Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Girona: ”Omöjligt att upprepa fjolårets bedrift”
Kan Girona upprepa succén från fjolåret eller är spelarförlusterna för många?

Inför La Liga 2024/25, Girona: ”Omöjligt att upprepa fjolårets bedrift”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Först ut synar vi Girona med hjälp av TV4-kommentatorn och La Liga-experten Adam Pinthorp.

Gironas fjolårssäsong var ingenting mindre än en dundersuccé. Katalanerna slogs runt jul om förstaplatsen i tabellen och såg på allvar ut att vara mer eller mindre oslagbara. Efter en något mer human vårsäsong slutade Girona trots allt på en mycket imponerande tredjeplats och slutade på över 80 poäng – något som bara Real Madrid, FC Barcelona och Atlético de Madrid lyckats med innan dess. Med det säkrade manager Míchel och hans lag klubbens första Champions League-biljett någonsin. Inför den här säsongen har mycket hänt i klubben.

Gironas transferssommar:

Spelare in:
Abel Ruiz, anfallare – SC Braga (€9 miljoner)
Ladislav Krejci, mittback – Sparta Prag (€8 miljoner)
Alejandro Francés, mittback – Real Zaragoza (€3,5 miljoner)
Donny van de Beek, innermittfältare – Manchester United (€500,000)
Gabriel Misehouy, offensiv mittfältare – Ajax U21 (fri transfer)
Bryan Gil, vänsterytter – Tottenham Hotspur (lån)
Oriol Romeu, defensiv mittfältare – FC Barcelona (lån)

Spelare ut:
Artem Dovbyk, anfallare – AS Roma (€30,5 miljoner)
Aleix García, innermittfältare – Bayer Leverkusen (€18 miljoner)
Pau Víctor, anfallare – FC Barcelona (€2,7 miljoner)
Alexander Callens, mittback – AEK Aten (€300,000)
Gabri Martínez, vänsterytter – SC Braga (fri transfer)
Àlex Sala, innermittfältare – Córdoba CF (fri transfer)
Arnau Ortiz, vänsterytter – Slask Wroclaw (fri transfer)
Borja García, offensiv mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Ibrahima Kébé, defensiv mittfältare – Lommel SK (lån)
Toni Fuidias, målvakt – FC Cartagena (lån)
Sàvio, högerytter – ESTAC Troyes (återvänder från lån)
Yan Couto, högerback – Manchester City (återvänder från lån)
Eric García, mittback – FC Barcelona (återvänder från lån)
Pablo Torre, innermittfältare – FC Barcelona (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Girona inför säsongen har jag tagit hjälp av TV4-kommentatorn och tillika La Liga-experten Adam Pinthorp.

Fjolåret går ju inte att beskriva på annat sätt en som en succé för Girona, eller som du skrev i juni: ”oväntat, oförglömligt och otroligt underhållande”. Nu ska Míchel och hans Girona för första gången ut och spela Champions League-fotboll och därmed även hantera tre fronter samtidigt. Vilka förutsättningar finns för att Girona ska upprepa bedriften från förra säsongen och vilka målsättningar tror du att Míchel och hans Girona har inför den kommande säsongen?
Att upprepa fjolårets resultatmässiga bedrift känns snudd på omöjlig. Tappen är för många och det ska kämpas på flera fronter. Däremot stannar den största nyckeln, tränare Míchel, och det känner jag är en garanti för att åtminstone se med andra ögon på Girona och definitivt ett lag som bör hålla till på övre halvan. Jag har förväntningar på att fotbollen blir ungefär densamma, med andra ord otroligt underhållande.


Skytteligavinnaren från ifjol, Artem Dovbyk, är en av många som lämnat Girona under sommaren

Väldigt mycket har, precis som väntat, hänt i Girona under sommaren. Tunga pjäser som Artem Dovbyk, Aleix García, Sávio, Yan Couto och Eric García (för att nämna några) har lämnat medan spelare som Abel Ruiz, Donny van de Beek och Bryan Gil har plockats in för att ersätta. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Girona kan förstås plocka från en annan hylla när det kan lockas med Champions League. Men ett par av värvningarna har haft ganska brokiga säsonger i ryggen. Inte alls säker på att alla sitter. Och tappen är för stora. Framför allt i offensiv riktning. Däremot två väldigt spännande värvningar i backlinjen. Tjeckiska Krejci som snackats upp länge och spanske U21-landslagsmannen Francés från Zaragoza.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Gironas trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Målvakten Gazzaniga var grym ifjol, han blir en självklar nyckelspelare tillsammans med Ivan Martín, som jag tror får en ännu större och viktigare roll ute på planen. En av förra säsongens häftigaste utvecklingar.

I premiären ställs Girona mot Real Betis borta på Benito Villamarín. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Det är en jättetuff premiär. Atleti väntar därefter - också det på bortaplan - så det är ingen enkel säsongsinledning på pappret. Tar man en poäng där ska man nog vara nöjda.


Girona ska ut och fightas på tre fronter efter att ha säkrat en CL-biljett i våras

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Jag har en känsla av att Getafe får det jobbigt och tvingas slåss i botten. Nykomlingar, även Alavés, tror jag håller till långt ned i tabellen.

Där uppe är Real Madrid storfavorit, men Atleti rustar som aldrig förr och Barcelona kan nog växa under Hansi Flick. Inget snack om att det är lagen som placerar sig på de tre översta positionerna. Så sa jag nog vid den här tiden ifjol och fick fel, det är väl charmen med den här sporten, men den här säsongen har jag svårt att se nån annan rubba topptrion. Real Betis och Athletic känns på pappret bättre än för några månader sedan. Det är lag som bör slåss högt upp.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Jag tycker det är kul med en adderad stjärnglans. Mbappe, Álvarez & Olmo sätter färg på hela ligan. Nico Williams är dessutom kvar i Athletic - vilken grej i sig. Flera som vunnit EM-guld/OS-guld återvänder med helt annan status än tidigare. Det känns väldigt kul.

*** *** ***

Gironas försäsongsmatcher:
Olot – Girona 1-1
Girona – Montpellier 3-3
Espanyol – Girona 0-0
Girona – Toulouse 0-4
Napoli – Girona 0-2
Newcastle United – Girona 4-0
AFC Bournemouth – Girona 3-2

Girona inleder säsongen borta mot Real Betis på torsdag (15/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Gironas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-13 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien