Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Real Sociedad: ”Frågan är om det går att ersätta honom?”
David Silva la skorna på hyllan i sommar – ett tungt tapp för La Real

Inför La Liga 2023/24, Real Sociedad: ”Frågan är om det går att ersätta honom?”

La Liga-säsongen 2023/24 drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Mikael Billman ger oss en lägesrapport beträffande Real Sociedad.

Real Sociedad kommer från en säsong som i det stora hela bör betraktas som mer än godkänd. La Real lyckades säkra en fjärdeplats i La Liga och därmed säkrade baskerna en Champions League-plats för första gången på tio år. I Europa League blev det respass i åttondelsfinalen mot AS Roma efter att bland annat ha vunnit gruppen före Manchester United. Sedan 2018 har Imanol Alguacil rattat Sociedad och även om managerposten är intakt har en del skett i laget under sommaren.

Real Sociedads transfersommar:

Spelare in:
Hamari Traoré, högerback – FC Stade Rennes (fri transfer)
André Silva, anfallare – RB Leipzig (lån)

Spelare ut:
Portu, högerytter – Getafe CF (€3,5 miljoner)
Ander Guevara, innermittfältare – Deportivo Alavés (€1,5 miljoner)
Modibo Sagnan, mittback – FC Utrecht (€1 miljon)
Andoni Zubiaurre, målvakt – CD Eldense (fri transfer)
Asier Illarramendi, defensiv mittfältare – FC Dallas (fri transfer)
Roberto López, offensiv mittfältare – CD Tenerife (lån)
David Silva, offensiv mittfältare – lägger skorna på hyllan
Alexander Sørloth, anfallare – RB Leipzig (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Real Sociedad tar vi hjälp av Real Sociedad-supportern Mikael Billman.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Det känns som klubben har eller håller på att fylla de tomrum som har blivit efter vissa tapp under sommaren. Klubben är sedan tidigare kända för att inte spendera mer än nödvändigt på pengafronten och därav har vissa spelare som ryktats till klubben uteblivit. Det kommer troligtvis komma in två-fyra spelare till tror jag men man ska komma ihåg att vi fyllt på truppen med egna spelare så det kan likväl bli bara någon. De två hetaste namnen för tillfället (läs söndag) är Donny van den Beek på lån från Man Utd och Alvaro Odriozola från Real Madrid.


Imanol Alguacil går in på sin sjätte säsong som Sociedad-manager

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Känslan är bra och vad man kan läsa är Imanol och tränarstaben nöjda med försäsongen. Som vanligt har man blandat och gett under matcherna men det tillhör vanligheterna ska jag vilja säga. Många nya har fått chansen och det är ofta Imanol berömt de yngre spelarnas insatser.

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Robin Le Normand, Martin Zubimendi och Takefusa Kubo med Alex Remiro som bubblare. Men de tre utespelarna är väldigt viktiga för vårt spel. Robin är en jätte bakåt och styr backlinjen och det förvånar mig varje sommar att fler storlag inte vill ha honom. Han har varit i topp i duellspelet i flera år iföljd (nickdueller). Sedan har vi vår spelmotor på mitten i Zubimendi. Det räcker att skriva ”Jag är väldigt fokuserad på La Real och de målsättningar som vi har, som jag verkligen vill nå, speciellt med mitt livsklubb” på frågan om han kan tänka sig lämna. Hans speluppfattning och passningsfot är utöver det vanliga.

Sist och också minst har vi vår lille japan som flyger fram på kanten. Efter några utlåningar från Real Madrid till olika klubbar kom han till San Sebastian ifjol och fick verkligen fart på sin karriär. Han är ett hot i stort sett varje gång han får bollen. Synd bara att hans lekkamrat och passningspolare Silva är borta.


Takefusa Kubo är en viktig pjäs i Sociedads offensiva spel

Vad är målsättningen för säsongen?
Återigen komma till Europaspel och gärna CL. Nu när vi kommit in i den stora turneringen vill vi gärna prenumererar på topp 4 placering i La Liga. Sedan tror jag även Imanol kommer satsa på Copa Del Rey som vanligt.

Något annat du tycker är värt att lyfta fram inför säsongen?
En otrolig tråkig nyhet som kom till oss för någon vecka sedan när världens mest omtyckte(?) spelare tillkännagav att hans karriär är över. David Silva linkade av en träning för två veckor sedan med smärta i ena knät och efter diverse undersökningar visade det sig att korsbandet var av om jag fattat rätt. Sedan tog det några dagar innan han och La Real gick ut på sociala medier med en kortare video där han tackade för sig. Att få uppleva han på fotbollsplanen är en ren fröjd och jag fick även den stora äran att se han live under säsongen. Han kommer vara ett stort tapp för oss inför nästa säsong och frågan är vem som ska ersätta han eller om det ens går.

Apropå David Silva, finns det någon spelare de senaste 10-15 åren som blivit presenterad för en klubb utan att någon visste? Han blev presenterad på La Reals sociala medier och inte ett rykte om att han skulle hit fanns. Inte ens inre kretsen runt La Real visst det sägs det. Alla trodde han var klar för Lazio när det blev officiellt att han skulle spela för La Real.

*** *** ***

Real Sociedads försäsongsmatcher:
Real Sociedad – Osasuna 1-3
Sporting Lissabon – Real Sociedad 3-0
Real Sociedad – Bayer Leverkusen 1-0
Atlético de Madrid – Real Sociedad 0-0
Real Betis – Real Sociedad 0-1

Real Sociedad inleder säsongen hemma mot Girona på lördag (12/8) klockan 17.00.

Vad tror du om Real Sociedads kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-07 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien