Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Sevilla: ”Vår trupp känns rätt trött”
Sevilla tog sig till Champions League genom att vinna Europa League ännu en gång

Inför La Liga 2023/24, Sevilla: ”Vår trupp känns rätt trött”

La Liga-säsongen 2023/24 drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Denna gång guidar Sevilla-supportern Johannes Johnsson oss om Sevillas sommar och förutsättningar inför säsongen.

Ligasäsongen var länge något av en pärs för Sevilla som långt in på säsongen var indragen i nedflyttningsstriden. Det var först i april och maj laget redde ut problemen och ryckte ifrån bottenlagen för att sluta på en tolfte plats i tabellen. I Europa gick det däremot bättre, trots respasset från Champions Leagues gruppspel. Sevilla gjorde en Sevilla och rensade rent i Europa League där PSV, Fenerbahce, Manchester United och Juventus avfärdades på vägen till finalen i Budapest där slutligen bucklan lyftes efter straffar mot Roma. På managerposten satt José Luis Mendilibar som ersatte Jorge Sampaoli i mars. Sampaoli själv hade ersatt Julen Lopetegui i oktober. Tre olika managers med andra ord. Mendilibar är fortsatt manager för Sevilla och frågan är om laget kommer att höja sig några nivåer i ligan och om Champions League-spelet går vägen denna gång?

Sevillas transfersommar:

Spelare in:
Loïc Badé, mittback – FC Stade Rennes (€12 miljoner)
Djibril Sow, innermittfältare – Eintracht Frankfurt (€10 miljoner)
Adriá Pedrosa, vänsterback – RCD Espanyol (fri transfer)

Spelare ut:
Karim Rekik, mittback – Al-Jazira (€2 miljoner)
Rony Lopes, högerytter – SC Braga (fri transfer)
Luismi Cruz, högerytter – CD Tenerife (lån)
José Àngel Carmona, högerback – Getafe CF (lån)
Bryan Gil, vänsterytter – Tottenham Hotspur (återvänder från lån)
Pape Gueye, defensiv mittfältare – Olympique Marseille (återvänder från lån)
Alex Telles, vänsterback – Manchester United (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Sevilla tar vi hjälp av Sevilla-supportern Johannes Johnsson.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Just nu känner jag att det är ganska svårt att bedöma vårt transferfönster då det varit ganska intetsägande än så länge. Det sipprade tidigare i somras ut information om att vi hade en ekonomi som inte är i full balans, vilket har gjort det svårt att spendera tillräckliga summor på såväl löner som övergångssummor. Detta gör ju förstås att tongivande nyförvärv uteblir. 

Det viktigaste som hänt i sommar är att Loic Badé köpts loss. Han lånades in förra säsongen och gick från att vara anonym till självskriven i elvan mot slutet av säsongen och en viktig kugge i Europa League-vinsten. Här spenderades 12 Meur vilket får ses som en större summa pengar med nuvarande ekonomiska situation. Vidare har Adria Pedrosa plockats in som bosman från Espanyol och nyligen köptes Djibril Sow in från Frankfurt. Tyvärr har jag lite för dålig koll på deras potential, men förhoppningsvis är det spelare som kan tillföra något framgent. 

Det ryktas frenetiskt om en återkomst för Sergio Ramos men detta dementerades från Victor Orta. Känslan var att man inte uteslöt det utan motiverade det med att vi har en full uppsättning mittbackar för tillfället. Återstår att se mot slutet av augusti med andra ord. 

Störst fokus har faktiskt varit kring potentiella spelartapp i sommar. Acuña, Bono, Delaney, Augustinsson och En-Nesyri är de som varit mest omskrivna. De två skandinaverna är de som har störst sannolikhet att lämna inom kort. Bono ryktas konstant till en handfull storklubbar och här blir nyckeln att inte agera som butikerna på mellandagsrean. Varje krona kommer att spela roll. 

De som officiellt lämnar är Rony Lopes, Carmona, Luismi och Rekik. Inga direkt övergångssummor att prata om även om Rekik, som drar till Saudi, troligen satt på en skaplig lön.


Sevilla hoppas kunna behålla Youseff En-Nesyri säsongen ut

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Personligen har jag en sämre känsla än på många år. Mycket på grund av att vi inte tagit in särskilt intressanta nyförvärv samtidigt som jag tycker att vår trupp egentligen är rätt trött. En del spelare har passerat sin kulmen och är på sin berömda utförsresa medan andra har tappat i tempo och inte känns alls lika spännande som för några säsonger sedan. Å andra sidan har vi haft säsonger som känts otroligt spännande på förhand men som senare visat sig bestå av större utmaningar än man trott. Nyckeln blir kombinationen av att behålla nyckelspelarna och fortsatt leverans från Mendilibar. 

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Vi har en hel del viktiga spelare men de viktigaste spelarna för mig är främst Bono, Navas och En-Nesyri i dagsläget. Bono vinner poäng åt oss på egen hand och är nog den absolut viktigaste spelaren för oss. I mina ögon bland världens bästa målvakter i år. Om Bono skulle försvinna senare i sommar kan det finnas risk att vi gör en sämre ligasäsong än förra året. 

Navas leder laget med hjärtat och är en ikon för klubben och staden Sevilla i stort. Förmodligen vår största och viktigaste spelare genom alla tider. 

Blickar vi framåt i plan är En-Nesiry egentligen den enda som jag tror har kapaciteten att göra en större mängd mål för oss. Han är ganska fladdrig i såväl spelstil som formkurva men skulle Mendilibar få pli på formkurvan så har vi en av ligans bättre anfallare i truppen. 

En spelare värd att nämna i sammanhanget är Nemanja Gudelj som gått från en rotationsspelare till en jätte i den centrala backlinjen. Otroligt viktig förra året och kommer högst troligen vara minst lika viktigt när ligaspelet drar igång igen. 


Den evigt unge Jesús Navas är fortsatt viktig för Sevilla

Vad är målsättningen för säsongen?
Målet är nog alltid att vi ska ta en av de fyra Champions League-platserna, men i år får vi nog vara nöjda om vi tar oss till Europa League eller bättre. Som ni märker är man något mer pessimistisk än tidigare säsonger, men jag tror det är viktigt att vara realistisk i sin målsättning inför säsongen som stundar.

Alternativet är ju att vi gör på Sevilla-vis och vinner Europa League igen och på så vis tar oss till Champions League. 

Något annat du tycker är värt att lyfta fram inför säsongen?
Vi har som sagt haft en stillsam sommar övergångsmässigt, men jag tror verkligen detta blir säsongen där ledningen kommer att se behovet av en förnyelse i laget. Det eller att spelare som stått mer i skymundan tar ett steg framåt och tar mer plats. Ett stort utropstecken förra säsongen var Nemanja Gudeljs stora framsteg. Han har länge varit en spelare som fått hoppa in där plats funnits, men nu blivit en av våra viktigaste spelare när han tagit ett steg ned i planen till backlinjen. En jag tror har potential att kunna ta nästa kliv är exempelvis Suso. Det finns även fin potential i 19-årige Juanlu som gjort det bra på försäsongen. Med rätt förutsättningar och möjlighet till speltid skulle han kunna bli ett komplement till Navas på högerbacksplatsen. Navas är ju för evigt ung, men någon gång är det ju dags att kasta in handduken. Kontraktet löper till nästa sommar och det hade givetvis varit kul med en spelare från våra egna led i våra framtida startelvor. 

*** *** ***

Sevillas försäsongsmatcher:
Sevilla – Córdoba 2-0
Sevilla – Ceuta 5-2
Sevilla – Independiente Valle 1-1 (4-1 på straffar)
Hansa Rostock – Sevilla 2-1
Magdeburg – Sevilla 3-1
Crystal Palace – Sevilla 1-1  (0-1 på straffar)
Sevilla – Real Betis 1-0
Sevilla – Atlético de Madrid 1-1

Sevilla inleder hemma mot Valencia i morgon, fredag, (11/8) klockan 22.00.

Vad tror du om Sevillas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-10 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien