Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, FC Barcelona: ”Finns inget ekonomiskt svängrum”
Kan de regerande mästarna försvara sin ligatitel?

Inför La Liga 2023/24, FC Barcelona: ”Finns inget ekonomiskt svängrum”

La Liga-säsongen 2023/24 drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Barcelona-skribenten Jonathan Aronsson Fält guidar oss igenom förutsättningarna för de regerande ligamästarna.

Det blev i slutändan två titlar för storlaget från Katalonien förra säsongen där vinsten i Supercopan i januari följdes upp med den åtråvärda ligabucklan under våren. Sämre gick det i Europa där Barca skickades ut ur gruppspelet ännu en gång för att sedan åka på respass mot Manchester United omedelbart i Europa Leagues slutspel. I cupen blev det storförlust mot Real Madrid i semifinalen. Inför denna säsong har mycket skett i Barcelona där flera tongivande spelare har lämnat samt att klubben inte kommer att spela på Camp Nou under säsongen då denna ska renoveras. Ny hemmaplan för 2023/24 blir därmed Estadi Olímpic Lluís Companys. Kommer alla förändringar under sommaren att påverka Barcelonas kommande säsong?

FC Barcelonas transfersommar:

Spelare in:
Oriol Romeu, defensiv mittfältare – Girona FC (€3,4 miljoner)
Ilkay Gündogan, innermittfältare – Manchester City (fri transfer)
Iñigo Martínez, mittback – Athletic Club (fri transfer)

Spelare ut:
Franck Kessié, innermittfältare – Al-Ahli (€12,5 miljoner)
Nico González, innermittfältare – FC Porto (€8,4 miljoner)
Trincão, högerytter – Sporting Club Lissabon (€7 miljoner)
Sergio Busquets, defensiv mittfältare – Inter Miami CF (fri transfer)
Jordi Alba, vänsterback – Inter Miami CF (fri transfer)
Samuel Umtiti, mittback – LOSC Lille (fri transfer)
Àlex Collado, högerytter – Real Betis (fri transfer)
Julián Araujo, högerback – UD Las Palmas (lån)
Pablo Torre, innermittfältare – Girona FC (lån)
Chadi Riad, mittback – Real Betis (lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i FC Barcelona tar vi hjälp av SvenskaFans Barcelona-skribent Jonathan Aronsson Fält.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Värvningarna (Oriol Romeu, Ilkay Gündogan och Iñigo Martínez) känns fina och rimliga. Samtidigt finns fortfarande spelare som bör vara på väg ut: Eric García, Sergiño Dest och Franck Kessié, för att nämna några. Så var det den där Ousmane Dembélé också.

Visst hade man gärna sett flera större namn på ingång, framför allt till positionen som pivote, men samtidigt är verkligheten krass. Det finns inget ekonomiskt svängrum överhuvudtaget, och i nuläget är klubben i samma läge som förra säsongen – flertalet viktiga spelare är inte registrerade med några dagar till ligapremiär.

I övrigt är det fortfarande en renodlad högerback som behövs. Kanske slutar det med João Cancelo, kanske med Iván Fresneda. Kanske med inget alls, och en lite mindre lycklig Jules Koundé.


För första gången på femton år kliver Barcelona in i en säsong utan Sergio Busquets i laget

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Något osäker, måste man ändå säga – åtminstone på några sätt.

Ousmane Dembélé-soppan (så klart med Paris Saint-Germain inblandat) har rubbat det någorlunda lugn som ändå tycktes finnas kring klubben, och kanske kommer det ändå att hända en del på transferfronten innan fönstret stänger. Laporta och Alemany lär få trolla med i princip ingenting, vilket duon i och för sig borde vara rätt vana med vid det här laget.

Samtidigt finns stommen av det Xavi började bygga på i fjol kvar, och känslan är väl sammanfattningsvis egentligen inte svårare än att det någonstans är upp till bevis nu – framför allt när Champions League stundar.


Robert Lewandowski förväntas behöver prestera för att det ska gå vägen

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Ronald Araújo: Svårt att inte nämna mittbacksjätten – numera också en av fyra lagkaptener. Barça är ett annat lag utan honom på planen. Ska det bli framgångar på flera fronter måste han hålla sig borta från skavankerna.

Frenkie de Jong: Visst går det att argumentera för att Pedri kan lösa knutar som ingen annan i blårött, vilket är helt korrekt. Men frågan är om inte Frenkie de Jongs kommande säsong faktiskt kan bli ännu viktigare för ett Barça utan Sergio Busquets. Med en Oriol Romeu i den förväntade startelvan i stället finns två saker att konstatera: Frenkie de Jong kan potentiellt få mer utrymme, och helt andra krav och en helt annan tyngd kommer att läggas på Frenkie de Jongs axlar.

Robert Lewandowski: Även kommande säsong ser ytterpositionerna ut att kunna bli en stökig historia. Ousmane Dembélé kommer med stor sannolikhet att lämna. Kvartetten bestående av Raphinha, Abde, Ferran och Ansu Fati osar knappast kontinuitet. Därmed vilar ett enormt offensivt ansvar på Lewandowski, som – tyvärr – inte blir yngre. 

Vad är målsättningen för säsongen?
Kort och gott: La Liga-titeln ska vara en kamp som lever hela vägen in, men det är i Champions League det är upp till bevis på riktigt. Allt annat än avancemang från gruppen och ett rejält försök i slutspelet är att betrakta som ett stort misslyckande.

*** *** ***

FC Barcelonas försäsongsmatcher:
Vissel Kobe – Barcelona 0-2
Arsenal – Barcelona 5-3
Barcelona – Real Madrid 3-0
AC Milan – Barcelona 0-1
Barcelona – Tottenham 4-2

FC Barcelona inleder säsongen borta mot Getafe på söndag (13/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Barcelonas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-09 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien