Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Celta de Vigo: ”Fantasilöst och fast i gamla spår”
Kan detta vara säsongen som Williot Swedberg blir ordinarie i Celta?

Inför La Liga 2024/25, Celta de Vigo: ”Fantasilöst och fast i gamla spår”

La Liga-säsongen drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. La Liga-experten och poddaren @Baskiens ger oss förutsättningarna inför Celta de Vigos säsongsstart.

Celta kommer från ännu en säsong som de på förhand hade hoppats mer på. Den galiciska klubben var länge med i nedflyttningsstriden men lyckades sent omsider klättra i tabellen efter att man gjort sig av med Rafael Benitez och ersatt honom med b-lagstränaren Claudio Giráldez. Då, helt plötsligt, började de himmelsblåa klättra i tabellen och slutligen säkra en stabil trettondeplats på lika många poäng som Sevilla. Giráldez fick förnyat förtroende till denna säsong och rattar laget som får betraktas som La Ligas ”svensklag” med både Carl Starfelt och Williot Swedberg i truppen.

Celta de Vigos transfersommar:

Spelare in:
Unai Núñez, mittback – Athletic Club (€7 miljoner)
Borja Iglesias, anfallare – Real Betis (lån)
Ilaix Moriba, innermittfältare – RB Leipzig (lån)

Spelare ut:
Lautaro de León, anfallare – FC Andorra (fri transfer)
José Fontán, mittback – FC Arouca (fri transfer)
Miguel Baeza, offensiv mittfältare – CD Nacional (fri transfer)
Julen Lobete, vänsterytter – Málaga CF (fri transfer)
Renato Tapia, defensiv mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Carles Pérez, högerytter – Getafe CF (lån)
Jørgen Strand Larsen, anfallare – Wolverhampton Wanderers (lån)
Miguel Rodríguez, högerytter – FC Utrecht (lån)
Carlos Dotor, innermittfältare – Real Oviedo (lån)
Manu Sánchez, vänsterback – Deportivo Alavés (lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Celta inför säsongen har jag tagit hjälp av La Liga-experten och La Liga-poddaren @Baskiens.

TIPS: Lyssna på @Baskiens podcast El Bocadillo om Celta inför säsongen

Efter en rejäl uppryckning under våren slapp Celta Vigo slåss för sin överlevnad när säsongen sedermera avrundades. Rafael Benitez fick sparken i mars och ersattes då av Celta B-tränaren Claudio Giraldéz som verkligen fick ordning på spelet. Det blev i slutändan en respektabel trettondeplats för Celta som dock givetvis är ett lag vi kan hoppas mer på. Vilka förutsättningar har Claudio Giraldéz att få upp Celta i tabellen gentemot fjolåret och vilka målsättningar tror du att klubben har när den nya säsongen sparkar i gång?
Förra säsongen, det som skulle vara Celtas stora jubileumsäsong, 100 år, ny president och en välkänd tränare som Rafa Benitez vid rodret. Det hela blev dock lite pannkaka.  

De hade otur i nästan varenda match men som man brukar säga så förtjänar man den turen man får och Celta förtjänade inte mycket. De spelade långsam fotboll och där det kändes som de var helt osynkade när de gick framåt. Aspas gick knappt att känna igen stundtals och kändes bara som att det fanns noll harmoni i laget. Nej allt gick åt fel håll och deras nya president samt även den enda kvinnliga Mourino började få det hett om öronen. De fattade dock till sist rätt beslut och sparkade Benitez.  

Istället tog de in mannen som lett B laget till stora framgångar Claudio Giraldez. Han kändes orädd och han litade på sina kadetter från ungdomslagen. Det syntes även på planen då de började spela en mer ungdomlig och attraktiv fotboll och den matchen jag tycker att man tydligast såg hans stil var mot Las Palmas när de vann med 4-1.  

Glad att han lyckades hålla kvar dem där de hör hemma och var spänd på hur han skulle fortsätta strukturera om detta laget under sommaren för att nå nya höjder. Det verkar dock som att Celta är nöjd med förra säsongen då det inte sker mycket så jag antar att målet är att bara överleva ett år till.  


Celtas bästa målskytt ifjol, Jørgen Strand Larsen, har lånats ut till Wolverhampton

Det har inte anlänt särskilt många spelare till Celtas trupp under sommaren förutom de två lånen Borja Iglesias och Ilaix Moriba. Unai Núñez köptes i slutändan loss från Athletic efter sin tvåårssejour på lån i Galicien. Något mer oväntat var kanske att klubben lånade ut Jørgen Strand Larsen till Wolverhampton. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Man förväntade sig lite att Strand Larsen skulle lämna efter förra säsongens minisuccé och att lösa det med ett lån och sen framtid försäljning tycker jag är ganska smart gjort av Celta även fast det skulle behöva pengarna nu.  
 
Till en början så var jag positiv till Celtas värvningar men desto längre tiden har gått så har jag bara blivit mer och mer skeptisk. De höll på att åka ur förra året och det är inte mycket som har förändrats till det bättre utan de verkar mer försöka rida på den positiva våg som Giraldez tog med sig. Tycker att de känns lite väl naiva och att Giraldez litar allt för mycket till sina ungdomar från B-laget men hej de kanske visar sig vara helt rätt väg att gå för att få tillbaka tron. Jag själv är dock skeptisk.  
 
Ser vi till en förmodad startelva första matcherna  
 
Villar 
Alvarez – Starfelt – Jailson – Manquilo – Mingueza 
Swedberg / Bamba – Beltran – Damian Rodriguez 
Douvikas – Aspas 
 
Det är något med detta som bara känns fantasilöst och fast i gamla spår. Det jag hade velat se mest är att Inigo Vicente från Racing hade gått dit. Han hade bidragit tillsammans med Swedberg den kreativiteten som jag tror de behöver.  

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Celta Vigos trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Som sagt förut de går på samma spår som de tycker har funkat förut. Sätt allt offensivt hopp till Iago Aspas och hoppas att de löser sig. Alla deras säsonger förut har det löst sig så bara hålla tummarna och göra korstecken för att det sker igen. Okej det är här som räddningen för Celta ska vara och den gamla Celta B tränaren tror verkligen på sina ungdomar.   
 
Hugo Alvarez denna offensiva ytterback eller vänstermittfältare charmade nog de flesta förra året när han fick chansen och gjorde vänsterkanten till sin. Han känns extremt välbalanserad och kommer kunna göra ett jobb på den kanten i många år framöver. Känns som en annan version av Marcos Llorente lite haha.

Hugo Sotelo, också en Celta B spelare som de valde att satsa på att hålla kvar dem och de verkade sig vara rätt. Han och Hugo Alvarez känns båda två som två evighetsmaskiner som kan spela på de flesta platserna på mittfältet och framåt. Helt perfekta truppspelare som bara ska fortsätta utvecklas.  

Pablo Duran verkar få mycket förtroende under försäsongen och han tar även för sig med några fina mål. Gjorde 13 mål i tredjeligan förra året och fyller nu 24 år, verkar vara en striker som har tagit tiden på sig att mogna fram. Det lilla jag sett är jag inte helt övertygad men hej vem gillar inte en late bloomer och Giraldez verkar ju ha koll på sina ungdomsspelare 

I premiären ställs Celta mot Deportivo Alavés hemma på Balaídos. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Tror det kommer vara två lag som båda vill känna lite på varandra och där Celta är nöjda med allt förutom en förlust. Vet inte men jag har en dålig känsla inför denna säsongen även fast jag gillar tränaren så känns truppen bristfällig men hoppas jag har fel. Gissar på att det blir 1-1.  


Iago Aspas är som vanligt en centralfigur i Celtas lagbygge

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Real 
Athletic 
Barcelona 
Atletico 
Villarreal 
La Real 
Betis 
Girona 
Valencia 
Mallorca 
Sevilla 
Las Palmas 
Alaves 
Getafe 
Espanyol 
Rayo 
Leganes 
Celta 
Osasuna 
Real Valladolid 

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Gå in och kolla på musikvideon till Celta supportern tillika artisten C.Tanganas låt han gjorde inför 100års jubileumet. Han fångar in allt som är Celta om med en text som ger gåshud. Ännu bättre live på Balaidos såklart. Ni kan hitta klippet HÄR.

*** *** ***

Celtas försäsongsmatcher:
Benfica – Celta 2-2
Vizela – Celta 0-4
Celta – Sporting Giijón 2-1
Celta – Gil Vicente 1-0
Lille – Celta 3-1
Luton – Celta 1-3
West Ham – Celta 2-2

Celta de Vigo inleder säsongen hemma mot Deportivo Alavés redan ikväll (16/8) klockan 19.00. Matchen är alltså redan i gång.

Vad tror du om Celtas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

TIPS: Lyssna på @Baskiens podcast El Bocadillo om Celta inför säsongen

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-16 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien