Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Valencia: ”Fullsatt Mestalla taggar i gång spelarna”
Valencia premiärspelar redan ikväll hemma på Mestalla mot Barcelona

Inför La Liga 2024/25, Valencia: ”Fullsatt Mestalla taggar i gång spelarna”

La Liga-säsongen 2024/25 drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Valencias SvenskaFans-redaktör Niklas Hermansson ger oss nu förutsättningarna i hans Valencia inför starten.

Det fanns många domedagsprofeter gällande Valencia inför förra säsongen. Man har de senaste åren knappt plockat in några nya lirare och spelare efter spelare har lämnat den spanska östkusten för andra klubbar. Inför fjolåret fick Ruben Baraja förnyat förtroende med en väldigt ung trupp där stommen utgjordes av de egna akademispelarna. Detta skulle visa sig vara ett framgångsrikt recept då Valencia stod för en bättre fjolårssäsong än de flesta hade kunnat ana. Nu kliver man in i en ny säsong där transfersommaren lämnat mycket att önska och frågan är om Baraja och hans ungtuppar klarar av att stå för en liknande bedrift som ifjol eller inte.

Valencias transfersommar:

Spelare in:
Stole Dimitrievski, målvakt – Rayo Vallecano (fri transfer)
Rafa Mir, anfallare – Sevilla FC (lån)
Dani Gómez, anfallare – Levante UD (lån)

Spelare ut:
Cristian Rivero, målvakt – Albacete Balompié (lån)
Eray Cömert, mittback – Real Valladolid (lån)
Roman Yaremchuk, anfallare – Club Brügge (återvänder från lån)
Peter Federico, högerytter – Real Madrid Castilla (återvänder från lån)
Selim Amallah, offensiv mittfältare – Real Valladolid (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Valencia inför säsongen har jag tagit hjälp av SvenskaFans Valencia-redaktör Niklas Hermansson.

Inför förra säsongen trodde du på ett totalfiasko för Valencia men när vi hördes i juni var du desto muntrare när Valencia hade säkrat sin niondeplacering. Länge hotade Los Ché även om Europaplats vilket du beskrev som ”inget mindre än en bragd” med tanke på de skrala förutsättningar som Rubén Baraja gavs av Peter Lim och staben. Vilka förutsättningar skulle du nu säga att Baraja och hans lag har? Och vilka målsättningar har Valencia denna vända med tanke på hur det gick förra säsongen?
Underpromised and overdeliver – ett klassiskt Ruben Baraja mantra som jag väl litegrann levde under förra sommaren, men samtidigt så har jag svårt att säga ens idag att kunnat se utvecklingen som laget hade ifjol och man skulle komma nia. Förutsättningarna inför kommande säsong är väl ganska så lika egentligen – med skillnaden kanske att Valencia inför iår är lite mer ”topptippat” och går in med högre förväntningar utifrån – ifjol var alla nöjda med att undvika bottenstrid och överleva i La Liga.

Denna säsongen förväntas man kriga om Europa-platser tror jag. Kikar man på trupp och tränare är det nog en väldigt målsättning – jag har stor oro runt Ruben Barajas effekt på laget och att man möjligen fått maximal utdelning senaste 1,5 säsong i Valencia, samtidigt som han har det svårt för att inte säga omöjligt att försöka bygga något på längre sikt heller med nuvarande ägare som säljer bort allt som går att sälja och investerar väldigt lite för att inte säga inget alls i truppen.

Ägare och ledning utgår litegrann ifrån att det varje år ska komma upp 2-3 spelare underifrån som direkt håller bra La Liga-klass – likt träffen man haft med Guerra, Mosquera osv sista säsongerna – men jag är inte lika säker på att den ekvationen går ihop.


Mamardashvili ryktas vara på väg bort från Valencia

Det har än så länge inte hänt överdrivet mycket i Valencias trupp sedan vi sist hördes. Noterbart är dock att Stole Dimitrievski anslutit från Rayo vilket kanske tyder på en kommande försäljning av uppskattade Giorgi Mamardashvili? Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Man kunde se redan sista matchen på Mestalla i våras att nog Big Mama är förlorad och värvningen av Stole kändes än mer som spiken i kistan samtidigt som Mamardashvili gjorde ett väldigt fint EM och fick sitt större genombrott. Nu ryktas PL-klubbar dra i honom och det är nog en förlorad spelare dessvärre. Det har pratats om att klubben behöver göra åtminstone en ”större” försäljning i sommar, kanske två. De spelare som det ryktats mest om har ju varit Mamardashvili och Javi Guerra – det värsta med att tappa de båda eller en av dem nu är ju att ingen tid finns för att hitta ersättare / använda pengar att stärka trupp så det kommer nog Peter Lim använda som bra argument.

Nyförvärvsmässigt är det väl främst annars Rafa Mir i anfallet som märks – han har ju ett hyfsat CV men ett par tuffare säsonger bakom sig, skoj med en Valenciakilla tillbaka på Mestalla och Hugo Duro får lite konkurrens och avlastning, förhoppningsvis kan de sporra dem båda. Generellt så hade man nog annars behövt ha en in general i mittförsvaret, även om Yarek – Mosquera på lite sikt är väldigt spännande och kanske en yttermittfältare av högre rang för att på riktigt utmana om Europa. Det finns viss spets i truppen – men det är oerhört tunt där bakom.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Valencias trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Jag tror att Yarek kan va den som får lite större genombrott denna säsong, kanske tillsammans med eller Mosquera i försvaret. Annars kommer Duro/Mir bli viktiga och någon av dem behöver nästan komma upp i +10 mål för att man ska orka va på övre halvan. Får vi behålla Javi Guerra ser jag honom som en nyckelspelare att bygga laget omkring, men där Baraja haft vissa problem att hitta den optimala rollen för honom – men de höjder han har är enorma och kan han hitta lite stabilitet i prestationer och lägre dippar så är han en landslagsspelare under säsongen.

I premiären ställs Valencia mot FC Barcelona hemma på Mestalla. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
En klassisk klyscha att en premiär alltid är en premiär osv – men jag gissar ju att FCB vill rivstarta ligan och visa rivalerna i Madrid att iår ska man slåss om guldet på riktigt, samtidigt som Valencia inte sett alls redo ut under sommaren och träningsmatcherna, vilket är lite märkligt då man inte hade så många spelare på EM/OS och man har samma tränare. Förhoppningsvis har man varit lite nedtränad och det positiva är ju att en hemmapremiär på ett fullsatt Mestalla mot ett FC Barcelona kommer nog att trigga samtliga hemmaspelare att försöka inleda säsongen på bästa sätt och välta en jätte, och på så sätt också få med sig fansen och lite medvind direkt.

Det har varit ett par tunga år för Valencia, kan man nå högre i år?

*** *** ***

Valencias försäsongsmatcher:
Racing CF Benidorm – Valencia 1-3
Valencia – Castellon 0-0
Valencia – Deportivo Alavés 0-1
PSV – Valencia 2-1
Valencia – Levante 0-0
Leeds – Valencia 2-1
Valencia – Eintracht Frankfurt 3-2

Valencia inleder säsongen hemma mot FC Barcelona redan ikväll (17/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Valencias kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-17 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien