Lagbanner
I halvtid, Real Sociedad: ”PSG känns som en rolig utmaning”
La Real kampas på flera fronter under våren

I halvtid, Real Sociedad: ”PSG känns som en rolig utmaning”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. SvenskaFans-bekantingen och Real Sociedad-supportern Mikael Billman hjälper oss att reda ut läget i Real Sociedad.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Real Sociedad-supportern Mikael Billman om hur det stod till i ett Champions League-spelande La Real och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade i årets upplaga av La Liga. Höstsäsongen slutade med en sjätteplats för baskerna. Så här säger Mikael nu om läget i Real Sociedad:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen sa du att du hade en bra känsla men att David Silvas avbräck kunde bli kännbart. Hur är känslan idag?
Känslan är bättre än väntat faktiskt. Jag trodde att tappet av David Silva skulle bli väldigt stort men när han försvann men andra spelare har tagit kliv. En spelare som tagit hans roll på ett bra sätt är Brais Mendez.

Managern Imanol Alguacil har gjort ett bra jobb med Real Sociedad

Real Sociedad är med och slåss om en Europaplats i La Liga, man vann sin Champions League-grupp där PSG väntar i slutspelet och man är kvar i Copa del Rey. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Än så länge har det varit klart godkänt. Något som förvånat mig är att Imanol äntligen har förstått vikten av att rotera lite i matcherna. Tidigare har han haft samma elva väldigt länge och det har skapat problem runt början av december men denna säsong tycker jag han fixat till det. Det man kan ha lite åsikter om är några små tapp av poäng mot lägre rankade lag i La Liga, men det är inte så konstigt när man matchar så ofta.

Målsättningen under säsongen måste vara att ta sig till CL igen, något som kan bli svårt. Annars känns PSG som en rolig utmaning och att gå vidare härifrån är bara en bonus tror jag klubben känner. Copa del Rey rankas högt för klubben och där tror jag det är All-In för att vinna men det blir även här tufft.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Real Sociedad tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Alex Remiro, La ligas bästa målvakt? Det känns som han nu för 3-4 säsongen i rad gör toppinsats efter toppinsats. Men det är sällan han får rubriker med sig. Jag tycker han inger ett lugn i laget och gör många fina räddningar både med fötterna och händerna. Samtidigt är han som en extra utespelare i uppspelsfasen då han har väldigt fina fötter (alltså både höger och vänster).

Kieran Tierney måste jag säga tyvärr på den som imponerat minst. Detta kanske inte är på spelmässiga grunder utan snarare på hans speltid. Jag är väl inte den enda som visste om hans skadehistorik men man hoppades ju på mer spel från honom nu när han är i varmare breddgrader. Åtta matcher på en höst är inte godkänt tyvärr men som tur är har vi en bra Aihen Munoz där också.

Efter att ha vunnit sin Champions League-grupp väntar nu PSG i åttondelsfinalen

Vad har varit den stora snackisen i Real Sociedad under hösten?
Takefusa Kubo om man tänker transfersnack. Att han har ryktas till flera storklubbar. Annars tycker jag det vart ganska lugnt kring klubben och nyhetsfronten. Det känns som att hela klubben är i harmoni just nu.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Alla gillar ju en underdog så varför inte Girona. Känns inte så sannolikt men sa vi inte samma om Leicester för några år sedan. Har bara sett Girona en halvlek mot Barcelona och då såg de finna ut. Men tror det är lättare att svara på denna fråga om Girona den 1 februari när vi vet vilka som spelare hela säsongen där. Real Madrid känns som vanligt starka annars och får min röst.

Vilka tre som åker vågar jag mig inte ens chans på då jag inte hunnit se så mycket La liga denna höst frånsett La Real. Det enda jag hoppas på är att inget lag från Baskien åker då man vill ha derbyn i högsta ligan.

Slutligen, är det någonting i övrigt du vill tillägga om Real Sociedads säsong hittills eller någonting som berör La Liga?
Hoppas på en lugn Silly Season och att vi slipper alla rykten om Martin Zubimendi. Inte för jag tror han lämnar men alla vill väl se detta geni i La Liga.

***

Stort tack till Mikael Billman som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Real Sociedads säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-01-01 08:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien