Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Athletic Club: ”Athletic såg lite ringrostiga ut”
Valverde och hans Athletic kommer från en lyckad fjolårssäsong, hur går det nu?

Inför La Liga 2024/25, Athletic Club: ”Athletic såg lite ringrostiga ut”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Athletic-supportern och tillika tidigare SvenskaFans-skribenten Jacob Nilsson var på plats på San Mamés när hans Athletic premiärspelade och ger oss sina tankar för säsongen.

Efter 40 långa år fick äntligen Athletic Club vinna en stor titel förra säsongen då laget besegrade Mallorca i Copa del Rey-finalen på straffar. I ligan stod Athletic för en av de bättre säsongerna på ett decennium och hotade länge Atlético om den sista Champions League-platsen. Någon sådan blev det emellertid inte för Athletic men säsongen betraktades förstås som mer än godkänd trots det. Många spelare som Nico Williams och Gorka Guruzeta fick sina stora genombrott ifjol samtidigt som två fanbärare i form av Raúl García och Iker Muniain tackade för sig. Frågan är om succén från ifjol kan återupprepas denna gång.

Athletics transfersommar:

Spelare in:
Àlvaro Djaló, vänsterytter – SC Braga (€15 miljoner)
Andoni Gorosabel, högerback – Deportivo Alavés (fri transfer)

Spelare ut:
Unai Núñez, mittback – Celta de Vigo (€7 miljoner)
Asier Villalibre, anfallare – Deportivo Alavés (€1 miljon)
Imanol García de Albéniz, vänsterback – Sparta Prag (€500,000)
Dani García, innermittfältare – Olympiakos (fri transfer)
Jon Morcillo, vänsterytter – Albacete Balompié (fri transfer)
Juan Artola, högerytter – Cultural Leonesa (fri transfer)
Iker Muniain, offensiv mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Unai Vencedor, innermittfältare – Racing Santander (lån)
Hugo Rincón, högerback – CD Mirandés (lån)
Raúl García, anfallare – lägger skorna på hyllan

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Athletic inför säsongen har jag tagit hjälp av Athletic-supportern Jacob Nilsson som faktiskt var på plats på San Mamés när Athletic kryssade mot Getafe i premiären.

Det blev ett efterlängtat cupguld och en femteplacering i La Liga för Athletic ifjol, ett mycket väl godkänt resultat sa du då när vi hördes i samband med att fjolårssäsongen summerades. Nu väntar en ny säsong för Athletic där Europaspel står på menyn. Kan Athletic upprepa succén från ifjol tror du? Vilka förutsättningar har Athletic att slåss på tre fronter och vilka målsättningar har Ernesto Valverde och hans mannar?
Målsättningen är som alltid. Vara med och tampas om Europaplatser. Förra året så var det egentligen bara Gironas framgångar som stod i vägen för Athletic när det kommer till den sista Champions League-platsen. De tre stora rår vi troligtvis inte på men en fjärdeplats anser jag vara realistiskt att gå för. Det finns ett bra spel med Valverde och en bra trupp med några nyförvärv och spelare från B-laget som får ta mer plats med Muniain och Raul García som lämnat respektive slutat. Det kommer att bli tufft att varva Europa League. Men någon titel i cupen kan man nog inte räkna med. Det kommer bli svårt och det gäller att rotationsspelarna kan gå in och hålla hög La Liga-nivå.


Bröderna Williams är ett ständigt hot för motståndarna och viktiga för Athletic

Ser vi till transferfönstret har Athletic, ovanligt nog, värvat in två spelare i skrivande stund: Àlvaro Djalo och Andoni Gorosabel. Samtidigt har ett gäng spelare lämnat laget, däribland kultspelare som Iker Muniain och Raúl García. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Alvaro Djaló ser ut som en bra spelare att ta in speciellt som att det länge såg svårt ut att behålla Nico Williams. Nu ser det ut som att Nico blir kvar så då har vi en spelare till med speed om har bra spetsegenskaper i sista tredjedelen. Andoni Gorosabel är också en duglig spelare att bredda truppen med. Kanske behövs än mer bredd och spets på hög nivå på mittfältet. Man försökte gå för Aimar Oroz och många har velat få in Ivan Martin från Girona. Men ser inte ut som att det blir någon av dessa. Två vettiga värvningar. Sen värvas en del unga spelare för framtiden på lite längre sikt men de får vi vänta med att bedöma några år.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Athletics trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Det är nog nyförvärvet från Braga Alvaro Djaló som är mest spännande att se. Han verkar vara en kraftfull, snabb spelare med stora möjligheter att skapa målchanser och även en bra avslutare. I alla fall av det lilla jag har sett av honom. Sen känner alla till Nico Williams vid det här laget. Mycket kommer kretsa kring honom i anfallsspelet. Han utvecklas fortfarande och förväntningarna ökar och ökar. Hoppas han kan fortsätta där han lämnade förra säsongen. För han är den med störst register och om han kan fortsätta att leverera bra prestationer så finns alla chanser att en lika bra säsong kan upprepas.

Du var ju på plats och såg Athletics premiär mot Getafe som slutade oavgjort 1-1. Vad kan du säga om matchen, hur såg det ut?
Från trettonde raden på San Mamés så såg Athletic lite ringrostigt ut och fick inte nåt spel att fungera. Högerkanten med Gorosabel och Iñaki Williams såg inte samspelta ut och den sistnämnda hade svårt med första touchen och såg inte riktigt ut som sig själv. Getafe kunde låta sitt spel tala och hade flera målchanser innan Athletic kunde göra mål sin första målchans.

Saker att ta med sig från matchen är Alex Padillas insats i målet. Tredjemålvakten som fått chansen när Unai Simon opererats och Agirrezabala också brottas med skada inte är tillgängliga. Han gör en kanonräddning när Aleña kommer fri och gör i övrigt en stabil insats. Målvaktsskolan fortsätter att leverera! Annars är det en typisk premiärmatch och nu kan det bara bli bättre med allt. Nico Williams inträde i andra halvlek tåls att nämnas under det positiva. Han mottogs med en stående ovation på högsta volym och han matchade den med en pigg insats men Athletic lyckades inte få till en vinst efter att Getafe kvitterat i andra halvlek. Kul att vi är igång men mer att bevisa i form av prestationer inför nästa runda i ligan.


Jacob Nilsson på San Mamés i torsdags, iklädd den tjusiga SvenskaFans-t-shirten

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Jag tror inte på att Girona kan upprepa nån Champions Leagueplacering den här säsongen så det är väl inte allt för verklighetsfrånvänt att tro att det är de tre stora lagen i toppen med Real Madrid överst och Atletico och Barcelona strax därefter. Sen kanske kanske det kan bli en fjärdeplats för Athletic. Vill tro det i alla fall. Främsta konkurrent borde väl vara Villarreal, Real Sociedad och Betis. När det gäller botten tror jag nykomlingarna Valladolid och Espanyol får det svårt att hänga kvar och kan mycket väl åka ut direkt. Leganés däremot kan nog hålla sig kvar med hyfsad marginal.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Jag önskar bara att vi kan få ha så gott som alla spelare tillgängliga och skadefria och att vi får Elfsborg i Europa League så vi kan få se lite Rock n Roll fotboll i Borås. Vore ju fint att se! Sen att vi vinner den där cupen också när vi ändå är igång med drömscenarier.

*** *** ***

Athletics försäsongsmatcher:
Burgos – Athletic 2-1
Athletic – Racing Santander 2-1
Sporting Lissabon – Athletic 3-0
Athletic – Eibar 1-0
Athletic – Osasuna 2-1
Aston Villa – Athletic 3-2
Stuttgart – Athletic 4-0

Athletic Club inledde sin säsong hemma mot Getafe i torsdags (15/8) och matchen slutade 1-1.

Vad tror du om Athletics kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-20 17:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien