Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Atlético de Madrid: ”Målet är att utmana om titlarna”
Atlético hoppas på en bättre säsong än fjolåret, särskilt på bortagräs

Inför La Liga 2024/25, Atlético de Madrid: ”Målet är att utmana om titlarna”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Johannes Sandberg på Atlético de Madrid-redaktionen hjälper oss denna gång att reda ut Atléticos kommande säsong.

Efter en ganska dyster fjolårssäsong som inte alls resulterade i det många Atlético-fans önskade går laget nu in i en ny säsong med desto muntrare miner. Atlético har varit aktiva i sommarens transferfönster och har i skrivande stund spenderat flest antal miljoner på sina spelare av samtliga La Liga-lag. Fjolårssäsongens svaga bortafacit låg bakom det faktum att Diego Simeone fick avsluta säsongen med en fjärdeplats i hans trettonde år i klubben. Frågan är nu om argentinaren lärt sig av misstagen och om man kan hota på flera fronter samtidigt denna vända.

Atlético de Madrids transfersommar:

Spelare in:
Julián Àlvarez, anfallare – Manchester City (€75 miljoner)
Robin Le Normand, mittback – Real Sociedad (€34,5 miljoner)
Alexander Sørloth, anfallare – Villarreal CF (€32 miljoner)

Spelare ut:
Àlvaro Morata, anfallare – AC Milan (€13 miljoner)
Caglar Söyüncü, mittback – Fenerbahce (€8,5 miljoner)
Gabriel Paulista, mittback – Besiktas JK (fri transfer)
Stefan Savic, mittback – Trabzonspor (fri transfer)
Mario Hermoso, mittback – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Memphis Depay, anfallare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Vitolo, vänsterytter – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Saúl Ñíguez, innermittfältare – Sevilla FC (lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Atlético inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans Atlético-skribent Johannes Sandberg.

Fjolåret avslutades med en fjärdeplacering och uttåg mot Borussia Dortmund i Champions Leagues kvartsfinal. När vi summerade säsongen underkände du fjolårssäsongen då laget var alldeles för ojämna och slarviga defensivt. Hur tror du att det kommer att gå denna vända? Vilka förutsättningar har Atlético att höja sig gentemot fjolåret och vilka målsättningar har Diego Simeone och hans mannar inför den kommande säsongen?  
Den slarviga defensiven hoppas vi på att Le Normand kan fixa. Han har varit en av om inte den bästa försvararen i La Liga ett tag nu och jag förstår varför Sociedad fansen är besvikna på klubbledningen att de låter han lämna, ingen vill tappa deras bästa försvarare.  

Det enda som saknas i Atlético för att jag ska känna mig helt säker är en till vänsterfotad mittback. Hancko eller Hincapie är de namnen det ryktas om och har gjort i flera månader nu men Atlético har inte råd innan de säljer.  

Jag har läst att det ska finnas en talangfull halv cypriot/halv grekisk mittback, Ilias Kostis, 21, i ungdomsleden som är riktigt bra och det finns hopp om att han ska vara redo att ta steget upp till A-laget denna säsong. Men det återstår att se om det är sant eller inte, är det en kille som klubben tror på då kan man ge han chansen tycker jag som back-up bakom Reinildo.  

För mig har jag svårt att exakt peka ut vad det var som gjorde att Atlético inte kunde prestera på en jämn nivå. Mycket tyckte jag då under säsongen hade att göra med inställningen på spelarna, men det kan vara att det var en för tunn trupp som inte orkade med en säsong som innehöll nästan 60 matcher. Denna säsong har man gjort sig av med spelare som inte alltid hade det bästa kroppsspråket på planen och gissningsvis var ganska dåliga i omklädningsrummet, sen har man fyllt på med lite nytt blod och spelare som kommer med en vinnarkultur.  

Det är en lika stor trupp nu som förra året om man behåller Santiago Mouriño, Carlos Martin, Samu Omordion och flyttar upp Ilias Kostis. Just på grund av truppstorleken känns det fortfarande lite osäkert och som att det kan bli en liknande säsong, men man har också bytt ut mellanmjölkspelare med riktiga stjärnor. Stefan Savic och Gabriel Paulista har tillsammans inte den kvaliteten och högsta nivån som Robin Le Normand har och att byta Memphis Depay mot Julian Alvarez, jag tror inte ens jag behöver motivera varför det är en uppgradering.  

Om jag ska komma tillbaka till frågeställningen och faktiskt ge ett svar, jag tror på en bättre säsong på grund av spetsvärvningarna men jag ser fortfarande vad som hände förra säsongen och det finns hål i truppen som behöver fyllas på något sätt. Om det är att köpa någon eller flytta upp talanger kvittar egentligen för mig, det enda jag värdesätter är att man har en plan och tror på den. Väljer man att inte värva då ger man yngre spelare chansen och vågar rotera, det är helt omöjligt för elva spelare att spela varje match och det går inte att ha spelare i frysboxen sen kasta ut dem i en match eller två sen vara förvånad när de inte lyckas. 

Det återstår fortfarande några dagar på transferfönstret, jag kan se någon mer värvning hända och det kanske borde hända men händer det inte har jag förtroende för truppen om den roteras på rätt sätt.  

Simeones mål med säsongen tror jag är att utmana om titlar. Sen om det är La Liga, Champions League eller bara Copa del Rey återstår att se men en titel ska hem annars är man inte nöjd.  


Alexander Sørloth kom tvåa i La Ligas skytteliga ifjol i Villarreal, hur går det nu?

När jag nu skriver detta har precis Julián Àlvarez presenterats som ett nyförvärv, sedan tidigare har även Robin Le Normand och Alexander Sørloth plockats in. Tunga namn som Àlvaro Morata och Memphis Depay har däremot lämnat. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?  
Som tidigare nämnt ryktas det om en vänsterfotad mittback där Hancko och Hincapie är högt upp på Atléticos önskelista. Det finns även det billigare alternativet i Jhon Lucumi i Bologna som klubben har koll på men inget konkret.  

Sen såklart ryktas det om Gallagher som var i Madrid, han har blivit fotad på arenan och signerat tröjor när fans har sett han på gatan. Men efter att Samu Omorodion affären med Chelsea sprack har han väntat på sitt hotellrum i Madrid fram tills igår då han åkte hem och idag tränade han med Chelseas U21. Om Atlético lyckas sälja antingen Samu eller Joao Felix då tror jag att klubben köper Gallagher men om man inte lyckas sälja någon av dem, då har jag svårt att se Gallagher gå till Atlétí. Självklart synd om Gallagher, jag lider verkligen med honom just nu han förtjänar att spela i en klubb som uppskattar han.  

Personligen tycker inte jag att Gallagher behövs, vi har redan ett överflöd på mittfältspositionen och Gallagher skulle bara göra det svårare för yngre spelare att få chansen.  

Det ryktas lite lätt om att Oblak kanske lämnar till Saudiarabien eller något annat land i mellanöstern. Ersättaren för Oblak skulle vara Mamardashvili som också ryktas till Liverpool.  Det gör mig lite orolig för att Liverpool kliver in och ska köpa Mamardashvili eftersom de också redan har en tydlig etta i mål. Jag tycker att Atlético ska agera innan det är för sent, men klubben kanske inte kan på grund av pengarproblem.  

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Atléticos trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen? 
Jag skulle kunna rabbla upp ganska många nyckelspelare i truppen. Det finns högnivå på många spelare men det självklara valet är Antoine Griezmann. Det finns nog ett eller två år kvar för han på den högsta nivån innan han har nått sitt bäst före-datum. Det har ryktats lite lätt över sommaren att han vill flytta till Los Angeles i USA, vilket inte förvånar mig för fem öre. Det hade inte förvånat mig om detta blir hans sista säsong innan han packar väskorna och flyttar till USA, men det gör han inte mindre viktig. Han är en som leder med exempel på planen och spelar med hjärtat för klubben. Hans prestationer kommer vara viktiga i år som de har varit varje säsong sen han kom till klubben.  

Andra nyckelfigurer är Julian Alvarez som kommer till klubben med en dyr prislapp och stora skor att fylla. Men han har kvaliteten för att fylla dem. 
Samuel Lino är också en nyckelfigur denna säsong, man undrar om han kommer lyckas utvecklas ännu mer. Förra säsongen var han en av om inte den bästa spelaren för oss och jag tycker att han är en av de mest underskattade spelarna i hela Europa.  

Sen sätter jag ett frågetecken på Alexander Sörloth. Han imponerade enormt förra säsongen med Villareal och slutade tvåa i skytteligan men kommer han kunna vara lika bra i år är min fråga. Jag är tveksam till det, Dovbyk hade för mig varit en bättre värvning.  

Talangen som man ska hålla koll är Pablo Barrios, han kommer förhoppningsvis ta större kliv denna säsong och göra sig gjuten på mittfältet. Sen har vi mittbacken/högerbacken Santiago Mouriño och Carlos Martin som skulle kunna få chanser för Atlético om de inte går på lån även denna säsong.  

Sist men inte minst kommer Cholo Simeones son Giuliano Simeone att vara en del av Atléticos trupp denna säsong. Det är lite oklart för min del hur bra han är, han har aldrig imponerat på mig när han varit på lån i andra klubbar, men nu blir det intressant att följa han nära.  

I premiären ställs Atlético mot Villarreal borta på Estadio de la Cerámica. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?  
Det är lite nervöst inför premiären, det verkar som att Atlético byter formation denna säsong från en 3-5-2 till en 3-4-3 som testades i slutet av förra säsongen. Det är jag positiv till och det var jag redan när Simeone började experimentera. Men det tar alltid tid innan något sätter sig, jag hoppas att spelarna tar till sig taktiken och trycker ner gasen i botten direkt från start. Vill man utmana Real Madrid om titeln då kan man inte tappa många poäng. Speciellt inte i första matchen. Ett otroligt tufft motstånd att börja mot och det kommer krävas en insats om man vill ta med sig tre poäng hem.  

Jag ser det som en självklarhet att Alexander Sörloth startar den matchen mot sin gamla klubb men är tveksam till om Julian Alvarez kommer till spel. Laget i övrigt känns redo för att sparka i gång säsongen. Det känns inte helt klart med lagbygget än, men det har nog mycket med Connor Gallagher affären och att Atlético fortfarande inte gjort klart med en vänsterfotad mittback.  

Griezmann förväntas fortsatt spela en viktig roll för Atlético de Madrid

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du? 
Denna säsong känns som säsongerna gjorde när Messi och Ronaldo spelade i La Liga, man måste gå rent första tio annars har man tappat titeln. Liten överdrift från mig där såklart, men det går inte att tappa poäng hur som helst denna säsong utan om man vill vara med och hävda sig då måste man ta minst 90 poäng. Real Madrid måste vinna titeln i år annars är det ett fiasko. Jag ser Atlético som den stora utmanaren till Real Madrid, självklart har Barca en bra trupp men de har ett stort hål i laget på sexa-positionen som klubbledningen inte vill fylla. Om Marc Bernal eller någon annan La Masia produkt kliver fram och tar den platsen återstår att se men just nu ser jag Atlético som en tydlig tabelltvåa.  

Jag tycker att det känns som att det kan vara en av de jämnaste tabellerna någonsin i La Liga (förutom Real Madrid). Sevilla har tagit in en kapabel tränare äntligen, och det känns verkligen som att de bästa lagen i Spanien spelar i La Liga just nu. Då menar jag truppmässigt och spelmässigt, den åsikten grundar sig inte i någon typ av La Liga-historia. Jag tror att detta kan vara en av de jämnaste och roligaste La Liga-säsonger på många år och det beror på att  alla lag kan slå alla.  

Det enda tydliga bottenlaget som spelade i högsta divisionen förra säsongen jag kan peka ut är Las Palmas. Alldeles för dålig spelarrekrytering och de har inte förstärkt truppen alls. De har tagit in utfyllnadsspelare på positioner där de skulle behöva mer spets. Man överlevde förra säsongen på Alvaro Vallés som inte kommer kunna upprepa en lika otrolig säsong. Det finns ett tydligt hål på anfallarpositionen som man lät vara kvar. Sen ersatte man en av ligans bästa och roligaste vänsterbackar att kolla på med Alex Muñoz. Tycker synd om Christoffer Kviborg som kommer behöva se sitt lag spela segunda nästa säsong. Luis Carrion är en bra tränare men har aldrig tränat i La Liga tidigare och spelarrekryteringen har varit alldeles för dålig. Om de ska överleva i år krävs det att spelarna från förra året tar stora kliv och att Vallés kan stänga ner, men jag är skeptisk. 

Jag tror även att Valladolid, Espanyol och Leganes kan få det svårt denna säsong, steget upp från Segunda känns för stort. Den enda truppen som på papper känns redo för La Liga är Espanyol.  

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Drömscenario är en titel. Jag tycker att det har värvats tillräckligt för att man ska kunna drömma om att få fira att lagen vinner något, sen vad de vinner återstår att se.

*** *** ***

Atlético de Madrids försäsongsmatcher:
Atlético – Numancia 1-1 (5-3 efter straffar)
Getafe – Atlético 1-3
Kitchee – Atlético 1-6
Atlético – Juventus 2-0

Atlético de Madrid inleder säsongen borta mot Villarreal redan ikväll (19/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Atléticos kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-19 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien