Lagbanner
I halvtid, Villarreal: ”Det är ju oroväckande”
Det har varit en minst sagt frustrerande höstsäsong för Villarreal

I halvtid, Villarreal: ”Det är ju oroväckande”

Vi har nått halvvägs av årets La Liga-säsong och nu ska inledningen summeras. Villarreal-supportern och tidigare SvenskaFans-skribenten Joakim Olah hjälper oss att reda ut läget i Villarreal.

Den spanska fotbollen har nått halvtid och har gått på julledighet. 18 omgångar är spelade och det är dags att följa upp hur det har gått för La Liga-klubbarna under de inledande månaderna. Inför säsongen pratade jag med Villarreal-supportern Joakim Olah om hur det stod till i den gula ubåten Villarreal och om vilka förutsättningar och målsättningar klubben hade. Höstsäsongen slutade med en 13:e plats i tabellen för östkustslaget. Så här säger Joakim nu om läget i Villarreal:

Vi har nu nått halvtid i La Liga och 18 omgångar är spelad. Inför säsongen sa du att du hade en bra känsla. Sedan dess har Quique Setién lämnat och ersatts av Pacheta som i sin tur fått sparken och ersatts av Marcelino. Hur är känslan nu?
Blandad verkligen. Det verkar inte som att min känsla när det gäller Villarrreal är så mycket att hänga i julgranen. Men! Man ska komma ihåg att de tre senaste höstarna har varit rätt knackiga, men sedan alltsomoftast slutat med bra positioner både i ligan och Europa (kanske frånsett förra säsongen). Det som är oroväckande nu är andelen mål vi släpper in, samt att det knappt som känns (!) som vi var det bättre laget i någon match vi spelat. Det är ju oroväckande. Dock har vi fått in en erkänt bra tränare nu som verkar ingjuta lite kampanda. Kanske kan 3-2 segern borta mot Rennes bli en turnaround för säsongen. Många många skador har det blivit också så nytt fräscht blod behövs i vinterfönstret, kan vi hitta ett mittfältsfynd vore jag glad.

Dani Parejo har haft en tuff höst och inte alls kommit upp i nivå, anser Olah

Villarreal parkerar på den nedre delen av tabellen efter att höstsäsongen nu avrundats. Gruppen vann man i Europa League och efter uppehållet väntar fortsatt spel i Copa del Rey. Hur skulle du utvärdera säsongen just nu och vad bör vara klubbens målsättning under våren?
Att hamna på övre halvan vore godkänt med tanke på hur läget ser ut. Villarrealfans minns med fasa säsongen 11-12 när vi spelade både Champions League och åkte ur, samt säsongen 2018-2019 då vi gick till EL-kvart men också var snubblande nära att åka ur ligan. Det upplever man helst inte igen på ett tag. Med det sagt, varför inte göra en Sevilla? Snubbla sig igenom ett EL-slutspel och vinna, ta sig upp ur bottenstriden och sen nosa på Europaplatserna. Det måste ju vara en målsätttning, men övre halvan i ligan och inte ha släppt in flest mål skulle räcka gott för mig, så får vi bygga en ny trupp nästa säsong.

Om vi tittar på spelarprestationer, vem i Villarreal tycker du har imponerat mest respektive minst på dig under dessa 18 omgångar? Motivera gärna!
Alex Baena måste här nämnas. Han ligger delad etta i assistligan (tänkte jag skriva tills Toni Kroos gick om) och hade kunnat ligga ohotad etta om folk bara gjort lite fler mål på hans passningar (såklart!). Ligger bakom det mesta offensivt och gör saker och ting med driv och fart, samt ofta spelar på ett tillslag. Belönades med en landslagsplats tidigare på hösten och gjorde sitt första mål. Bubblare är Sørloth som har levererat det han ska framåt.

Minst är svårare, eftersom det finns så otroligt många. Jag kommer därför nämna tre, vilka två av dem kanske förvånar några. Åldern börjar ta ut sin rätt för de flesta spelare. Parejo såg i slutet av förra säsongen ut som en taxichaufför som jobbat 24 timmar som sen blivit så trött och förvirrad så han knappt hittar hem. Det tillståndet hängde med in i denna säsong och han såg länge riktigt risig ut och faktiskt inte ett ämne för startelvan enligt mig, men han har skärpt sig lite nu under Marce. Dock är han fortfarande en katastrof defensivt. Tiderna när han var med och rullade upp Juves och Bayerns mittfält känns dock helt förbi. Och det är trots allt bara 1,5 år sedan.

José Luis Morales, den gamle Levante-hjälten och förra årets delade etta i Villarreals totala interna skytteliga, har också visat att gammal inte alltid är äldst. Fram tills Marcelino kom och han började göra mål så var han helt otroligt dålig. Alla spelare är människor och blir såklart påverkade av vad som händer i deras liv utanför planen och där trodde man att något inte stod rätt till för han var så makalöst dålig. Kontrasten mot hans bästa år i Levante var helt brutal. Lyckligtvis är hans form på uppåtgående. I försvaret har Milan-lånet Matteo Gabbia varit en katastrof och får mer än gärna skickas tillbaka.

Vad har varit den stora snackisen i Villarreal under hösten?
Efter förlusten mot Las Palmas i oktober så delade Parejo ut en känga till publiken för busvisslingarna de fått utstå och ville ha mer stöd. Presidenten stämde in i den kören, gick ut i media och sa till på skarpen, att om folk inte behåller fötterna på jorden så hotar han med att lämna klubben. Det var drastiskt!

Men jag förstår både Parejo och Mr Presi. Publiken på Estadio de La Ceramica är en ganska kräsen familjepublik som oftare busvisslar åt allt och alla än att faktiskt heja på laget. De vill gå och sitta ner och pjäsa och bli underhållna. Nu såhär ett par månader senare så har krutröken lagt sig lite, i takt med att man vunnit några matcher på hemmaplan, och publiken kanske blivit lite mer ödmjuk.

Quique Setién fick tidigt sparken, därefter kom Pacheta in och nu styr Marcelino. Rörigt!

När vi nu nått halvvägs är det möjligt att börja sia om potentiella slutpositioner i tabellen. Utifrån hur La Liga 2023/24 utvecklats hittills, vilket lag tror du kommer att vinna La Liga och varför? Och samtidigt, vilka tre lag tror du kommer att ramla ur La Liga?
Slutpositioner är svårt - jag nämner Sevilla igen som länge låg på nedflyttning förra säsongen men slutade med att de vann EL och nosade på Europa.
Har en tabell satt sig? Ja och nej. Stora frågan: kommer Girona göra en Leicester? Jag varnade för dem redan förra säsongen (men bara i mitt eget huvud), de såg riktigt vassa ut spelmässigt redan då. Jag tror de kan vara med länge i toppen, de har spridit ut målskyttet bra och är bra på att ”hitta vägar att vinna”. Hjärnan säger dock Real Madrid, de verkar gett sig fanken på att vinna i år.

Almeria och Granada ser onekligen klena ut, och kommer ryka om inget mirakel sker. Den sista platsen är för mig helt oviss och jag skulle vilja blanda in små marginaler, slump, tur/otur och allt vad det heter i ekvationen, men det vore ju skönt om Celta Vigo kunde få åka ur en gång för alla och börja om. Det känns som om de egentligen är för bra för att kämpa i botten och just därför kommer de åka ur, ångesten blir till slut för stark och allt går åt skogen.

***

Stort tack till Joakim Olah som ställde upp och svarade på frågorna!

Kommentera gärna nedan vad du tycker om Villarreals säsong så här långt.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-12-27 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien