Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Getafe: ”Spelarna följer hans ord som budord”
José Bordalás har blivit mr. Getafe och kör ännu en säsong

Inför La Liga 2024/25, Getafe: ”Spelarna följer hans ord som budord”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. La Liga-experten och poddaren @Baskiens hjälper oss att reda ut hur torpet står i Getafe inför säsongen.

Getafe slutade ungefär där Getafe brukar sluta ifjol, alltså i mitten av tabellen. De har beskrivits som ett hårt, tufft och fulspelande lag under José Bordalas ledning och anklagades hejvilt från mängder av motståndartränare och spelare för att spela en defensiv och tråkig fotboll. Getafe kliver nu in i den kommande säsongen med ett något sargat lagbygge som knappt har tillräckligt med folk för premiären. De gör emellertid sin åttonde raka säsong i La Liga och har erfarenheten att göra vad som krävs för att säkra kontraktet. Av de senaste 21 säsongerna har nämligen 20 spenderats i det spanska finrummet. Det återstår att se om rutinen hjälper laget även denna gång.

Getafes transfersommar:

Spelare in:
Jiri Letacek, målvakt – FC Banik Ostrava (€2 miljoner)
Peter Federico, högerytter – Real Madrid Castilla (€2 miljoner)
Diego Rico, vänsterback – Real Sociedad (€1,5 miljoner)
Àlex Sola, högerytter – Real Sociedad (€1 miljon)
Chrisantus Uche, innermittfältare – AD Ceuta (€500,000)
Carles Pérez, högerytter – Celta de Vigo (lån)

Spelare ut:
Enes Ünal, anfallare – AFC Bournemouth (€16,5 miljoner)
Choco Lozano, anfallare – Santos Laguna (€2 miljoner)
Nemanja Maksimovic, innermittfältare – Panathinaikos FC (fri transfer)
Jaime Mata, anfallare – UD Las Palmas (fri transfer)
Darío Poveda, anfallare – SC Farense (fri transfer)
Sabit Abdulai, innermittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Mason Greenwood, högerytter – Manchester United (återvänder från lån)
José Àngel Carmona, högerback – Sevilla FC (återvänder från lån)
Ilaix Moriba, innermittfältare – RB Leipzig (återvänder från lån)
Juanmi Latasa, anfallare – Real Madrid (återvänder från lån)
Òscar Rodríguez, offensiv mittfältare – Sevilla FC (återvänder från lån)
Diego Rico, vänsterback – Real Sociedad (återvänder från lån)
Daniel Fuzato, målvakt – UD Ibiza (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Getafe inför säsongen har jag tagit hjälp av La Liga-experten och La Liga-poddaren @Baskiens.

TIPS: Lyssna på @Baskiens podcast El Bocadillo om Getafe inför säsongen

Getafe hade, som vanligt under José Bordalas, en säsong med mycket blandat innehåll där resultaten i det stora hela var jämnt fördelat med vinster, kryss och förluster. El Geta avslutade dock med fem raka torsk men var aldrig i närheten av en nedflyttningsstrid. Getafe och Bordalas anklagades ganska ofta för att spela tråkig fotboll under fjolåret, bland annat av Rafael Benitez. Vilka förutsättningar skulle du säga att Getafe har för att lyckas under den kommande säsongen? Och vilka målsättningar tror du att klubben har när den nya säsongen nu drar igång?
Om jag ska tala ur ett Bordalas perspektiv så hade jag svarat ’’Esto es futbol papa’’. Det är hans slogan och något som hela klubben lever efter. De skiter i hur det ser ut eller vad andra tycker om dem det är endast resultaten som räknas. Precis som att de bär helblått för att hedra bilmekanikerna som grundade klubben så är det samma inställning som Bordalas har tagit in i klubben. De ska bli framgångsrika och de gör allt för det även om det kräver att de ska stå för flest frisparkar per match (17,1 medan tvåan stod för 15,9), flest gula kort (126 medan tvåan fick 108) och flest röda (9st). Målsättningen är att inte få några ekonomiska bestraffningar och att stanna i LaLiga.

Mason Greenwood är en av många nyckelspelare som lämnat Getafe

Precis som vanligt har det hänt en hel del med spelartruppen i Getafe under sommarfönstret. Mason Greenwood som blev en publikfavorit har lämnat och det har även lirare som Enes Ünal och Jaime Mata gjort. Ett par intressanta nyförvärv har även gjorts i exempelvis Jiri Letacek och Peter Federico. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Spelarna som har lämnat har vart självskrivna i en Bordalas elva förut som Maksimovic, Mata, Enes Unal och lånet från Manchester. Det är tufft men något som Getafe även har vart tvungna att göra sig av med. Spelarna som har kommit in dock passar perfekt till den typen av fotboll som Bordalas vill spela. Alex Sola väldigt talangfull ytterlöpare som har alla egenskaper för att bli en grym LaLiga-spelare men där det mentala har spökat till det, hoppas Bordalas kan få styr på det. Diego Rico som direkt gjorde vänsterkanten till sin förra säsong är nu där permanent och tror även han vinner assistligan i år.

Carles Perez från Celta kommer också vara en värdefull spelare som kan användas på de flesta positioner framåt. Bästa nyförvärvet är dock Chrisantus Uche från Ceuta, om Bordalas kunde ta fram sin drömspelare i ett labb så hade det vart Christanus Uche från Ceuta. Han är stor, stark, uthållig, taktiskt smart, spelskicklig och en inställning som få kan matcha. Helt klockren värvning som jag tror att många kommer få upp ögonen för detta år.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Getafes trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Nyckelspelaren och den stora stjärnan i Getafe är Bordalas och så kommer det alltid vara. Han är klubben och spelarna följer hans ord som budord. Esto es futbol papa.

Sett till spelare så är det ingen som är viktigare än någon annan då detta är en grupp som ska fungera men ska man peka ut tre stycken är det målsprutan Mayoral som ryktas bort, mittfältsmotorn Luis Milla och den överpresterande målvakten Soria.

Ungdomar. Jesus Santiago Perez som nog många Valencia-fans minns. Han sågs länge som en av de största talangerna i hela akademin där han dominerade i u16 och u18 men när han sen fick chansen med B-laget så visade det sig att han kanske bara hade utvecklat en tidig fysik och inte alls hade de färdigheter man trodde. Verkar dock som Bordalas såg något i honom för han plocka med honom till Getafe men blir spännande att se om hans får chansen på innermittfältet.

John Joe Patrick Finn Benoa är en irländsk fotbollsspelare som fått sin utbildning i Getafe. Han spelar på de flesta offensiva positionerna är 19 år vart mycket snack om han speciellt ifrån Irland då de ser han som ett namn för framtiden. Många tror även att han kommer att få ta den rollen som Latasa iklädde sig i förra året denna säsong.

I premiären ställs Getafe mot Athletic Club bortapå San Mamés. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
De reser dit med endast 18 spelare varav 3 är målvakter samt att det endast är 11 av dem som är inskrivna till LaLiga. Den ekonomiska kampen mot limite salarial är det som plågar Getafe och det som är den stora snackisen. Oavsett så de 11 dem har är spelare som dyrkar Bordalas och kommer göra allt för att ta med sig ett resultat därifrån. Det kommer bli en grisig match med förmodligen en utvisning men tror att Athletic kommer rida på vågen från förra året och ta 3 poäng från bilmekanikernas lag.

Limite Salarial (LaLiga har regler när det kommer till lönetak som heter limite salarial och det korrelerar till hur mycket A-laget får lägga på sin lönebudget. Det bestäms utifrån intäkter och annat. Getafe ligger på gränsen här så de kan bara just nu skriva in 11 för annars går de över. Det låter märkligt då de redan har blivit av med massa spelare men det var antingen kontrakt som tog slut eller övergångar som skett i föregående eller nästkommande ekonomiska period. Samtidigt så gick de över lönetaket förra året så detta året får de endast använda 70% av limite salarial).


Madrid-klubben Getafe är känt för sitt fulspel och relativt defensiva taktik

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Real
Athletic
Barcelona
Atletico
Villarreal
La Real
Betis
Girona
Valencia
Mallorca
Sevilla
Las Palmas
Alaves
Getafe
Espanyol
Rayo
Leganes
Celta
Osasuna
Real Valladolid

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Googla Bordalas 2006 och Bordalas 2024 och förundras över att det är samma person.

*** *** ***

Getafes försäsongsmatcher:
Getafe – Coventry 0-0
Getafe – Real Oviedo 0-1
Getafe – Real Zaragoza 0-1
Getafe – Atlético de Madrid 1-3
Getafe – Saint-Ètienne 1-0
Southampton – Getafe 0-0

Getafe inleder säsongen borta mot Athletic Club redan ikväll (15/8) klockan 19.00.

Vad tror du om Getafes kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

TIPS: Lyssna på @Baskiens podcast El Bocadillo om Getafe inför säsongen

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-15 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien