Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Las Palmas: ”Har gått Football Manager-bananas”
Vilket Las Palmas får vi se? Det fräna höstlaget eller mediokra vårlaget?

Inför La Liga 2024/25, Las Palmas: ”Har gått Football Manager-bananas”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Denna gång ger TV4-kommentatorn och Las Palmas-supportern Christopher Kviborg oss förutsättningarna för Las Palmas kommande säsong.

Las Palmas tog inför fjolårssäsongen klivet upp till La Liga igen efter fem raka säsonger i Segundan. Nu väntar den ökänt svåra andrasäsongen i finrummet och nere på Kanarieöarna har inte Las Palmas ledning suttit stilla. Mycket har hänt under sommaren där bland annat omtyckte managern García Pimienta lämnat för nya uppdrag i Sevilla. Pimientas ersättare på bänken heter Luis Carrión och kommer senast från en lyckad sejour i Real Oviedo som nästan resulterade i en uppflyttning till La Liga. På spelarfronten har det också hänt mycket i Las Palmas med flera nyförvärv och lika många spelarförluster.

Las Palmas transferssommar:

Spelare in:
Marvin Park, högerytter – Real Madrid Castilla (€2 miljoner)
Manu Fuster, vänsterytter – Albacete Balompié (€1,5 miljoner)
Jasper Cillessen, målvakt – NEC Nijmegen (€500,000)
Viti Rozada, högerytter – Real Oviedo (fri transfer)
Àlex Muñoz, mittback –Levante UD (fri transfer)
Dinko Horkas, målvakt – Lokomotiv Plovdiv (fri transfer)
Iván Gil, offensiv mittfältare – FC Andorra (fri transfer)
Jaime Mata, anfallare – Getafe CF (fri transfer)
Iván Cédric, anfallare – Real Valladolid Promesas (fri transfer)
Oli McBurnie, anfallare – Sheffield United (fri transfer)
Scott McKenna, mittback – Nottingham Forest (fri transfer)
Adnan Januzaj, högerytter – Sevilla FC (lån)

Spelare ut:
Saúl Coco, mittback – Torino FC (€7,5 miljoner)
Eric Curbelo, mittback – Sporting de Gijón (fri transfer)
Aarón Escandell, målvakt – Real Oviedo (fri transfer)
Sergi Cardona, vänsterback – Villarreal CF (fri transfer)
Àlvaro Lemos, högerback – Real Oviedo (fri transfer)
Nuke Mfulu, defensiv mittfältare – Deportivo de la Coruña (fri transfer)
Munir El Haddadi, högerytter – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Cristian Herrera, anfallare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Joel del Pino, vänsterytter – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Ale García, högerytter – Atlético de Madrid B (lån)
Màximo Perrone, defensiv mittfältare – Manchester City (återvänder från lån)
Julián Araujo, högerback – FC Barcelona (återvänder från lån)

Manager in: Luis Carrión (senast i Real Oviedo)
Manager ut: García Pimienta (klar för Sevilla FC)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Las Palmas inför säsongen har jag tagit hjälp av TV4-kommentatorn och tillika Las Palmas-supportern Christopher Kviborg.

Fjolårets nykomlingar Las Palmas kommer från en säsong med två ansikten: en briljant höst och ett riktigt ras under våren med tio förluster på sista sexton. Nu har dessutom García Pimienta, som du hyllade för att han förfinade tiki taka-stilen när vi hördes i juni, lämnat klubben och ersatts av Luis Carrión som senast kommer från Real Oviedo. Hur ser läget egentligen ut i Las Palmas inför den kommande säsongen? Vilka förutsättningar finns det för en lyckad säsong och vilka målsättningar har klubben inför säsongen 2024/25?
Det har varit en rätt turbulent försäsong skulle jag säga med lite blandade känslor. Om vi håller oss till det positiva är Estadio de Gran Canaria utsedd till VM-arena 2030 vilket så klart gynnar ön men framförallt arenan som kommer att få ett rejält ansiktslyft. Det i kombination med en alldeles strålande träningsanläggning ger fina förutsättningar för en ljus framtid. I den andra ringhörnan finns en oro över att klubben via dess truppsammansättning blir allt mindre kanarisk och det är en kritik jag tycker det finns fog för. Las Palmas har goda möjligheter att locka de bästa kanariska spelarna och det är en viktig punkt för supportrarna.

Inför denna säsong har vi sett en devalvering kring den biten med flera trotjänare som har fått lämna. Målsättningen är väl rätt glasklar, etablera Las Palmas i mitten av tabellen och hitta en bättre jämnhet i spelet så att vi undviker vårens enorma fiasko sett till formen som faktiskt kunde ha kostat La Liga-platsen till sist. Skicklig tränare i Luís Carrión som nådde playoff-finalen i Segunda och höll på att slå ut Espanyol. Får en tuff uppgift här i att sätta ihop den enorma mängden av nyförvärv med befintligt material.


Det har varit en stor spelarruljangs i Las Palmas under sommaren

Las Palmas har varit ligans mest aktiva lag med, i skrivande stund, tolv nyförvärv och elva spelarförluster. För att nämna några som ansluter ser vi namn som Jasper Cillessen, Oli McBurnie och Adnan Januzaj medan lirare som Saúl Coco och Munir El Haddadi lämnat. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Ett enormt snurrigt fönster där presidenten och sportchefen gått fullständigt Football Manager-bananas. Förvisso oflyt att Januzaj direkt blev långtidsskadad men vissa värvningar ställer jag mig högst skeptiskt till då merparten är äldre spelare helt utan något framtida värde i form av försäljningar. 35-årige Jaime Mata är en bra truppspelare men knappast aktuell att starta och två förhållandevis ”gamla” skottar i McKenna och McBurnie vars fjolårssäsongen inte direkt rosade marknaden. Här har Las Palmas nästan helt satsat allt på rutinerade kort, eller låt oss kalla det för kortsiktiga lösningar.

Det saknas minst två ytterbackar, en på varje kant. Dessutom är truppen övertung på centrala anfallare och här rapporteras det om att Las Palmas vill värva en till central anfallare vilket är obegripligt. Men den stora frågan är vad som händer med målvakten Álvaro Valles som vill till Betis, här har det skurit sig totalt och Las Palmas har redan meddelat att Valles kommer att sitta på läktaren om Betis inte pungar upp med rätt transfersumma.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Las Palmas trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Kirian och Moleiro blir oerhört viktiga för Las Palmas. En att hålla koll på är 20-årige mittbacken Juanma Herzog som jag hoppas kan nå ett genombrott. En annan knäckfråga är att spela en ”nia” som gör mål eller åtminstone kommer upp i 12-15 mål för där hade Las Palmas stora problem i fjol.


Àlvaro Valles var central för Las Palmas ifjol men kan nu vara på väg att lämna

I premiären ställs Las Palmas mot Sevilla hemma på Gran Canaria. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Speciellt så klart att möta Pimienta-ledda Sevilla direkt. Försäsongen har varit av blandad kompott men Las Palmas fick ändå 0-0 på Anfield mot Liverpool i genrepet. Taktiskt är nog Las Palmas med i matchen men så här tidigt och med en felbalanserad trupp tror jag att vi får ge Carrión lite tid.

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
De givna tre där uppe är ingen överraskning där Atlético kanske förstärkt allra mest intressant. Men i det långa loppet kommer Real Madrid ta hem ligatiteln med sin otroliga offensiva bredd, har svårt att se något annat. Gällande botten hoppas jag att Las Palmas undviker att direkt bli involverad i den. Nykomlingarna är en god gissning och kanske är det dags för Mallorca att ta sig en sväng om nere i La Segunda?

*** *** ***

Las Palmas försäsongsmatcher:
Las Palmas – Como 1-2
Las Palmas – Al-Sadd 0-0
Las Palmas – Granada 1-1
Inter – Las Palmas 3-0
Las Palmas – Unión Sur Yaiza 4-0
Liverpool – Las Palmas 0-0

Las Palmas inleder säsongen hemma mot Sevilla på fredag (16/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Las Palmas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-14 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien