Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Osasuna: ”Som vanligt ett intetsägande transferfönster”
Ska Osasuna fortsätta vara ett stabilt mittenlag även denna säsong?

Inför La Liga 2024/25, Osasuna: ”Som vanligt ett intetsägande transferfönster”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Osasuna-redaktören Pedro von Unge guidar oss denna gång igenom läget i Osasuna inför säsongsstarten.

Det blev något av en mellansäsong för Osasuna ifjol efter att laget redan i augusti slogs ut ur kvalet till Conference League mot Club Brügge. I La Liga kunde inte Pamplonas stolthet upprepa succén från säsongen dessförinnan då laget slutade på en respektabel sjundeplacering utan fick, när säsongen avrundades i maj, nöja sig med en elfteplats. Uppskattade managern Jagoba Arrasate lämnade Osasuna inför den här säsongen efter sex år i Navarra. Vicente Moreno heter den nye managern som ska leda Osasuna ut på El Sadars gräsmatta denna säsong.

Osasunas transfersommar:

Spelare in:
Abel Bretones, vänsterback – Real Oviedo (€2,8 miljoner)
Bryan Zaragoza, vänsterytter – Bayern München (lån)

Spelare ut:
David García, mittback – Al-Rayyan SC (€8,75 miljoner)
Ander Yoldi, vänsterytter – Córdoba CF (lån)
Johan Mojica, vänsterback – Villarreal CF (återvänder från lån)

Manager in: Vicente Moreno (senast i UD Almería)
Manager ut: Jagoba Arrasate (klar för RCD Mallorca)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Osasuna inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans Osasuna-redaktör Pedro von Unge.

Luften gick ur redan Osasuna i augusti sa du när vi summerade fjolårssäsongen för ett par månader sedan då laget inte kvalade sig vidare i Europa. Det hela slutade med en elfteplats i tabellen med tolv poäng ned till nedflyttning och tolv poäng upp till Europa. Sedan vi sist hördes har omtyckte Jagoba Arrasate lämnat Osasuna och ersatts av Vicente Moreno som senast coachade Almería i september förra året. Vilka förutsättningar skulle du säga att Osasuna har inför den kommande säsongen och vilka målsättningar har laget med den nye managern?
Om vi börjar med din senare fråga så är målsättningen som vanligt i första hand att klara kontraktet och fortsatt vara ett La ligalag. Med de små medlen Osasuna har är det alltid målet inför säsongsstarten och det är jag övertygad om att även Vicente Moreno har som målsättning. Och kanske framförallt i år då ju den mycket omtyckta tränaren Jagoba Arrasate lämnat efter sex raka säsonger. Han tog upp laget från Segundan och har sedan sett till att klubben blivit ett stabilt mittenlag i La liga med platserna 10:a, 11:a, 10:a, 7:a och 11:a de fem senaste säsongerna. Med den nye tränaren Moreno får vi helt enkelt se hur det går. Jag tycker förutsättningarna känns hyfsat goda men med ny tränare och några få viktiga spelarförändringar gäller det att truppen tar sitt ansvar och ser till att man fortsätter vara ett mittenlag.  


Trotjänaren David García har lämnat Osasuna och ett hål i försvaret bakom sig

Precis som ifjol har inte särskilt mycket hänt i Osasuna på transfersidan. Noterbart är dock att trotjänaren David García lämnar Pamplona efter att ha tillhört klubben sedan 2003. Många höjde nog även på ögonbrynen när Bryan Zaragoza anslöt på lån från Bayern München efter hans succé med Granada ifjol. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
När det kommer till Osasunas transferfönster så är de som oftast rätt intetsägande. Återigen sitter man inte med miljontals € i kassan och kan välja och vraka spelare utan man måste prioritera. Det innebär att, försvinner nån, måste den ersättas. Efter att lånet, vänsterbacken, Johan Mojica återgått till Villarreal (numera Mallorca) värvades Abel Bretones från Real Oviedo. En stor kraftig spelare med en bra vänsterfot. Sedan valde trotjänaren David Garcia att lämna för Qatarklubben Al-Rayyan vilket gjorde ett djupt hål i Osasunas försvarsmur och när detta skrivs letar klubben med ljus och lykta efter en ersättare. Man missade precis Vanja Drkusic som valde att gå till Zenit Sant Petersburg. Alavés Abdel Abqar är för dyr och man håller ett öga på Valladolids Enzo Boyomo men man har flera namn som man undersöker. Så när en ny mittback hittas kommer nog inte mycket mer att hända i truppen.

Ja det är så Osasunas transferfönster brukar se ut och det brukar inte bli mycket roligare än så. När det gäller lånet av Bryan Zaragoza så var det Osasunas skicklige sportchef Braulio Vazquez som sniffade upp den värvningen. Valencia visade tidigt sitt intresse för den lovande vänsteryttern men när inget mer hände från deras sida fick Braulio tag i honom och ett lånedeal kunde signas. Känns som en mycket intressant värvning och vi får hoppas han trivs i Pamplona och gör lika bra ifrån sig som han gjorde i Granada.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Osasunas trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Ja efter David Garcias sorti känns det som att mittbacken Alejandro Catena kommer bli en nyckelfigur den kommande säsongen. Enligt mitt tycke är han nummer ett när det kommer till mittbackarna och med den unge lovande Jorge Herrando bredvid sig kommer de få visa vad de går för. Beroende på vilken mittback man kommer värva så tror jag att dessa två kommer blir mittbackspar nummer ett den kommande säsongen. Talanger finns det gott om i Osasuna och de flesta kommer dessutom från de egna leden. 22-årige Aimar Oroz gör sin tredje raka säsong i La liga och har precis kommit hem från Paris där han tog ett OS-guld med det spanska U-23 landslaget. Han värderades till 400.000 € i juni -22, ett år senare var den siffran 15 miljoner €.

Även 23-årige mittbacken Jorge Herrando har höjt sin värdering markant och kommer troligtvis få en hel del speltid denna säsong. En av mina personliga favoriter är 21-årige Iker Muñoz som går från klarhet till klarhet. Den defensiva mittfältaren tog steget upp i A-truppen på allvar till förra säsongen och gjorde 36 matcher och fyra mål vilket gav honom en fjärdeplats i den interna skytteligan. Till sist skulle jag även vilja nämna 25-årige Jesus Areso som utvecklats enormt under den gångna säsongen. Högerbacken (som för några säsonger sedan blev satt i frysboxen hos Athletic då han inte ville förlänga sitt kontrakt) har blommat ut rejält och gjorde sex assist och ett konstmål (Ligans snyggaste) den gångna säsongen.

I premiären ställs Osasuna mot nykomlingarna Leganés hemma på El Sadar. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Ligapremiär mot en nykomling skall ju bara vara tre poäng enligt de flesta. Men så lätt brukar det inte alltid vara. Osasuna hade inte heller det där riktiga hemmaflytet under den gångna säsongen och det blev faktiskt bara sex vinster på de 19 hemmamatcherna. Dessutom är nog båda lagen rejält nertränade just nu efter att precis ha avslutat en försäsong. Jag tänker dock positivt och hoppas och tror på en hemmavinst och att säsongen börjar på bästa sätt.   


En ganska tyst transfersommar i Pamplona än så länge, kommer laget att förstärkas?

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Jag har ju den inställningen att La liga är en två-lags-liga. Gironas gångna säsong var verkligen en frisk fläkt och visst blir det väl roligare om det är fler än två lag som kan utmana om ligasegern varje säsong? Fler lag som kan hota i toppen av tabellen vilket gör att fler matcher blir viktigare och mer spännande då det gäller något. Istället för att varje säsong skall avgöras beroende på vilket lag som vinner El Clasico. Vi får se om Girona kan utmana igen då de även skall spela CL denna säsong. Så, i toppen kommer det nog se ut som vanligt där jag tror det ena topplaget, som har kraftiga ekonomiska problem och en ny tränare, kommer dra det kortaste strået i den kampen.

När vi kommer till botten av tabellen tror jag fler lag kommer vara inblandade, vilket också varit melodin de senaste säsongerna. Jag tänker närmast på ”storlaget” Sevilla som de senaste två säsongerna slutat på 12:e och 14:e plats. Nykomlingarna brukar ju även kunna få det svårt och vi får väl se om något av lagen Espanyol, Valladolid eller Leganés kommer bli ett nytt Almeria. Almeria som förra säsongen endast tog tre segrar på 38 matcher varav den första kom i omgång 29. Definitivt finns det fler lag än de jag nämnt som riskerar att få lämna och för Osasunas del handlar det om att hålla dem bakom sig.    

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Spansk fotboll har ju fått sig en rejäl kick uppåt efter att både ha vunnit EM och nu även OS så La liga borde ju vara extra intressant till denna säsong. Om Osasuna kan smittas lite av dessa framgångar återstår att se men ett drömscenario vore ju att kunna göra som säsong 22/23 då man knep en sjundeplats i ligan och kvalificerade sig till Europaspel. Eller varför inte göra en repris på Copa del Rey spelet från samma säsong då man tog sig till final. Det ligan har kvar att arbeta med är rasismen på läktaren som blivit väldigt tydlig under de senaste säsongerna. Kanske är det mer en samhällsfråga än ett problem på fotbollsarenorna, men det är där, på läktaren, som de kan gömma sig i mängden och skrika rasistiska tillmälen.

*** *** ***

Osasunas försäsongsmatcher:
Osasuna – Huesca 0-0
Osasuna – Mirandés 1-1
Real Sociedad – Osasuna 1-2
Athletic Club – Osasuna 2-1
Osasuna – Deportivo Alavés 1-2

Osasuna inleder säsongen hemma mot CD Leganés på lördag (17/8) klockan 19.00.

Vad tror du om Osasunas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-14 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien