Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Sevilla: ”Blir en säsong av återuppbyggnad”
Sevilla måste bygga någonting nytt när den nya säsongen börjar

Inför La Liga 2024/25, Sevilla: ”Blir en säsong av återuppbyggnad”

La Liga-säsongen drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. SvenskaFans Sevilla-skribent Andreas Beckman guidar oss denna gång om Sevilla inför säsongsstarten.

Länge såg det ut att bli en riktig mardrömssäsong för Sevilla ifjol. Laget var i allra högsta grad hotade att faktiskt ramla ur La Liga långt in i säsongen. Två managers fick sparken och i slutändan fick Quique Sánchez Flores någorlunda kontroll över laget som sjönk dessförinnan såg ut som ett slaget lag. Även i Europa, där andalusierna alltid är så säkra, blev det ett fiasko då man slutade sist i sin Champions League-grupp och därmed missade spel i Europa League som annars är deras paradgren. Inför den här säsongen har klubben avskedat nämnda Flores och ersatt honom med högt uppskattade Pimienta García från Las Palmas som därmed blir den fjärde managern i Sevilla på mindre än ett år. Som vanligt har en hel del också hänt på spelarfronten i Sevilla under sommaren.

Sevillas transfersommar:

Spelare in:
Peque Fernández, släpande anfallare – Racing Santander (€4 miljoner)
Lucien Agoumé, defensiv mittfältare – Inter Milan (€4 miljoner)
Chidera Ejuke, vänsterytter – CSKA Moskva (fri transfer)
Kelechi Iheanacho, anfallare – Leicester City (fri transfer)
Àlvaro Fernández, målvakt – SD Huesca (fri transfer)
Albert Sambi Lokonga, innermittfältare – Arsenal FC (lån)
Saúl Ñíguez, innermittfältare – Atlético de Madrid (lån)

Spelare ut:
Youssef En-Nesyri, anfallare – Fenerbahce (€19,5 miljoner)
Luismi Cruz, högerytter – CD Tenerife (€300,000)
Òliver Torres, innermittfältare – CF Monterrey (fri transfer)
Erik Lamela, högerytter – AEK Aten (fri transfer)
Ludwig Augustinsson, vänsterback – RSC Anderlecht (fri transfer)
Thomas Delaney, innermittfältare – FC Köpenhamn (fri transfer)
Marko Dmitrovic, målvakt – CD Leganés (fri transfer)
Òscar Rodríguez, offensiv mittfältare – CD Leganés (fri transfer)
Sergio Ramos, mittback – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Mariano Díaz, anfallare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Federico Gattoni, mittback – River Plate (lån)
Rafa Mir, anfallare – Valencia CF (lån)
Adnan Januzaj, högerytter – UD Las Palmas (lån)
Boubakary Soumaré, defensiv mittfältare – Leicester City (återvänder från lån)
Hannibal, offensiv mittfältare – Manchester United (återvänder från lån)
Alejo Véliz, anfallare – Tottenham Hotspur (återvänder från lån)
Lucien Agoumé, defensiv mittfältare – Inter Milan (återvänder från lån)

Manager in: García Pimienta (senast i UD Las Palmas)
Manager ut: Quique Sánchez Flores (ingen ny klubb bekräftad)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Sevilla inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans Sevilla-skribent Andreas Beckman.

När vi hördes i början av juni för att summera Sevillas säsong höll du inte igen med orden då du kallade fjolårssäsongen för en katastrof och fullständigt bedrövlig. Jag förstår dig med tanke på att det länge faktiskt såg ut som att Sevilla var nära på att slåss om sin överlevnad och det blev även ett stort fiasko i Europa. Vilka förutsättningar tycker du att Sevilla har för att bättra på sina chanser denna vända? Och vilka målsättningar har klubben nu sedan Quique Sánchez Flores lämnat och ersatts av uppskattade García Pimienta?
Förra säsongen var utan tvekan en av de mest utmanande i Sevillas moderna historia. Laget, som normalt aspirerar på topp fyra i La Liga, kämpade för sin överlevnad och hade svårt att få spelet att fungera både i ligan och i Europa. Man får faktiskt gå tillbaka till säsongen 99-00 för att hitta en sämre placering i La Liga då de rödvita faktiskt slutade på 20:e plats men det vill vi inte tänka på nu.

Med Quique Sánchez Flores spelades en något mer defensiv fotboll som saknade intensitet och struktur. Att klubben till slut överlevde nedflyttningsstriden var en lättnad, men fansen var långt ifrån nöjda med säsongen.

García Pimienta klev in i början av juni och har nu haft lite mer än två månader i klubben och har haft en försäsong som på pappret ändå sett helt okej ut. 

Sen får man såklart ta träningsmatcher för vad de är, en chans att få ihop laget, hitta lite matchform och så vidare, men det säger egentligen inte så mycket om var man har Sevilla. Dock förväntar jag mig att det kommer spelas en mer underhållande fotboll än i våras. Pimienta har gjort sig känd för att tycka om en mer aggressiv fotboll och pressar gärna högt uppe på plan.

Självklart kommer det att ta tid för laget att anpassa sig till Pimientas spelidé, men med rätt inställning och fortsatt arbete kan vi förvänta oss ett Sevilla som är mer energiskt och offensivt inriktat. Det är också troligt att vi får se en del unga talanger få chansen att visa upp sig under hans ledning, vilket kan ge laget den friska fläkt som behövs för att vända den negativa trenden.

Efter förra säsongen så kan man säga att förväntningarna är lite ljumna inför denna säsong men enligt experterna så ska en realistisk placering vara omkring 5-7 i ligan och även om jag kanske kan tycka att det låter lite av det mer optimistiska scenariot så är det en rimlig och nödvändig målsättning att ta sig ut till Europa. Som alltid i fotboll, kan allt hända. Efter förra säsongens besvikelser skulle en plats i Europa League eller Conference League signalera en tydlig återhämtning när vi i vår summerar säsongen.

Copa del Rey då? Såklart beror mycket på lottningar här men säg att vi lyckas undvika Real, Barca och Atletico i ett tidigt skede så torde kvartsfinal vara gränsen för godkänt?

Sammantaget är det en säsong av återuppbyggnad för Sevilla, där framgång inte bara mäts i tabellplacering utan också i hur laget lyckas återfå sin identitet och självkänsla på planen.


Sergio Ramos återvände ifjol men har nu återigen lämnat Sevilla

Mycket har förstås hänt i Sevilla under sommaren och totalt femton spelare har lämnat, däribland Youssef En-Nesyri, Sergio Ramos och Erik Lamela. Spelare som Lucien Agoumé, Kelechi Iheanacho och Saúl Ñíguez har däremot anslutit till den andalusiska klubben. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Det har verkligen varit en hektisk sommar i Sevilla med stora förändringar i spelartruppen. Att så många spelare har lämnat innebär en betydande omstrukturering, vilket skapar både utmaningar och möjligheter för klubben.

När det gäller nyförvärven har Sevilla satsat på att blanda erfarenhet med potential. Lucien Agoumé, som kommit från Inter, är en ung och dynamisk mittfältare med stor potential. Hans förmåga att bryta motståndarnas spel och snabbt sätta igång anfall kan bli avgörande för Sevillas mittfält.

Saúl Ñíguez, som anslutit från Atlético Madrid, är ett namn med stor tyngd och rutin. Hans erfarenhet och mångsidighet i mittfältet kan bli en tillgång, särskilt med tanke på att han kan spela på flera olika positioner. Madridklubben tyckte att han inte var tillräckligt bra för att ta plats hos dem denna säsong, vilket förhoppningsvis agerar extra bränsle för Saúl.

Att Youssef En-Nesyri lämnat ser jag som en stor besvikelse. Han har vunnit den interna skytteligan tre gånger och jag trodde att han kunde få en bättre säsong i år än förra. För att ersätta honom har man värvat Kelechi Iheanacho, en anfallare som närmast kommer från Leicester i England. Iheanacho är en spännande spelare, men det är svårt att sätta tempen på honom. Vi som såg honom i Manchester City vet att han har talang, men det känns som att han aldrig riktigt nått sin fulla potential. Vid 27 års ålder borde han vara på sin topp som anfallare. Han har stora förväntningar på sig och ska axla ansvaret som målskytt. Kan detta vara säsongen då han når sin högsta nivå och kan vi få se 20 mål av honom? Jag håller tummarna.

Sevillas transferfönster har varit både spännande och nödvändigt med tanke på alla spelare som lämnat. De har lyckats ersätta några av sina förlorade spelare med intressanta namn, men det finns fortfarande områden som behöver adresseras för att laget ska vara fullt konkurrenskraftigt. Jag skulle gärna se en mittback av hög klass komma in innan fönstret stänger, eftersom försvaret kan behöva mer stabilitet och erfarenhet efter Ramos avsked.

Bland rykten har det talats om Mario Hermoso, som senast var i Atlético Madrid men nu är free agent. Det kunde vara ett intressant namn. Tidigare fanns det rykten om Ansu Fati, men de verkar ha svalnat. Det är synd, eftersom jag tror att han skulle trivas perfekt i Sevilla under Pimienta.

Supportrarna verkar dela en viss oro över att transferfönstret kanske inte har varit tillräckligt starkt, särskilt med tanke på att anfallet kan vara något svagt. Vi får hoppas att de sista veckorna av fönstret ger de förstärkningar som laget behöver för att tävla på högsta nivå.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Sevillas trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Kapten och en av de mest erfarna spelarna i laget, Jesús Navas, är en ovärderlig ledare på planen. Om möjligt ännu viktigare nu när Ramos lämnat.

Han är en klubbikon och hans förmåga att bidra både offensivt och defensivt, särskilt med sina precisa inlägg, gör honom till en nyckelfigur. Hans ledarskap kommer att vara avgörande för att styra ett laget.

Marcus Acuña är en annan försvarsspelare som är avgörande för laget. Han bidrar inte bara defensivt utan också offensivt genom att skapa chanser från sin kant. Hans erfarenhet från både klubblag och landslag gör honom till en stabil och viktig spelare i Sevillas backlinje.

En spelare att hålla extra koll på är Isaac Romero. Han är en ung och lovande anfallare som representerar framtidens Sevilla. Han fick chansen att visa upp sig i Sevillas A-lag redan under våren och imponerade med sin snabbhet och målinstinkt. Hans insatser under dessa matcher har visat att han har potentialen att bidra på seniornivå.

Som tidigare nämnt är Kelechi Iheanacho en spelare att hålla ögonen på denna säsong. Med En-Nesyris avsked kommer Iheanacho att ha en nyckelroll i Sevillas anfall och det är vitalt för laget att han får en bra start på säsongen.

I premiären ställs Sevilla mot Las Palmas borta på Gran Canaria. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Sevillas premiärmatch för säsongen 2024/25 mot Las Palmas på bortaplan kommer att bli ett viktigt test för laget. Las Palmas, som spelar sin andra raka säsong i La Liga efter uppflyttningen 2022/23, är alltid ett svårt lag att möta på Gran Canaria, särskilt med det starka publikstödet.

För Sevilla-tränaren García Pimienta blir premiärmatchen något alldeles extra, då han återvänder till den klubb där han gjorde ett starkt avtryck. Pimienta var huvudtränare för Las Palmas från januari 2022 till juni 2024 och spelade en avgörande roll i deras uppflyttning till La Liga. Att han nu står på motsatt sida, på den välbekanta arenan med dess passionerade publik, ger denna premiär en extra dimension.

Jag vet inte om jag skulle säga att Sevilla är fullt redo att starta säsongen, men å andra sidan blir man kanske inte mer redo än så här. Jag förväntar mig en jämn och tuff match där Sevilla håller i taktpinnen och bollinnehavet, medan Las Palmas spelar kompakt och försöker slå till på kontringar. En snabb blick på oddsen visar att Sevilla är knappa favoriter. Känslan säger 2-1 till Sevilla när domaren blåser av, och om så är fallet skulle det vara en otroligt skön start på säsongen.


Isaac Romero slog igenom efter nyår, kan han utvecklas ännu mer denna säsong?

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
När det gäller La Liga den här säsongen ser det svårt ut för någon att stoppa Real Madrid. De har byggt en imponerande trupp med både bredd och spets som gör dem till klara favoriter för titeln. Även om Atlético Madrid har gjort en fin värvning i Julián Álvarez, som kommer att förstärka deras anfall, och Barcelona har hämtat in Dani Olmo, en av sommarens stora succéspelare från EM, så är Real Madrid ändå snäppet vassare.

En klubb jag tror kommer få det tufft i år är Alavés, på grund av den stora spelaromsättningen de har genomgått inför säsongen. Truppen saknar nu den erfarenhet som krävs för att konkurrera på La Liga-nivå, och dessutom ser deras offensiv svag ut. Dessa faktorer sammantaget gör att Alavés riskerar att bli indragna i nedflyttningsstriden.

Nästan samma premisser gäller för Getafe som tidigare har förlitat sig på en stark defensiv och en välorganiserad spelstil. Men med förändringarna i truppen kan det bli svårt att upprätthålla samma nivå av defensiv stabilitet. Dessutom har flera av deras nyckelspelare börjat komma upp i åren, vilket kan påverka deras prestation över säsongen. Tillsammans med en historiskt svag offensiv gör dessa faktorer att Getafe riskerar att bli indragna i nedflyttningsstriden.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
Ett drömscenario för Sevilla den här säsongen vore självklart att återigen kvalificera sig för Champions League. För en klubb av Sevillas kaliber är spel i Europas finrum nästan ett måste, inte bara för den sportsliga prestigen utan också för att kunna locka till sig och behålla de riktigt stora spelarna. Att ha Champions League på meritlistan är avgörande för att Sevilla ska kunna fortsätta bygga på den framgång som klubben har haft de senaste åren.

För La Liga i stort skulle ett idealiskt scenario vara att ligan förblir jämn och spännande ända in i slutet. Det är alltid roligare när flera lag slåss om titeln, och att undvika en situation där en klubb drar iväg i tabellen och i princip avgör ligan redan till jul vore bäst för alla inblandade. Det skulle också vara fantastiskt om vi kunde få se en stor överraskning den här säsongen, kanske en nykomling eller ett mindre lag som kliver fram och gör som Girona gjorde förra året med deras överraskande framgångar.

Med hösten som snart närmar sig och den nya säsongen som står för dörren, känner jag att vi alla som är fans av La Liga är fyllda med förväntan och spänning. Det är något magiskt med den här tiden på året när allt fortfarande är möjligt och varje klubb har sina drömmar och mål. Jag tror att vi har en riktigt spännande säsong framför oss, med många oväntade vändningar.

*** *** ***

Sevillas försäsongsmatcher:
Sevilla – Orlando Pirates 0-2
Sporting Lissabon – Sevilla 2-1
Sevilla – Al-Ittihad 1-0
Fulham – Sevilla 1-2
Liverpool – Sevilla 4-1

Sevilla inleder säsongen borta mot Las Palmas redan ikväll (16/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Sevillas kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-16 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien