Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Atlético de Madrid: ”Är kapabla att vinna La Liga”
Antoine Griezmann och Atlético är redo för en ny säsong – med siktet mot guldet

Inför La Liga 2023/24, Atlético de Madrid: ”Är kapabla att vinna La Liga”

La Liga-säsongen 2023/24 drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Zoran Zoric guidar oss igenom förutsättningarna för titelutmanarna Atlético de Madrid.

Fjolåret var en säsong som i mångt och mycket levde upp till förväntningarna för Atlético. För andra säsongen i rad slutade man trea i tabellen, en poäng bakom Real Madrid, och säkrade sålunda en Champions League-biljett. I Copa del Rey blev det respass i kvartsfinalen medan det slutade redan i gruppspelet för Atléti i Champions League där laget placerade sig sist i en grupp där många säkert minns ett överpresterande Club Brügge. Inför den stundande säsongen återfinns som vanligt Diego Simeone på bänken men spelarmässigt har en hel del hänt under sommaren.

Atlético de Madrids transfersommar:

Spelare in:
Javi Galán, vänsterback – Celta de Vigo (€5 miljoner)
Santiago Mouriño, mittback – Racing Club de Montevideo (€2,7 miljoner)
Caglar Söyüncü, mittback – Leicester City (fri transfer)
César Azpilicueta, högerback – Chelsea FC (fri transfer)

Spelare ut:
Matheus Cunha, anfallare – Wolverhampton Wanderers (€50 miljoner)
Renan Lodi, vänsterback – Olympique Marseille (€13 miljoner)
Geoffrey Kondogbia, defensiv mittfältare – Olympique Marseille (€8 miljoner)
Manu Sánchez, vänsterback – Celta de Vigo (fri transfer)
Matt Doherty, högerback – Wolverhampton Wanderers (fri transfer)
Víctor Mollejo, högerytter – Real Zaragoza (fri transfer)
Juan Manuel Sanabria, innermittfältare – Atlético de San Luis (okänd summa)
Carlos Martín, anfallare – CD Mirandés (lån)
Giuliano Simeone, anfallare – Deportivo Alavés (lån)
Javi Serrano, innermittfältare – Sturm Graz (lån)
Sergio Reguilón, vänsterback – Tottenham Hotspur (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Atlético tar vi hjälp av Atlético-supportern Zoran Zoric.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Klubben har gjort ett ganska bra sommarfönster hittills. Dels har man värvat intelligent, men också sett till att göra sig av med höga löneposter. Det är en stadig process som pågått sedan pandemins inträde. Dels har man värvat mångsidigt i försvaret, men också spelare som gått in med en hunger för att revanschera sig från föregående säsonger. Försvarslinjen har genomgått en rekonstruktion och även om jag tycker att man saknar en riktigt rörlig och framförallt snabb försvarare så verkar Simeone nöjd med det han förfogar över.

Atlético har i skrivande stund inte lyckats sälja Joaõ Félix och det hakar upp affären med en etablerad 5;a som kan avlasta Koke i det långa loppet.

Personligen tycker jag att en riktig anfallare saknas längst fram. Atleti saknar helt enkelt någon som kan göra 20-25 mål för att kunna slåss om titlar, men det har en väldigt fin bredd och individuell förmåga som numera kombineras med ett bra spel med boll - dock på viss bekostnad av försvarsspelet.

I övrigt är Moratas framtid osäker (även om rapporterna säger tvärtom på sistone) och detsamma gäller en del yngre förmågor. Detsamma gäller Carrasco som har bättre anbud utifrån (jämfört med sin nuvarande lön), men ingen har varit beredd att värva honom än. Roro och Lino har väldigt goda chanser att stanna och utgöra en del av laget. Klubbens ekonomiska situation och Simeones krav på en 5:a kan dock göra att spelare som inte borde lämnar klubben för att finansiera en övergång i den riktningen.


En renodlad anfallare som öser in mål efterlyses i Atléticos trupp

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Många supportrar är nog förväntansfulla inför den nya säsongen. Mycket har att göra med det fina spel som laget visade upp efter VM. Det var inte bara spelet som blev bättre utan laget utvecklade ett spel som Simeone försökt införa under många säsonger. Ett betydligt mer bolltryggt Atlético som försöker spela sig fram till möjligheter än enbart fokusera på att vara ramstarka defensivt och kontra bort motståndarna. Det finns inslag av lite allt möjligt i den här upplagan av Atleti och jag tror att de skulle vara oerhört svåra att slå om de hade en riktigt vass avslutare.

Nu har man visserligen vunnit ligan trots att man inte slagit de riktiga topplagen, dvs. Barcelona och Real Madrid, men man behöver vara betydligt bättre mot den här typen av lag för att kunna utmana om titlar.
Det är i stort sett bara positiva tongångar inför säsongen.

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Griezmann är lagets bästa spelare och det positiva nu är att han slipper användas i mindre än en halvtimme som fallet var 2022. Han är en nyckelspelare som kan vara skillnaden mellan att nå en CL-plats och vinna La Liga.

Oblak behöver förstås vara avgörande för att Atleti ska vara framgångsrika. Han dras med skadeproblem sedan 18 månader tillbaka i tiden och tränar avsides med jämna mellanrum. Det kommer bli ett problem mot topplagen om han skadar sig.

Därefter har Atleti ett gäng spelare som behöver göra bra ifrån sig för att laget ska vara framgångsrikt. Koke, Carrasco (om han stannar).


En skadefri Jan Oblak är viktig för Atlético

Vad är målsättningen för säsongen?
Klubbens målsättning är att kvalificera sig för Champions League, men så här på förhand tror jag att gruppen anser sig vara kapabla att vinna LaLiga och gå riktigt långt i Champions League

Något annat du tycker är värt att lyfta fram inför säsongen?
Det här är konstigt att säga, men håll ett öga på Roro och Lino. Simeone gillar båda spelarna och båda verkar vara redo att ta chansen i Atlético. De kan dock lika gärna säljas. Detsamma gäller spelare som Hermoso som fyller en mycket viktig funktion i lagets spel med boll.

Annars tror jag att de riktigt stora klubbarna kommer försöka värva Molina efter den här säsongen. Han är en otroligt bra högerback som inte bara spelar fram och gör mål utan som även initierar anfall.

Det ska bli roligt att se hur Atleti kombinerar sitt anfallsspel med boll och det återerövringsspelet i sista tredjedelen och i uppspelsfasen. Man har tom börjat involvera Oblak i spelet med boll.

*** *** ***

Atléticos försäsongsmatcher:
Villarreal – Atlético 2-2
K-League XI – Atlético 3-2
Manchester City – Atlético 1-2
Atlético – Real Sociedad 0-0
Sevilla – Atlético 1-1

Atlético de Madrid inleder säsongen hemma mot Granada på måndag (14/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Atléticos kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-11 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien