Lagbanner
I halvtid, RCD Mallorca: ”Är bättre än vad tabellen visar”
Abdón Prats och hans Mallorca befinner sig i de nedre regionerna av tabellen

I halvtid, RCD Mallorca: ”Är bättre än vad tabellen visar”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. SvenskaFans Mallorca-skribent och Palma-boende Thomas Bronner hjälper oss att reda ut läget i RCD Mallorca.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Mallorca-skribenten Thomas Bronner, som också bor på Palma, om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade. Höstsäsongen slutade med en 14:e plats i tabellen för laget från Balearerna. Så här säger Thomas nu om läget på ön:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Din känsla var ”bättre än på mycket länge” inför säsongen sa du sist vi hördes. Du ansåg också att det ska bli fantastiskt med färdigställandet av renoveringen av San Moix. Hur är känslan idag?
Hösten en stor besvikelse förstås, man har aldrig fått till något flyt eller go under hösten, skador och/eller avstängningar på nyckelspelare som Raillo och Muriqi har påverkat enormt. Det är tydligt att truppen trots allt är lite tunn, man är alltför sårbar om någon ordinarie gubbe saknas. Jag är dock optimistisk och vidhåller att laget är bättre än vad tabellen visar. Nu har man ju tagit två raka segrar hemma, och det är otroligt viktigt.

På "nya" Son Moix ska Mallorca regera. Upplevelsen på plats är en helt annan numera. Att klubben har amerikanska ägare är tydligt om jag säger så – ljusshower, gogo-dansare, DJ s och Barbecues ramar in matcherna i god tid före avspark. Tiden får väl avgöra om det är rätt väg att gå, det är inte fullsatt på läktarna längre, och biljettpriserna fortsätter uppåt...

Jag gillar det nya, men saknar också mitt gamla vattenhål Mallorcafe, supporterbaren där Cristina serverat mig mina öl i över tjugo år. Nu är baren ersatt av en lyxrestaurang med panorama ut emot planen.


Mallorca har renoverat arenan under säsongen men är nu klar och har invigt nya San Moix

Mallorca ligger hiskeligt nära en nedflyttningsplats även om det är en del poäng ner till såväl Granada som Almería. Du sa inför säsongen att Mallorca inte bör finnas med i fler bottenstrider. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Det är bara att nöta på. Är som nämnts tidigare ändå övertygad om att kontraktet ska säkras utan större dramatik. Det är/bör vara den enda självklara målsättningen. Vinsterna hemma borde ge lite boost inför våren. Både för spelare och supportrar.

Jag tror på kontinuitet, och vill inte se några panikåtgärder. Det finns ett groende missnöje emot tränare Aguirre, men personligen hoppas jag att man tar det lite vackert och arbetar vidare med det material man förfogar över. De sämre lagen i ligan är så mycket sämre.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Mallorca tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Mallorca har svårt for målskyttet, det är tunt bakom Muriqi. Larin och Abdon är inte några 90 minuters-män i La Liga. Muriqi har dock gjort sitt jobb bra innan han blev skadad. Han är stjärnan i RCD Mallorca även 23/24. Lagkapten Raillo har imponerat efter att ha återvänt från skada. Mittbacken visar hjärta och pondus, en ledare som även gör ett och annat mål. Högerback Pablo Maffeo imponerar stundtals. Är lite ojämn, men det påstås att större klubbar följer den 26-årige argentinarens utveckling.

Inför säsongen nämnde jag även målvakten Rajkovic som kom in och dominerade förra året. Han har under hösten visat sig vara mänsklig och inte levt upp till förväntningarna. Inte mina i alla fall. Rotationen i backlinjen kan vara en anledning.

Vedat Muriqi är fortsatt väldigt viktig för Mallorcas än så länge snåla målproduktion

Vad har varit den stora snackisen i Mallorca under hösten?
Målproduktionen. 17 mål på 18 matcher är inte tillräckligt i La Liga. Det klagas även på domarinsatserna och hur illa VAR fungerar i Spanien. Domarna håller över lag låg nivå, och VAR-avbrotten är ibland längre än fem minuter, vilket helt tar udden av matchtempot och intensiteten. På sociala medier haglar skämt och kommentarer om systemet som det allra flesta verkar vara emot. Även jag.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Som sagt. För Mallorca tror jag på en slutplacering typ 9-10-11. Blir det så är jag nöjd med tanke på hösten. Tråkig målsättning kanske, men för Mallorca handlar det fortfarande om att etablera sig i den högsta ligan.

Vinner gör nog Real Madrid. Los Blancos känns tajta och har en bra mix av ungt och gammalt. Bellingham har ju uppenbarligen hittat hem! Gillar även Rodrygo, även om han kanske tappat lite i form på slutet. De fyras gäng i botten blir Alaves, Cadiz, Granada och Almeria. Inga höga odds på det.

Slutligen, är det någonting i övrigt du vill tillägga om Mallorcas säsong hittills eller någonting som berör La Liga?
Vore ju taskigt att inte nämna Girona som flyger högt och är just nu bäst i Katalonien. Lite uppfriskande, även om det är långt kvar till bokslut i maj! Hade jag inte sett komma.

***

Stort tack till Thomas Bronner som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om RCD Mallorcas säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-31 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien