Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Mallorca: ”Perfekt att möta Real Madrid direkt”
Cupfinal och nedflyttningsstrid ifjol, hur går det nu för Mallis?

Inför La Liga 2024/25, Mallorca: ”Perfekt att möta Real Madrid direkt”

La Liga-säsongen drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Palma-bon och Mallorca-supportern Thomas Bronner guidar oss hur torpet står på Balearerna inför säsongen.

Känslan under fjolåret var att Mallorca säkrade kontraktet relativt tidigt men trots det drogs man från ingenstans in i nedflyttningsstriden de sista två månaderna efter att Cádiz sprattlat till och börjat vinna matcher samtidigt som Mallis bara förlorade. Störst fokus i Mallorca under fjolåret var annars att laget renoverade klart och invigde nya San Moix och givetvis även att man tog sig till Copa del Rey-final för första gången på 21 år. Då ledde veteranen Javier Aguirre klubben men nu har mexikanen lämnat och ersatts av Osasunas tidigare manager Jagoba Arrasate. Förutom det har även en del spelarförändringar skett under sommaren.

Mallorcas transfersommar:

Spelare in:
Johan Mojica, vänsterback – Villarreal CF (€1,5 miljoner)
Mateu Morey, högerback – Borussia Dortmund (fri transfer)
Takuma Asano, högerytter – VfL Bochum (fri transfer)

Spelare ut:
Predrag Rajkovic, målvakt – Al-Ittihad (€8 miljoner)
Amath Ndiaye, vänsterytter – Real Valladolid (€2 miljoner)
Iddrisu Baba, innermittfältare – UD Almería (fri transfer)
Josep Gayá, mittback – CD Tenerife (fri transfer)
Jaume Costa, vänsterback – Albacete Balompié (fri transfer)
Matija Nastasic, mittback – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
David López, mittback – Burgos CF (lån)
Nemanja Radonjic, vänsterytter – Torino FC (återvänder från lån)
Nacho Vidal, högerback – CA Osasuna (återvänder från lån)

Manager in: Jagoba Arrasate (senast i CA Osasuna)
Manager ut: Javier Aguirre (klar för Mexikos landslag)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Mallorca inför säsongen har jag tagit hjälp av Palma-bon och Mallorca-supportern Thomas Bronner.

Med nöd och näppe lyckades Mallorca klara sig undan nedflyttning ifjol, mycket tack vare tre ganska svaga lag som ramlade ur. Roligare såg det ut i Copa del Rey som dock slutade i ett smärtsamt silver. Du kallade, trots cupframgången, säsongen för ett misslyckande när vi hördes i början av juni. Sedan dess har Javier Aguirre lämnat Mallorca och ersatts av den tidigare Osasuna-managern Jagoba Arrasate. Vilka förutsättningar har Mallorca för ett höja sig denna säsong och vilka målsättningar tror du att laget har under den nye managern?
Tränarbytet blir tvivelsutan en boost. Tror att alla är nöjda med detta. Arrasate representerar en helt annan typ av fotboll än Aguirre som helst parkerar bussar. Inget ont om honom, men det blev onödigt oroligt, mycket på grund av hans gnetfotboll. Nu är det muntrare miner vid samlingarna, och det har stundtals sett riktigt bra ut under försäsongen.

Målsättningen är dock modest, med risk att låta som en papegoja så handlar det fortfarande om att etablera Real Mallorca i La Liga. Topp-12 är ok och realistiskt.


Vedat Muriqi är som vanligt en nyckelspelare för Mallorca när han är skadefri

Det har inte hänt överdrivet mycket i Mallorca på transfermarknaden men noterbart är förstås att Predrag Rajkovic lämnat och ingen ny målvakt har värvats in. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Sant. Men....det ska inte behövas. Rajkovic var inte på något sätt bländande i fjol. Förvånansvärt mycket lägre nivå än hans första säsong här. Helt rätt att sälja anser jag. Man har även släppt några spelare som helt enkelt inte räcker till. Nye japanske landslagsmannen Takuma Asano är en perfekt förstärkning. Har sett vass ut i träningsmatcherna, och verkar trivas ihop med Muriqi som också verkar piggare.

Ytterbackarna Morey och Mojica är också nya spelare som nog är tänkta för  startelvan. Inga namn som skrämmer motståndarna, men jag tror det kan funka. Det pratades tidigare om Hummels på fri transfer, det hade smakat fint. Nu verkar veteranen istället ansluta till Real Madrid. Synd.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Mallorcas trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Se ovan. Får nyss nämnda Asano och Muriqi vara hela så kan dom ställa till för vilket lag som helst.

I premiären ställs Mallorca mot Real Madrid hemma på nyrenoverade San Moix. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Perfekt att möta Real Madrid direkt. Det har skapat hajp inför premiären, folk är sugna! Det är bra kommers i den nya Merch-butiken, och på söndag öppnar äntligen den nya sportbaren där det kommer att bli high life ....Blir ju naturligtvis svårt att rubba mästarna, kanske världens bästa klubblag nu. Det blir en fotbollsfest hur som helst.


Jagoba Arrasate är klar som ny manager för Mallorca inför säsongen, Javier Aguirre har lämnat

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Jag tror att Real Madrid defilerar i år, avgör ligan tidigt. Sedan följer väl som vanligt Barca och/eller Atlético Madrid. Kanske Villarreal kan sticka upp? Girona får det tyngre i ligan i år.

I dom nedre regionerna får vi nog se Alaves, Valladolid och Espanyol. Men svårt att sia.

Rayo kan få svårt också...nej vet inte.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Jag tror på kontinuitet, och det Mallorca har ska räcka till. Faciliteterna är finare än någonsin, jag har glädjen att ha min arbetsplats några hundra meter från Son Moix och har sett förvandlingen dagligen under ett drygt år. Nu känns allt klart. Det är så snyggt, det blir bra det här!

*** *** ***

Mallorcas försäsongsmatcher:
Crewe – Mallorca 1-2
Barnsley – Mallorca 0-1
West Bromwich – Mallorca 0-1
Poblense – Mallorca 0-5
Burgos – Mallorca 0-2
Mirandés – Mallorca 0-2
Mallorca – Bologna 1-1

Mallorca inleder säsongen hemma mot Real Madrid redan ikväll (18/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Mallorcas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-18 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien