Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Real Betis: ”Svårt att se en förbättring denna säsong”
Isco dominerade ifjol, kan han ta Real Betis till nya höjder? Premiär ikväll.

Inför La Liga 2024/25, Real Betis: ”Svårt att se en förbättring denna säsong”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Denna gång hjälper Real Betis-skribenten här på SvenskaFans, Rasmus Lindroth, oss att förstå Real Betis förutsättningar inför säsongen.

Trots många ljusglimtar under fjolårssäsongen blev det i slutändan ”bara” en sjundeplats för Real Betis. Sjundeplaceringen var faktiskt den sämsta laget presenterat sedan Manuel Pellegrini tagit över rodret som manager för klubben. I Europa gick det inte heller särskilt mycket bättre då andalusierna åkte ur gruppspelet i Europa League och sedermera kapitulerade man redan i första slutspelsomgången mot Dinamo Zagreb i Conference League. Trots detta andas det någon form av optimism längs Benito Villamarín och mycket handlade, åtminstone ifjol, om Iscos framfart. Inför den här säsongen har klubben försökt stärka upp de positioner som varit svaga men man har också tappat en del framstående spelare under transferfönstret.

Real Betis transfersommar:

Spelare in:
Chadi Riad, mittback – FC Barcelona (€9 miljoner) <- Sedan såld
Marc Roca, defensiv mittfältare – Leeds United (€4,5 miljoner)
Romain Perraud, vänsterback – Southampton FC (€3,5 miljoner)
Diego Llorente, mittback – Leeds United (€3,25 miljoner)
Iker Losada, släpande anfallare – Racing Ferrol (€1,8 miljoner)
Adrián, målvakt – Liverpool FC (fri transfer)
Ricardo Rodríguez, vänsterback – Torino FC (fri transfer)

Spelare ut:
Chadi Riad, mittback – Crystal Palace (€15 miljoner)
Abner, vänsterback – Olympique Lyon (€8 miljoner)
Germán Pezzella, mittback – River Plate (€4,5 miljoner)
Ayoze Pérez, vänsterytter – Villarreal CF (€4 miljoner)
Willian José, anfallare – Spartak Moskva (€2 miljoner)
Rober González, högerytter – NEC Nijmegen (€1,2 miljoner)
Juan Cruz, högerytter – CD Leganés (€1 miljon)
Juan Miranda, vänsterback – Bologna FC 1909 (fri transfer)
Guido Rodríguez, defensiv mittfältare – West Ham United (fri transfer)
Claudio Bravo, målvakt – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Yanis Senhadji, anfallare – CD Tenerife (lån)
Ricardo Visus, mittback – Almere City (lån)
Borja Iglesias, anfallare – Celta de Vigo (lån)
Sokratis Papastathopoulos, mittback – lägger skorna på hyllan

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Real Betis inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans Real Betis-skribent Rasmus Lindroth.

En sjundeplats och därmed en säkrad kvalplats till Conference League blev Real Betis resultat ifjol i vad som var Manuel Pellegrinis lägsta tabellplacering sedan han tog över klubben. Mycket fokus ifjol låg annars på Iscos framfart och säsongen bedömde du, när vi hördes i juni, som en tvåa av fem. Nu väntar en ny säsong och därmed en färsk start. Vilka förutsättningar har Real Betis, anser du, för att lyckas bättre denna säsong och vad har Pellegrini och hans mannar för målsättningar med säsongen?
Den gångna säsongen var som sagt inget att skriva hem om förutom den Europaplats som räddades under slutomgångarna. För att lyckas bättre detta år så ligger vikten på cupspelet, att förbättra ligaplaceringen mot fjolårets sjundeplats har jag svårt att se i dagsläget. Framförvarande lag är helt enkelt för bra och Real Betis trupp har tydligt försämrats.

 I mina ögon så bör fokus ligga på ECL och Copa del Rey. Pellegrini har tidigare visat sig som en skicklig cuptränare, inte minst 2022, men gick bort sig helt i fjol. ECL är en turnering som jag verkligen tror att Real Betis kan gå långt i, men då måste besluten skärpas och truppen vässas. Det finns flera positioner i denna trupp där jag har stora frågetecken, bl.a. 9:a, varken Chimy eller Bakambu har imponerat särskilt mycket efter sina ankomster i januari och målen måste börja radas upp.


Willian José, Borja Iglesias och Guido Rodríguez är tre av de som lämnat Betis

I vanlig ordning har det hänt en hel del i Real Betis under sommaren. Chadi Riad, Abner, Germán Pezzella och Willian José är bara några av de som sålts vidare samtidigt som Marc Roca, Diego Llorente och Ricardo Rodríguez är några av de som anslutit. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Det är några riktigt tunga tapp du nämner men värst av alla är Guido Rodriguez som lämnar som Bosman till West Ham, en spelare som ledningen helt och hållet slarvar bort. Först lyckas man inte lösa en förlängning med en av truppens toppspelare som starkt överväger att stanna, för att sedan misslyckas igen när Guido återvänder till förhandlingsbordet efter att Barca flytten gick om intet. Nästan oersättlig och hade varit värd den summan som efterfrågades. Skamligt. Tappet av Ayoze Perez till Villareal får ses som både tungt och en smärre chock med endast dagar till premiär och har rört upp mycket känslor bland supportrar. 

Nyförvärven har hittills varit stabila truppspelare som täcker dem luckor som fanns i truppen och att man gjorde Marc Rocas lån permanent var en glad överraskning. Men spetsen saknas. Nu är det endast någon vecka kvar på fönstret och jag hoppas innerligt att något dyker upp, i skrivande stund ryktas Natan klar på ett lån med köpoption från Napoli. Vilket vore ett uppskattat tillskott till en i övrigt tunn mittbacksuppsättning. Som planeras att stärkas ytterligare med 24-åriga brassen Vitao från Internacional. Avslutningsvis är Nabil Fekir en stor nyckel under den sista tiden på fönstret, han har egentligen räknats bort under hela sommaren där Saudiryktena har hopat sig. Skulle man lyckas att hålla kvar honom så räknar jag det som ett nyförvärv, enligt mig det viktigaste av allt för att Real Betis ska lyckas i år. 

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Real Betis trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Isco är en självklarhet i kategorin nyckelfigurer, fjolårets klart bästa spelare i grönvitt som har kämpat med en skada under hela sommaren och kommer inte vara tillbaka än på några veckor. I hans ställe kommer Fekir stå på premiären och om han är kvar i Sevilla efter fönstrets slut så är det han som ackompanjerar Isco och Marc Bartra som nyckelfigurer. 

Assane Diao är den talangen som jag hoppas mest på inför denna säsong, han startade den förra starkt och var självklar i startelvan men svalnade rejält under vintern. Tror att Pellegrini kommer ge han en del chanser och håller tummarna för att den avige yttern tar dem. Är även nyfiken på hur defensiva mittfältaren Johnny ska följa upp sitt starka första halvår i grönvitt, Guidos tröja är dock svår att axla. 

I premiären ställs Real Betis mot Girona hemma på Benito Villamarín. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Premiären känns mycket oviss inför avspark, hur mycket påverkas Girona av Dovbyk tappet samt skadan på Tsigankov? Hur står sig Betis utan Isco och ALLA tapp? Det är ett försvagat lag men hemma på Benito Villamarín ser jag dock att Real Betis har hyfsade möjligheter för att knipa poäng, men detta kan verkligen gå åt båda håll och Gironas trupp är fortsatt stark, chanserna lär dugga tätt. Kort och gott, ingen 0-0 match att vänta. Äntligen drar vi igång igen!


Nabil Fekir är fortsatt viktig för Real Betis, särskilt nu när Isco är skadad

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
I toppen kommer Real jogga hem med det, Barca klar tvåa följt av Atleti och Athletic. Las Palmas och Leganes får börja om i tvåan tillsammans med Valladolid. Celta Vigo spår jag blir årets utropstecken! 

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Det stundande arenabygget är en snackis i supporterled. Jag ser på det med vemod. Ritningarna och de animerade presentationsvideorna ser flådiga ut och är inte, som tur är, likt många andra moderna arenor endast ett stort tråkigt Ufo. Men i mina ögon behöver inte Real Betis något nytt, Benito Villamarín är precis lagomt stor och fylld med historia och kärlek för klubben. Den må vara lite sliten men betongen är vacker. Renovera gärna, men riv för gudskelov ingenting.

*** *** ***

Real Betis försäsongsmatcher:
Austria Salzburg – Real Betis 1-5
Liverpool – Real Betis 1-0
Manchester United – Real Betis 3-2
Real Betis – Al-Ittihad 4-1
Cádiz – Real Betis 0-0
Bayer Leverkusen – Real Betis 1-1

Real Betis inleder säsongen hemma mot Girona redan ikväll (15/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Real Betis kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-15 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien