Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Osasuna: ”16 år sedan vi var ute i Europa sist”
Efter ett lyckat fjolår tampas Osasuna på flera fronter i år

Inför La Liga 2023/24, Osasuna: ”16 år sedan vi var ute i Europa sist”

La Liga-säsongen drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Med hjälp av SvenskaFans-skribenten Pedro von Unge reder vi ut läget i Osasuna innan helgens avspark.

Osasuna gjorde sin bästa säsong sedan 2011/12 i fjol när laget slutade på en mycket respektabel sjundeplats i La Liga. Till råga på allt gick Pamplona-laget också hela vägen till cupfinal efter att ha slagit ut grannarna i väst, Athletic Club, i semifinalen. Väl i final blev det emellertid en uddamålsförlust mot Real Madrid med 2-1. Vid rodret återfinns Jagoba Arrasate sedan sommaren 2018 och inför säsongen står Osasuna inför en ny utmaning då laget inte bara rustar inför ligan utan också för Conference League som man har möjlighet att kvala sig in till. Frågan är bara om laget är redo för att utmana på flera fronter samtidigt?

Osasunas transfersommar:

Spelare in:
Alejandro Catena, mittback – Rayo Vallecano (fri transfer)
José Manuel Arnáiz, vänsterytter – CD Leganés (fri transfer)
Johan Mojica, vänsterback – Villarreal CF (lån)

Spelare ut:
Aridane Hernández, mittback – Rayo Vallecano (fri transfer)
Iker Benito, högerytter – FC Andorra (lån)
Diego Moreno, högerback – CD Mirandés (lån)
Abde Ezzalzouli, vänsterytter – FC Barcelona (återvänder från lån)
Manu Sánchez, vänsterback – Atlético de Madrid (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i CA Osasuna tar vi hjälp av SvenskaFans Osasuna-redaktör Pedro von Unge.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Osasunas transfersommar har varit som den brukar skulle jag säga. Man har ingen större plånbok och får därför värva därefter. Däremot har man en duktig sportchef, vid namn Braulio Vazquez, som är en hejare på att övertala spelare att komma till gemenskapen i Osasuna. Redan innan den gångna säsongen var slut ryktades det om att två nya värvningar skulle vara klara som också besannades i början av juni. Både mittbacken Alejandro Catena och anfallaren José Arnaiz kom som fria transfers från Rayo Vallecano respektive Leganés. Catena ersätter Aridane vars kontrakt gick ut och Arnaiz blir förhoppningsvis en förstärkning när det kommer till målproduktionen. I slutet av juli blev det även officiellt att vänsterbacken Johan Mojica kommer på lån över säsongen från Villarreal och ersätter därmed Manu Sanchez som gått tillbaka efter sin lånesejour.  

Om tränare Arrasate får välja skulle han nog gärna vilja ha en vänster winger som kan ersätta Abde Ezzalzouli som Osasuna lånade från Barcelona förra säsongen. En riktigt bolltrollare som Braulio Vazquez lyckades värva precis innan värvningsfönstret stängde förra säsongen. Dessutom ryktas det att Arrasate vill ha en målfarlig anfallare då Kike Garcia fått erbjudanden och eventuellt kommer avvika. Men transferfönstret stänger inte än på några veckor så mycket kan hända än. Osasuna är ingen klubb likt Real Madrid som kan spendera 128 miljoner € på nya spelare, nej här handlar det om egna produkter, fria transfers och lån av spelare.

Farhågor finns alltid för en liten klubb som Osasuna. Man är livrädd varje gång transferperioderna öppnar och att en större klubb skall komma med plånboken i högsta hugg och köpa loss det bästa klubben har. Som tur är har klubben lyckats höja utköpsklausulerna på senare år och man är noga med att inte gå under de gränser man satt.


Osasuna hoppas kunna behålla sina spelare tills fönstret stänger

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Jag tror känslan är bra i truppen och klubben och man ser med tillförsikt fram på den kommande säsongen. Förra säsongens sjundeplats gav playoffkval till Conference League och förhoppningsvis ger det mer än så. Finalförlusten mot Real Madrid i Copa del Rey ger spel i Supercopa de España som spelas i Saudiarabien i januari 2024 då man får ta sig an de regerande ligamästarna Barcelona. Bara trevliga saker man har framför sig men samtidigt kommer det bli en säsong som inte kommer likna någon tidigare på många många år. Ligaspel, cupspel, Supercopan och förhoppningsvis även en hel del europaspel är mycket för lilla Osasuna. Det var 16 år som Osasuna senast var ute i Europa så det här är stort. Försäsongen har sett helt okej ut med sju träningsmatcher där man vunnit fem och förlorat två. Jag tror de flesta i truppen vill komma igång så snart som möjligt.

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Tre nyckelspelare, då väljer jag en från varje lagdel och börjar med mittbacken David Garcia. En egen produkt som spelat i Osasuna sedan nio år ålder. Vid 20 år tog han steget upp i A-laget och spelade 28 matcher den första säsongen. En spelare som det ständigt surrar transferrykten om men som fortsatt är kvar. Lagets förstekapten som den senaste säsongen också gjorde debut i det spanska landslaget. 29-åringen är en stabil försvarare som också är en stark huvudspelare och härom året blev han fyra i den interna skytteligan med fyra mål, alla gjorda med skallen.

På mittfältet hittar vi en annan lokal förmåga som även han har växt upp i Osasuna. Pamplonasonen Aimar Oroz är en 21-årig offensiv mittfältare som blommat ut ordentligt den senaste säsongen. Precis som David Garcia har han skolats i klubben från barnsben och till den gångna säsongen tog han en plats i A-truppen. Han inledde med att göra ett mål i säsongspremiären mot Sevilla och sedan blev det ytterligare två mål och sex assist. Uttagen i det spanska U-21 landslaget där det blivit nio landskamper med två mål och en assist som resultat. Att det här är något utöver det vanliga inser man när man tittar på vad han är värderad till, 400 000 € i juni 2022 och ett år senare har den siffran stigit till 15 miljoner €.

Som tredje spelare väljer jag den, i Pamplona, otroligt omtyckte Chimy Ávila. Den argentinske anfallaren kom till Osasuna från Huesca säsongen 19/20 och gjorde ordentligt intryck med sin kraftfulla spelstil. Där finns bara en växel och det är full fart hela tiden. Efter två allvarliga knäskador har tränare Arrasate valt att ta ner honom ett steg på banan där hans högerslägga kan slå inlägg men även komma till bra skottlägen. 29-åringen har vunnit den interna skytteligan i två av de fyra säsongerna han spelat i Osasuna, trots de två knäskadorna. Tatuerad från topp till tå och ser ut som en gängledare från Buenos Aires men med en själ och ett hjärta som en ängel.


Viktige Chimy Àvila leder lagets offensiv

Vad är målsättningen för säsongen?
Målsättningen är nog lite olika men framförallt får man nog rätta sig och prioritera efter hand. Skulle man t.ex. ta sig till ECL gruppspel kanske man inte lägger ner allt krut på cupspelet o.s.v. I La liga handlar det nog som vanligt att först klara kontraktet och inkassera de där 40 poängen som ger överlevnad. Men har man en chans (och orken) gör man nog som förra säsongen och satsar på att ta en Europaplats. Målsättning, först överlevnad och sedan topp tio som de senaste åren. I Supercopa de España tror jag bara man ser det som ett äventyr. En resa till Saudiarabien på förbundets bekostnad, eller vems bekostnad det nu är. Men skulle man lyckas slå ut Barcelona tror jag nog man satsar allt för vinst i finalen. Målsättning, att delta. I Copa del Rey spelet kommer man nog bara spela på och beroende om man samtidigt spelar ECL gruppspel prioriteras nog det senare. Målsättning, ta sig så långt som möjligt.

Europa Conference League tror jag kommer prioriteras högst denna säsong. När detta skrivs vet vi bara att Osasuna skall spela ett playoffkval för att eventuellt få delta i gruppspelet. Målsättningen är nog att nå gruppspelet i första hand och med lite tur ta sig vidare till utslagsmatcherna.

Något annat du tycker är värt att lyfta fram inför säsongen?
Nej inte mer än det som framgått men det kommer bli en väldigt speciell säsong för Osasuna och det skall bli intressant att se hur man kommer klara av allt. Vanligtvis är det ligalunken och cupspelet man koncentrerar sig på men nu skall man förhoppningsvis ut i Europa och spela och även göra ett gästspel till Saudiarabien i januari. Man får verkligen hoppas att man kommer orka göra bra ifrån sig i alla de olika turneringar man deltar i. Man kommer inte, som de större lagen, ha två startelvor i A- truppen så troligtvis kommer man använda sig av en hel del B-lagsspelare precis som man gjorde under den gångna säsongen.

Som vanligt kommer jag att uppdatera vad som händer och sker i Osasunas forum här på Svenska Fans dit alla är välkomna att titta in. Där diskuterar vi Osasuna men även spansk fotboll och alla är som sagt välkomna.

*** *** ***

Osasunas försäsongsmatcher:
Osasuna – Osasuna B 6-0
Osasuna – Huesca 1-0
Real Sociedad – Osasuna 1-3
Bordeaux – Osasuna 0-1
Toulouse – Osasuna 2-1
Osasuna – Deportivo Alavés 2-3
Burgos – Osasuna 1-2

Osasuna inleder borta mot Celta Vigo på söndag (13/8) klockan 17.00.

Vad tror du om Osasunas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-09 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien