Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Rayo Vallecano: ”Förlusterna är större än förstärkningarna”

Inför La Liga 2024/25, Rayo Vallecano: ”Förlusterna är större än förstärkningarna”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Sist ut berättar Richard Karlsson, ny skribent på Rayo Vallecano-sidan, om Rayos nystartade säsong.

Säsongen har redan dragit i gång och vi närmar oss den andra omgången med stormsteg. Rayo Vallecano inledde sin nya säsong med en riktig prestigeseger när laget åkte till Anoeta och tog samtliga tre poäng mot Real Sociedad. Imorgon stundar det ett Madrid-derby för Rayo mot Getafe. Fjolåret slutade med en 17:e plats i tabellen efter en ganska svag vårsäsong som även präglades av en hel del supporterprotester gentemot ägaren som öppnat för att flytta från Vallecas till en större arena. Det är sålunda, inför den här säsongen, lite oklart hur Rayo egentligen mår som förening.

Rayo Vallecanos transfersommar:

Spelare in:
Pelayo Fernández, mittback – FC Barcelona Atlétic (fri transfer)
Pedro Díaz, innermittfältare – FC Bordeaux (fri transfer)
Gerard Gumbau, defensiv mittfältare – Granda CF (lån)
Adrián Embarba, högerytter – UD Almería (lån)

Spelare ut:
Andrés Martín, anfallare – Racing Santander (€2 miljoner)
Stole Dimitrievski, målvakt – Valencia CF (fri transfer)
Radamel Falcao, anfallare – Millonarios FC (fri transfer)
Martín Pascual, mittback – Atlético de Madrid B (fri transfer)
José Pozo, offensiv mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Miguel Crespo, innermittfältare – Fenerbahce (återvänder från lån)
Kike Pérez, innermittfältare – Real Valladolid (återvänder från lån)

*** *** ***

För att ta reda på hur läget står till i Rayo Vallecano inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans senast Rayo-tillskott Richard Karlsson. Richard skriver följande om den kommande säsongen:

Förväntningar inför säsongen
Med tanke på fjolårssäsongens kamp för överlevnad i den högsta divisionen och det faktum att man under de senaste decennierna pendlat mellan Segunda och La Liga (med ett kort besök i tredjedivisionen), så är årets målsättning given. Den kommande säsongen kommer det att handla om att säkra fortsatt spel i La Liga även i framtiden. Det är möjligen inte den mest glamourösa målsättning man kan ha inför en ny säsong, men för klubbens supportrar är det knappast glamourösa målsättningar om titlar och skinande pokaler som räknas. Istället kräver man hårt arbete och rätt inställning av de spelare som tar på sig matchtröjan.

Även om målsättningen kan tyckas vara blygsam så kommer Rayos spelstil, i form av stor offensivlusta i kombination med en mycket aggressiv och hög press, med största sannolikhet att leda till överraskande förluster för betydligt mer namnkunniga motståndare, även denna säsong. Det är inte utan anledning som man kallas Matagigantes - jättedödaren.



Om transferfönstret
Det har inte varit ett särskilt spektakulärt transferfönster för Rayo under sommaren. Martin såldes till Racing, där han varit utlånad under en säsong, medan målvakten Dimitrievski och anfallaren Falcao båda lämnade klubben i och med att deras kontrakt löpte ut. Även Pascual och Pozo lämnade Rayo efter säsongen.

Dimitrievski som fick förtroende i samtliga ligamatcher föregående säsong, med undantag för den allra sista ligamatchen då kontraktet redan var säkrat, lämnar ett kännbart hål i truppen efter sig på målvakts­positionen. Flera namn har nämnts i spekulationerna om tänkbara ersättare där argentinaren Augusto Batalla, som spelade för Granada föregående säsong, får anses vara det hetaste spåret.

Naturligtvis är även förlusten av Falcao värd att nämna i sammanhanget, även om den 38-årige colombianens bästa tid på fotbollsplanen nu ligger ett decennium bakåt i tiden. Under de tre säsonger han spelade i klubben blev det allt mindre speltid och att han lämnade var troligen bra.

Förutom Montiel, som nu är tillbaka i Rayo efter att under flera säsonger spelat för andra klubbar i La Liga, så har två spelare värvats och två spelare anslutit på lån. Den unge Pelayo Fernandez får anses vara en värvning för framtiden medan Pedro Diaz är en värvning för att bredda spelartruppen på det centrala mittfältet. Dessutom har Gumbau och Embaraba lånats in från Granada respektive Almeira.

På det stora hela får förlusterna anses vara större än förstärkningarna. Såhär långt. Att ytterligare spelare kommer att ansluta innan transferfönstret stänger är mycket troligt. Frågan som ställs är snarast vilken kaliber dessa värvningar kommer att ha. Kommer det att, med hjälp av sponsorfinansiering, bli i form av James Rodriguez, en spelare med större stjärnglans än den övriga spelartruppen sammantaget, eller om värvningarna kommer att vara åt det mer måttfulla hållet. Bland de namn som har diskuterats finns, förutom de som redan nämnts, Svetozar Markovic, Raúl Torrente, Pablo Martinez, Reinier och André Silva. Det återstår att se om någon av dessa spelare finns med i laget den 27 augusti då det är dags för hemmapremiär på Vallecas stadion mot FC Barcelona.

Ett mörkt orosmoln över transferfönstret är risken för att anfallaren Sergio Camello ska säljas. Den 23-åriga anfallaren gjorde två mål i OS-finalen och var starkt bidragande till att guldet kunde vinnas åt Spanien. För att Rayo ska kunna bygga en kontinuitet under de kommande åren, och på sikt nå en position där man inte längre behöver ha som främsta målsättning att undvika nedflyttning till Segunda, så är det just spelare som Camello som man behöver behålla.



*** *** ***

Rayos försäsongsmatcher:
Sporting Braga – Rayo Vallecano 2-2
Vitoria Guimaraes – Rayo Vallecano 2-0
Heerenveen – Rayo Vallecano 5-0
Córdoba – Rayo Vallecano 1-1
Bournemouth – Rayo Vallecano 1-0
Wolverhampton – Rayo Vallecano 0-1

Rayo Vallecano inledde sin säsong borta mot Real Sociedad i söndags (18/8) och matchen slutade 1-2 till Rayo. Härnäst möter Rayo Vallecano stadsrivalerna Getafe, nu på lördag (24/8).

Vad tror du om Rayos kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-23 11:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien