Lagbanner
I halvtid, Sevilla: ”Rädda det som räddas kan”
Det har varit rörigt på plan, på tränarbänken och styrelserummet i Sevilla under hösten

I halvtid, Sevilla: ”Rädda det som räddas kan”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. Sevilla-supportern och SvenskaFans-bekantingen Johannes Johnsson hjälper oss att reda ut läget i Sevilla.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande omgångarna. Inför säsongen pratade jag med Sevilla-supportern Johannes Johnsson om hur det stod till i ett då något sviktande Sevilla och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade för årets La Liga-upplaga. Höstsäsongen slutade med en dyster 15:e plats i tabellen för de vitröda andalusierna. Så här säger Johannes nu om läget i Sevilla:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen upplevde du att Sevillas trupp kändes ”rätt trött” och att du hade en sämre känsla än på väldigt länge. Både José Luis Mendilibar och hans ersättare Diego Alonso har fått sparken sedan dess och numer rattar Quique Sánchez Flores laget. Hur är egentligen känslan just nu?
Känslan är väl ungefär som jag förväntade mig inför säsongen - trött. Vi har ett föråldrat lag med många spelare i 35-årsåldern trots att de på pappret är under 30. Känslan är att vi behöver hitta tillbaka till "det gamla Sevilla" igen där vi matchar rutin med yngre intressanta spelare. Vi behöver inse att vi inte kommer bli klubben som alltid är med och slåss om ligatiteln. I så fall behövs ett nytt ägarskap av klubben där investerare petar in enorma summor pengar och dit vill nog inga sevillistas komma.

Quique Sànchez Flores är Sevillas tredje manager för säsongen

Det har väl inte varit någon höjdarsäsong för Sevilla hittills som placerar sig på den undre delen av La Liga-tabellen och är utslagna ur Europaspel helt och hållet. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
En enkel utvärdering av säsongen skulle vara en säsong med ideliga underprestationer i alla lagdelar egentligen. Tränarna lyckas inte vinna förtroende, målvakterna presterar inte tillräckligt, försvaret kan jämställas med en takläcka, mittfältet helt okej men inte tillräckligt och anfallet utan idéer och kreativitet. Den ekvationen går tyvärr inte ihop i dagsläget och då har tränarna fått ta ansvaret.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Sevilla tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Här är svaret rätt enkelt faktiskt - Juanlu. Vår unge högerback som fick kliva in när Jesus Navas skadat sig i perioder. Tidigare hade vi Montiel som backup, vilket gjorde att Juanlu fick stå i skuggan. Nu tog Juanlu chansen och har gjort det överraskande bra! Han har även fått chansen i U21-landslaget och det den här typen av spelare vi skulle behöva matcha in i truppen. En annan spelare som överraskat mig är även norske målvakten Nyland som kom in i somras och i princip var utskrattad av många fans, men petade snabbt Dmitrovic. Nyförvärven Sow och Soumaré kan också bli intressanta framöver.

Ett segt och "trött" Sevilla har haft en väldigt tung säsong både i ligan och ute i Europa

Vad har varit den stora snackisen i Sevilla under hösten?
Den i särklass största snackisen just nu rör ledarskapet i klubben - presidentposten. Pepe Castro som idag rattar klubbens ordförandeskap har starkt kritiserats och många röster höjs för hans avgång vid nästa val. Det som gör det hela till en ännu större snackis är konkurrenterna om posten. Här har egentligen bara två namn nämnts och de båda avslutar sin signatur med Del Nido. Vår tidigare president Jose Maria del Nido och hans son Jose Maria del Nido Jr är de två som omnämnts, men högst troligen är det den äldre av dem som är det hetaste namnet om att göra comeback på posten. Sett till hur allt ser ut just nu kan en förändring där kanske vara precis det klubben behöver för att ta sig vidare och rädda det som räddas kan av säsongen.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Det hade ju varit kul med Girona på ett sätt, men samtidigt inte då jag personligen är en motståndare till sättet deras ägarkrets driver fotbollsklubb på. Mest troligt är väl att Real Madrid tar hem det hela skulle jag tro. Nu kommer snart januarifönstret och då finns möjlighet till att stärka truppen ytterligare samtidigt som konkurrenterna inte har samma ekonomiska förutsättningar att göra det. De tre lag som åker ut är svårare att sia kring. Andalusiska kollegorna Almeria och Granada ser förstås märkbart svaga ut i botten och de krigar främst mot Celta Vigo, Cadiz, Alaves och oss själva i dagsläget. I värsta fall för andalusisk fotboll blir det en trio med Almeria, Granada och Cadiz som ryker.

***

Stort tack till Johannes Johnsson som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Sevillas säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-01-01 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien