Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Athletic Club: ”Ett bra grundspel under Valverde”
Iñaki Williams nätar inför ett, som alltid, kokande San Mamés

Inför La Liga 2023/24, Athletic Club: ”Ett bra grundspel under Valverde”

La Liga-säsongen drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Athletic-supportern Jacob Nilsson ger oss Athletics förutsättningar.

Den all-baskiska klubben Athletic Club kommer från en fjolårssäsong som bör betraktas som godkänd. De rödvitrandiga såg länge ut att kunna ta en Europaplats till den här säsongen men efter en svag avslutning av säsongen fick Athletic nöja sig med en åttondeplats, två poäng bakom Osasuna. I Copa del Reys semifinal var det just Osasuna man föll mot och gick sålunda miste om Conference League-platsen. Ernesto Valverde tog, inför fjolåret, ånyo över rollen som manager för Athletic (tredje gången gillt) och leder Athletic in i den nya säsongen.

Athletic Clubs transfersommar:

Spelare in:
Iñigo Ruiz de Galarreta, innermittfältare – RCD Mallorca (fri transfer)
Javier Martón, anfallare – Real Sociedad B (fri transfer)

Spelare ut:
Oier Zarraga, innermittfältare – Udinese Calcio (fri transfer)
Ander Iru, målvakt – SD Logroñés (fri transfer)
Iñigo Martínez, mittback – FC Barcelona (fri transfer)
Mikel Balenziaga, vänsterback – Deportivo de la Coruña (fri transfer)
Àlex Petxa, högerback – FC Andorra (fri transfer)
Ander Capa, högerback – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Juan Artola, högerytter – AD Alcorcón (lån)
Unai Vencedor, innermittfältare – SD Eibar (lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Athletic Club tar vi hjälp av Athletic-supportern Jacob Nilsson.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Transfersommaren 2023 går inte heller den till historien som den mest omvälvande för Athletics del. Brukar inte vara så "silly" i Bilbao pga deras välkända policy att jobba med spelare födda eller fostrade i de baskiska regionerna. Men lite händer det alltid. Man får bara skrapa lite på ytan. Med både Osasuna och Real Sociedad före sig i tabellen gör det svårare att sno spelare från lokalrivalerna.

Om man börjar med den största förlusten i Iñigo Martinez till Barcelona på fri transfer. Ett stort hål som förhoppningsvis kan spacklas igen med att ta hem Laporte från Manchester City. Om inte den planen går i lås så får man lita Yeray och Dani Vivian som gjorde det bra då Martinez var borta.

Men med en Iñigo ut så ser vi även en in, i form av Iñigo Ruiz de Galarreta som lämnade Athletic 2016 men som tagit sig tillbaka efter flera tuffa skador via olika segunda-klubbar och senaste säsongen i Mallorca i primeran. Han som en gång i tiden var Bielsas favoritspelare. Tränaren som också gav honom hans A-lagsdebut 2011. En mycket komplett spelare med bra fötter och spelsinne.

Annars är det nog pusselbiten i form av en nr 9 eller ensam anfallare som inte riktigt faller på plats. Gorka Guruzeta var förstavalet förra säsongen medan Villalibre hamnade på bänken och sedermera utlånad till Alavés där han blev hjälte för det blåvita baskiska laget och sköt dem tillbaka till högstaligan. Förhoppningen är att han ska ta ytterligare steg i utvecklingen. 

Försäsongens överraskning i den ensamma anfallsrollen har varit Real Sociedad B's bäste målskytt från förra säsongen - den 23-årige Javier Martón som Athletic lyckades locka till sig på fri transfer. Han har nämligen gjort tre mål i försäsongsmatcherna och kan få chansen att konkurrera om anfallsrollen centralt.


Kan Aymeric Laporte vara på väg tillbaka till Baskien och Athletic?

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Känslan inför säsongen är att man borde kunna prestera ännu lite bättre och knipa en Europaplats. Det finns ett bra grundspel under Valverde och med lite mer skärpa och spets framför mål och lite mer noggrant försvarsspel så kan det räcka till en sjätteplats. 

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Nyckelspelare den här säsongen är Yeray i backlinjen som står för noggrannheten i backlinjen men har haft lite skadebesvär. Han blir än viktigare om inte Laporte går att lösa. På mittfältet är det Oihan Sancet som är den viktigaste spelaren med sitt spel mellan lagdelarna och sitt målskytte från andravågen bakom anfallarna. Fick ett ordentligt genombrott förra säsongen. 

Om man ska lyfta fram en till spelare så är det evighetsmaskinen Iñaki Williams som i sina bästa stunder kan göra underverk men som ibland har svårt med första touchen och hitta de stora ytorna där han trivs som bäst.


Ernesto Valverde leder sitt Athletic längs sidlinjen

Vad är målsättningen för säsongen?
Målsättningen är som alltid att hamna på Europaplatserna och det skall vara även denna säsong. Om man tittar på statistik från förra säsongen så är Athletic laget som hade störst skillnad mellan expected goals och actual goals. Så det skapas mycket mer än vad som omsätts i mål. Vilket bådar gott med unga spelare som är på väg framåt.

Något annat du tycker är värt att lyfta fram inför säsongen?
Till sist måste man nämna det gamla gardet med Oscar de Marcos och Raul Garcia. Den förstnämnda slutar aldrig leverera bra insatser från högerbacken och den sistnämnda kan faktiskt bli den som spelat flest La Liga-matcher efter säsongens slut och går då om Joaquín och Zubizarreta som delar rekordet med 622 framträdanden. Vilken krigare!?

*** *** ***

Athletic Clubs försäsongsmatcher:
Guadalajara – Athletic Club 2-0
Nacaxa – Athletic Club 0-2
Racing Santander – Athletic Club 0-0
Athletic Club – Gimnástico Torrelavega 1-2
Celtic – Athletic Club 3-2
Athletic Club – Eibar 1-1
Manchester United – Athletic Club 1-1

Athletic inleder säsongen hemma mot Real Madrid på lördag (12/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Athletic Clubs kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien