Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Real Sociedad: ”Hans passningsfot är världsklass”
Martin Zubimendi är en nyckelspelare i Imanol Alguacils lagbygge

Inför La Liga 2024/25, Real Sociedad: ”Hans passningsfot är världsklass”

La Liga-säsongen drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Den här gången får vi läsa om Real Sociedads kommande säsong, guidade av La Real-supportern Mikael Billman.

Fjolåret var ett spännande Real Sociedad-år med spel i Champions League och där flertalet av spelarna blev tongivande figurer i det spanska landslaget. Efter ett imponerande gruppspel slogs slutligen La Real ut av PSG i slutspelet men laget imponerade på många, även i dubbelmötet mot den franska oljeklubben. Ligaspelet blev något lidande av Europautflykten och laget kunde inte upprepa succén från året dessförinnan när man just säkrade en CL-biljett. I stället, när säsongen avrundades i maj, fick Sociedad nöja sig med en respektabel sjätteplats och en Europa League-plats. Under sommaren har uppladdningen för ligastarten störts en del av ryktena kring en eventuell flytt för Merino och Zubimendi och frågan är hur laget står sig inför premiären.

Real Sociedads transfersommar:

Spelare in:
Luka Sucic, innermittfältare – RB Salzburg (€10 miljoner)
Sergio Gómez, vänsterback – Manchester City (€9 miljoner)
Javi López, vänsterback – Deportivo Alavés (€6,5 miljoner)

Spelare ut:
Robin Le Normand, mittback – Atlético de Madrid (€34,5 miljoner)
Diego Rico, vänsterback – Getafe CF (€1,5 miljoner)
Àlex Sola, högerytter – Getafe CF (€1 miljon)
Roberto López, offensiv mittfältare – CD Leganés (fri transfer)
Martín Merquelanz, vänsterytter – SD Eibar (fri transfer)
Jon Karrikaburu, anfallare – Racing Santander (lån)
Jon Gorrotxategi, defensiv mittfältare – CD Mirandés (lån)
Kieran Tierney, vänsterback – Arsenal FC (återvänder från lån)
Javi Galán, vänsterback – Atlético de Madrid (återvänder från lån)
André Silva, anfallare – RB Leipzig (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Real Sociedad inför säsongen har jag tagit hjälp av Real Sociedad-supportern och tidigare SvenskaFans-skribenten Mikael Billman.

Real Sociedad kom så långt som en åttondelsfinal i Champions League och man säkrade en sjätteplats i La Liga förra säsongen. Du bedömde fjolåret som en godkänd säsong med hopp om ännu mer. Imanol Alguacil är kvar som Sociedad-manager och går nu in på sin sjunde säsong som La Real-manager. Vilka förutsättningar anser du att Sociedad har för att få till det där ”lite mer” som saknades ifjol? Och vilka målsättningar och Alguacil och hans lag inför säsongen?
Jag tror vi kan räkna med något liknande denna säsong som förra. För att kunna kliva upp någon placering måste vi få in en målskytt som gör de enkla målen. Med det sagt behöver vi kanske inte köpa in någon utan kanske omskola någon eller få upp självförtroendet på en annan. Vi såg senast här i EM för någon månad sedan att Oyarzabal kan spela längst fram eller Sadiq som vi vet kan göra mål om det bara släpper. Men en rimlig målsättning i San Sebastian är som vanligt att vi ska klara av att komma till Europaspel kommande år, och med lite tur kan vi ta en CL-plats.


Kan Oyarzabal axla rollen som anfallare i Real Sociedad eller behövs en ny nia värvas?

En av de stora sommarsnackisarna antar jag har varit att Robin Le Normand till slut lämnade Sociedad för spel i Atlético. Någon ny tydlig mittback har emellertid inte värvats i skrivande stund som ersättare men kanske kommer antingen Sergio Gómez eller Javi López som man värvat in ta ett steg inåt i banan som mittback? Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Om vi börjar med mittbacksroll så kommer vår egen Jon Pacheco gå in och ersätta Robin Le Normand rakt av. Pacheco har inte luftrummet på samma sätt som Robin men han har en vassare uppspelsfot och jag tror han kan bli bättre på sikt än RLN. Annars tycker jag transferfönstret sett bra ut och vi har värvat helt rätt på förhand. Gomez kan spela på flera positioner, López kommer kunna konkurrera/rotera med Aihen Munoz och sedan har jag hört bra saker om den nye kroaten Luka Sucic.

Det senaste annars på marknaden är att La Real försöker få in Borja Mayoral från Getafe, men det är lite för många faktorer som spelar in för att jag ska tro denna värvning går i hamn. Sedan tror jag tyvärr vi sett de sista av Mikel Merino i San Sebastian, jag hoppas in i det sista att han blir kvar en säsong till men risken är nog stor att han flyttar och Arsenal verkar vara i pole position där.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Real Sociedads trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Martin Zubimendi utan tvekan. Ganska mycket just nu för att han nobbade Liverpools jättebud och stannar hemma. Det finns inte många spelare som klarar av att nobba bud efter bud från storklubbar för att stanna i sitt lag. Om vi annars ska gå in på varför han kommer bli nyckelfigur tror jag alla såg det i EM när han spelade, hans spelförståelse och passningsfot är ren världsklass. Att kunna spela upp bollen på honom i var och vartannat uppspel är ren lyx. Som jag skrev tidigare tror jag mycket på mittbacken Jon Pacheco. Denna säsong kommer han få sitt stora genombrott och bli en stor del av försvarsspelet för La Real.

I premiären ställs Real Sociedad mot Rayo Vallecano hemma på Anoeta. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
En jättesvår fråga tycker jag då de senaste veckorna störts av rykten och ovisshet kring två av våra största stjärnor, Merino och Zubimendi. Sen är det en annan fråga om det bara är vi fans som vart oroliga eller om även truppen är störd av det. Sedan har vi haft tre spelare som varit i väg på OS som jag inte riktigt vet om de är i form för att spela. Jag hoppas att uppladdningen varit bra och vi går full fart direkt i premiären och inte håller tillbaka.


Martin Zubimendi stannar, men hur blir det med Mikel Merino egentligen?

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Real Madrid måste vara storfavoriter och jag kan inte se något annat lag vinna just nu. Det är snarare så att man får se det som ett fiasko om de inte vinner, eller är jag helt fel ute(?). Jag tror snarare det blir mer fight om andra platsen och sista CL-platsen. Botten har jag dock svårt att tippa men det gäller för de nya lagen som kommer upp och vara på tå direkt för man ser ofta att poäng under hösten är livsviktiga.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Det skulle ju inte vara fel om La Real får något nordiskt (helst svenskt) lag i Europa League. Och sedan hoppas jag en personlig favorit i vänsterbacken Aihen Munoz får vara skadefri under en hel säsong.

*** *** ***

Real Sociedads försäsongsmatcher:
Tokyo Verdy – Real Sociedad 0-2
Deportivo Alavés – Real Sociedad 1-1
Gamba Osaka – Real Sociedad 0-1
Real Sociedad – Osasuna 1-2
Rennes – Real Sociedad 2-0
Union Berlin – Real Sociedad 1-1

Real Sociedad inleder säsongen hemma mot Rayo Vallecano på söndag (18/8) klockan 19.00.

Vad tror du om Real Sociedads kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-17 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien