jag tror de kommer dra det längsta strået när krutröken skingrats i slutet av maj. Girona har gjort det jättebra men jag tror inte de har rutinen att gå hela vägen (skulle dock vara otroligt roligt). Barcelona har svajjat betänkligt på sistone. Atlético är väl de som i mina ögon har den bästa chansen att utmana RM men jag tror inte man kommer lyckas med det.    

De tre som får lämna tror jag blir Almeria, har man inte vunnit en enda match efter 18 omgångar ser jag det som svårt att hinna få ihop 40 poäng. Granada har inte heller rosat marknaden direkt och har tre poäng mer än Almeria tack vare sin enda vinst. Som tredje lag att lämna är det lite svårare att förutse men jag tror nykomlingen Alavés blir sista lag. För närvarande på en 16:e plats men över 38 omgångar tror jag inte de kommer hålla hela vägen.

Slutligen, är det någonting i övrigt du vill tillägga om Osasunas säsong hittills eller någonting som berör La Liga?
Nej inte mer än att Osasunas förra säsong var en av det bättre på många år. Tyvärr jämför man ju självklart årets säsong mot den föregående men jag tror Osasuna i år är tillbaka på sin mer ”normala” nivå. Man klarar sig undan degradering med ett par poäng och landar någonstans i tabellens ingenmansland.   

Att ligan i Girona fått ett nytt topplag tycker jag är roligt då man annars lätt tröttnar på denna två-lags-serie (ursäkta Atleti). Visst vore det väl roligare om det fanns flera lag som kunde utmana de två stora. Fler lag som hade chans till ligasegern än de två som tagit hem densamma de senaste 17 säsongerna (Atletis två ligasegrar 13/14 och 20/21 borträknade). 

***

Stort tack till Pedro von Unge som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Osasunas säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-26 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien