Lagbanner
I halvtid, Valencia: ”Har överträffat alla förväntningar”
Javi Guerra har varit en av succéspelarna under hösten i La Liga och i Valencia

I halvtid, Valencia: ”Har överträffat alla förväntningar”

Vi har halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. SvenskaFans Valencia-redaktör, Niklas Hermansson, hjälper oss att reda ut läget i just Valencia.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Valencia-redaktören Niklas Hermansson om hur det stod till i ett då krisande Los Ché och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade i årets upplaga av La Liga. Höstsäsongen slutade med en tiondeplats för fladdermössen. Så här säger Niklas nu om läget i Valencia:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen sa du att du var extremt orolig på grund av uteblivna värvningar och en stor spelarflykt samt att Ruben Baraja inte fått det understöd han hade behövt. Hur är känslan idag?
Ja det är väl litegrann samma oro får man väl tillstå, och fönstret i somras stängdes med för få och för tunna värvningar. Men samtidigt så får man säga att Ruben Barajas och hans ”nanos” verkligen överträffat alla förväntningarna. Höjden finns där definitivt men det märks också periodvis att truppen är både tunn och väldigt oerfaren – så det kan svänga snabbt och stor skillnad mellan höjderna och de sämre dagarna. Utanför planen är det dessvärre samma kaos och mörka syn på framtiden där inget direkt förbättras – kanske snarare tvärtom att ägarna i Singapore nu ser höstens fina utveckling som ett tecken att man kan fortsätta nedmontera detta Valencia och inte investera i truppen.

Valencia har, efter svaga fjolårssäsongen, överraskat många positivt under hösten

Valencia parkerar i mitten av tabellen med raden 6-5-7 fördelat på vinster, oavgjorda och förluster. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Det är en svår höst att utvärdera å ena sidan – för det är många matcher och poäng jag kan tycka man slarvat bort. Samtidigt som det finns vissa insatser som jag inte ens i min vildaste fantasi kunnat drömma om – framförallt kanske krossen mot Atletico Madrid på Mestalla. Summa summarum så får man kalla hösten väl godkänd – man har kommit bort från bottenträsket under hösten där vi förra säsongen mestadels höll till. Så med tanke på hur det såg ut ifjol, hur sommarens truppbygge utformade sig – så är hösten så här långt poängmässigt bra. Målsättningen för våren bör kunna vara ett A-B-C mål där A-mål ska kunna vara Europaplats, B-målet att placera sig så högt som möjligt på övre halvan och C-målet att säkra kontraktet snabbast möjligt. Ett litet bonusmål vore att försöka ta sig långt i Copan – som kan va en härlig krydda och bra möjlighet till Europaspel.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Valencia tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Spelarmässigt finns det många spelare tycker jag som imponerat på mig – exempelvis en Christian Mosquera som växt fram till mittbacken att bygga runt, Hugo Duro i anfallet som presterat överlag bättre än förväntat, Pepelu som varit oerhört viktigt nyförvärv från Levante, Mamardashvili har visat fortsatt världsklassnivå och Canos som jag tycker har blixtrat till. Men framförallt är det ju Javi Guerra som gått från ett utropstecken under våren, till en landslagsspelare under hösten. Han har verkligen allt i sitt register – han gör mål, krigar, driver fram bollen elegant och påminner på flera sätt om sin tränare Ruben Baraja och jag undrar hur mycket Baraja ligger bakom i Guerras genombrott.

Orutinerade Rubén Baraja har gjort under med Valencias begränsade och unga trupp

Vad har varit den stora snackisen i Valencia under hösten?
Generellt har den stora snackisen fortsatt vara Meriton och Peter Lims ägandeskap i Valencia, hur man satt Ruben Baraja i en nästan omöjlig situation, och där många var lite rädda hur Baraja skulle hantera detta. Han kom inte direkt med det starkaste tränar-CV till Valencia och det är en sak att komma in som interim under våren med ett uppdrag enbart – säkra kontraktet – och ett annat nu att bygga och periodisera en trupp och få till en spelidé för hela säsongen, dessutom med ett historiskt tunt spelarmaterial.

Men alla är väldigt imponerad av Baraja och hans hemvävda trupp – så det har blivit ett än tydligare ”vi och dem” med laget och truppen som är det Valencia CF man bär fram och stöttar – och ett annat ”Valencia CF” som är det som ägarna styr över och hanterar bakom kulisserna. Väldigt många yngre spelare som Baraja lyft fram, eller snarare tvingats lyfta fram, och som också visat sin höga potential. Så mycket snack också om en väldigt kvalitativ Akademi som får fram La Liga spelare på löpande band.

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Man vill ju säga att Gironas fina och roliga framfart ska hålla hela vägen – men det vore ju en större skräll än Leicesters PL-titel för några år sen. Som det ser ut nu har jag svårt att se något lag ska kunna hota Real Madrid i titelracet – såväl Atletico som Barcelona ser både för ojämna ut och har dessutom hamnat sju poäng bakom redan. Vore skoj om Girona kan ge det en kamp in i det sista under våren och bryta ”topp tre” dessutom, men jag tror att Atletico och Barca i slutändan fightas om andraplatsen.

De lag som åker ur La Liga känns nästan lika givet, Almeria och Granada känns redan som Segunda-lag och det ska till ett mindre underverk om de ska vända detta och fixa de 40 poäng som brukar krävas. Den sista nedflyttningsplatsen är det ju tajtare omkring – Celta Vigo ligger där idag men de brukar alltid reda ut saker under våren och Aspas räddar kvar dem, jag tror det blir Cadiz som fullbordar det Andalusiska fiaskot under våren och vi tappar tre andalusiska lag i La Liga till Segundan.

***

Stort tack till Niklas Hermansson som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Valencias säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-29 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien