Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Valencia: ”Han vill få ned oss till Segundan”
Valencias ägare Peter Lim är allt annat än omtyckt på Mestalla

Inför La Liga 2023/24, Valencia: ”Han vill få ned oss till Segundan”

La Liga-säsongen 2023/24 drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Valencia-redaktören Niklas Hermansson ger oss denna gång en lägesrapport gällande Los Ché.

Med nöd och näppe lyckades Valencia till slut säkra ett nytt La Liga-kontrakt ifjol. Inför fjolåret anställdes Gennaro Gattuso som manager men italienaren fick foten efter dryga halvåret. Därefter tog den ständiga interimtränaren Voro över i drygt två veckor innan klubblegendaren Rubén Baraja tog över interimposten. Efter att ha säkrat kontraktet förlängdes också Barajas kontrakt. Valencia, som är en av La Ligas största klubbar, hoppas givetvis på ett betydligt bättre 2023/24 än 2022/23. Frågan är bara hur de står rustade inför säsongen.

Valencias transfersommar:

Spelare in:
Cenk Özkacar, mittback – Olympique Lyon (€5 miljoner)
Pepelu, defensiv mittfältare – Levante UD (€5 miljoner)

Spelare ut:
Yunus Musah, innermittfältare – AC Milan (€20 miljoner)
Jorge Sáenz, mittback – CD Leganés (€400,000)
Iago Herrerín, målvakt – AEK Larnaca (fri transfer)
Toni Lato, vänsterback – RCD Mallorca (fri transfer)
Edinson Cavani, anfallare – Boca Juniors (fri transfer)
Samuel Lino, vänsterytter – Atlético de Madrid (återvänder från lån)
Justin Kluivert, vänsterytter – AS Roma (återvänder från lån)
Nico González, innermittfältare – FC Barcelona (återvänder från lån)
Ilaix Moriba, innermittfältare – RB Leipzig (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Valencia tar vi hjälp av SvenskaFans Valencia-redaktör Niklas Hermansson.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Transfersommaren än så länge har varit enbart åt ett håll – spelare som lämnat klubben. Flera ledande spelare från fjolåret var på lån och det var väl mer väntat att dessa inte skulle bli klar, men även en del försäljningar har gjorts där väl Yunus Musah var största affären.

Framförallt är det offensivt som det saknas pusselbitar och ja spelare överhuvudtaget – rent krasst så saknas det nog en 4-5 pusselbitar egentligen för att offensiven ska någorlunda La Liga-mässig ut, idag är det främst unga uppflyttade canteranos.

Farhågorna är stora då vi lärt oss av historien med Peter Lims ägande att värvningar inte direkt görs med öppet sinne eller öppen plånbok – och med en vecka kvar tills ligastarten med så här tunn trupp så är det stora varningsklockor.


Klubbikonen Rubén Baraja har en del att tänka på inför premiären

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Extremt orolig känsla skulle jag säga – i helgen var det Trofeo Naranja som är kickoff inför säsongen med presentationen av spelartruppen och vanligtvis en stor folkfest, denna gång var det inte ens halvfullt på Mestalla. Med tanke på hur fjolåret såg ut där man räddade nytt kontrakt i sista omgångarna efter att ha varit under strecket stora delar av året så är det såklart extra oroligt att truppen inför denna säsong är betydligt tunnare och svagare på pappret än fjolårets var. Så det finns inte mycket positivt om man ska vara ärlig inför ligastarten – känslan är snarare att Peter Lim och Meriton nästan försöker urvattna allt värde i klubben och vill ha ner den i Segundan, av någon outgrundlig anledning.

Att en klubb som Valencia CF var så pass illa ute ifjol borde varit en väckarklocka för de flesta att man behövde investera för en nystart inför i år, när man nu ifjol kom undan med andan i halsgropen. Men i stället har sommaren än så länge varit precis tvärtom – där truppen i stället blivit än svagare och tunnare. Dessutom med en oerfaren tränare i Ruben Baraja som gjorde det bra under slutspurten ifjol och räddade kvar laget – men nu ska leda laget från start med de här förutsättningarna.


Lagkaptenen José Luis Gaya är som vanligt en viktig spelare för Los Ché

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Gigi Mamardashvili var förmodligen bästa spelare i Valencia ifjol och målvakten har gett stort eko i Europa, jag är ännu inte helt trygg att Valencia inte säljer honom redan i sommar, men han blir en nyckel i Valencia att rädda poäng åt laget som kommer få kriga för att hålla sig kvar.

Som enda nyförvärv så här långt kommer en del förväntningar på Pepelu som gjort det bra i Levante nere i Segunda, men nu får både en större roll och större omgivning. Utmanande dessutom med flera yngre förmågor runtomkring sig men jag tror att Pepelu och Andre Almeida blir väldigt viktigt för Valencias spel och kunna styra innermittfältet tillsammans med Javi Guerra.

Jose Luis Gaya är trotjänaren, lagkaptenen och landslagsmannen – han måste höja sitt ledarskap ytterligare denna säsong och bära det här Valencia CF genom de stormar och prövningar som jag tror laget kommer drabbas av den kommande säsongen.

Men egentligen är nyckelspelaren för Valencia denna säsong Mr X – den där anfallaren som vi väntar på ska värvas och vara ”nian” i laget och bli skyttekungen. Med Cavani, Samuel Lino och Kluivert borta så krävs det förstärkningar längst fram.

Vad är målsättningen för säsongen?
Det finns egentligen ingen annan rimlig målsättning för dagens Valencia än att bara överleva. Säkra de poängen som krävs så tidigt som möjligt och hålla sig kvar i La Liga. Må vara konstgjord andning men en förhoppning att någon gång släpper Peter Lim klorna från klubben och säljer den vidare.

*** *** ***

Valencias försäsongsmatcher:
Valencia – Nottingham Forest 1-0
Spartak Trnava – Valencia 0-1
St. Gallen – Valencia 1-3
Valencia – Deportivo Alavés 2-0
Valencia – Aston Villa 1-2

Valencia inleder säsongen borta mot Sevilla på fredag (11/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Valencias kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-08 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien