Lagbanner
Inför La Liga 2024/25, Villarreal: ”Orkar inte med det denna säsong”
Marcelino fick ordning på Villarreal ifjol, håller han sig till grunderna nu eller ska ha experimentera?

Inför La Liga 2024/25, Villarreal: ”Orkar inte med det denna säsong”

La Liga-säsongen drar nu äntligen i gång igen och vi på SvenskaFans har tagit tempen på lagen inför premiären. Denna gång får vi hjälp av Villarreal-supportern Joakim Olah för att reda ut hur läget står till hos den gula ubåten.

Villarreals fjolårssäsong var initialt ingen rolig historia. Laget såg oerhört svaga ut och gick på pumpen i stort sett varenda helg. Quique Setién fick foten redan första veckan i september och ersattes av en Pacheta som bara coachade Villarreal till två trepoängare i ligan på tre månader innan även han fick sparken. Där och då vände Villarreals säsong när Marcelino återvände till klubben och förde den gula ubåten uppåt i tabellen. Àlex Baena gick och vann assistligan och Alexander Sørloth var ett Dovbyk-hattrick i sista omgången från att vinna skytteligan. Inför den här säsongen har som vanligt mycket hänt i Villarreal och flertalet spelare har anslutit och lämnat klubben.

Villarreals transfersommar:

Spelare in:
Willy Kambwala, mittback – Manchester United (€10 miljoner)
Diego Conde, målvakt – CD Leganés (€4 miljoner)
Papa Gueye, defensiv mittfältare – Olympique Marseille (fri transfer)
Sergi Cardona, vänsterback – UD Las Palmas (fri transfer)
Nicolas Pépé, högerytter – Trabzonspor (fri transfer)

Spelare ut:
Alexander Sørloth, anfallare – Atlético de Madrid (€32 miljoner)
Filip Jørgensen, målvakt – Chelsea FC (€24,5 miljoner)
Ben Brereton Díaz, vänsterytter – Southampton FC (€8,3 miljoner)
Jorge Cuenca, mittback – Fulham FC (€6,7 miljoner)
Johan Mojica, vänsterback – RCD Mallorca (€1,5 miljoner)
Haissem Hassan, högerytter – Real Oviedo (€1,5 miljoner)
José Luis Morales, anfallare – Levante UD (fri transfer)
Bertrand Traoré, högerytter – Ajax (fri transfer)
Alberto Moreno, vänsterback – Como 1907 (fri transfer)
Pepe Reina, målvakt – Como 1907 (fri transfer)
Aïssa Mandi, mittback – LOSC Lille (fri transfer)
Manu Trigueros, innermittfältare – Granada CF (fri transfer)
Ètienne Capoue, defensiv mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Francis Coquelin, defensiv mittfältare – ingen ny klubb bekräftad (fri transfer)
Carlos Romero, vänsterback – RCD Espanyol (lån)
Jorge Pascual, anfallare – SD Eibar (lån)
Goncalo Guedes, vänsterytter – Wolverhampton Wanderers (återvänder från lån)
Yerson Mosquera, mittback – Wolverhampton Wanderers (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Villarreal inför säsongen har jag tagit hjälp av Villarreal-supportern och tidigare SvenskaFans-skribenten Joakim Olah.

Efter en blytung höst med två sparkade tränare lyckades Villarreal repa mod under Marcelinos ledning och säkra en respektabel åttondeplacering under våren – något som räckte för att kalla säsongen godkänd enligt dig när vi hördes i juni. Vilka förutsättningar har Marcelino och hans Villarreal för att ta ytterligare kliv den här säsongen och vilka målsättningar har Villarreal denna gång?
Målsättningen är som den brukar - stanna kvar. Och fansen vill ut i Europa. Det borde gå med den här truppen, men det är många om det. Övre halvan kan man minst förvänta sig. Och snälla, kan man få drömma om att spela final i Copa del Rey? Och helst vinna också, finalförluster är inget kul. Vi får se om det gör laget gott att vara utanför Europa ett år. Kanske blir bättre uppslutning på matcherna också. Tydligen hade 20.000 säsongskort sålts för tredje året i rad nu, har aldrig hänt tidigare.

Hoppas även att Marcelino håller sig inom sin ram, för efter ett par säsonger brukar han alltid balla ur på något sätt och göra sig omöjlig och lämna alla lag under tumultartade former. Jag orkar inte riktigt med det den här säsongen.

Àlex Baena var briljant ifjol och vann assistligan något oväntat för många

Om jag räknat rätt har Villarreal tappat sjutton (i skrivande stund) spelare inför säsongen, vilket är flest av samtliga lag. Däribland ser vi namn som Alexander Sørloth och Filip Jørgensen. Samtidigt har lirare som Willy Kambwala och Nicolas Pépé anslutit. Hur bedömer du transferfönstret hittills? Vad finns det att säga om nyförvärven och finns det fortfarande några brister i laget som du anser att man ska lappa ihop?
Hittills är det godkänt, men det känns inte klart. Kändes skönt att bli av med många spelare som sjöng på sista versen, både i laget och i sina karriärer. Som det ser ut nu är det tunt på backsidan som vanligt. En målvakt, en mittback och en anfallare behövs in innan vi kan stänga fönstret. Av de som lämnat kommer Sørloth svida mest, även om det inte finns några garantier för att hans enorma målform skulle fortsatt.

Av de som kommit är ju Nicolas Pepe mest spännande, enligt mina egna beräkningar är han den dyraste spelaren som någonsin spelat i Villarreal. Vad nu det säger, men kanske säger det något? Kommer han flyga ner för vänsterkanten i full fart och sätta skräck i backarna i La Liga? Jag hoppas det.

Vilka spelare skulle du lyfta fram som nyckelfigurer i Villarreals trupp säsongen 2024/25? Och finns det någon talang eller annan spelare som du tycker att vi ska hålla extra koll på under säsongen?
Nyckelfigurerna tror jag blir tre spelare som knappt spelade fotboll förra säsongen - Yeremi Pino, Juan Foyth och Danjuma. Kommer de tillbaka i gammal god form? Gör de inte det måste andra kliva fram. Parejo och Baena kommer ha nyckelroller på mitten, om de inte funkar kommer inte Villarreal funka. Finns det chans att Ilias Akhomach får ett ordentligt genombrott och vilken roll får Pepe? Finns mycket som är spännande nu.

Jag tycker alla mittfältare/anfallare känns mycket intressanta. Förstår inte hur alla ska få speltid faktiskt. Har inte sett några tecken på att någon från de egna leden kommer ta klivet in under säsongen, nästan alla lämnade Villarreal B (som åkte ur Segundan) och ingen flyttades upp. Kanske någon mittback.

I premiären ställs Villarreal mot Atlético de Madrid hemma Estadio de la Cerámica. Hur kommer det att gå i premiären och känns laget redo att sparka i gång den nya säsongen?
Atlético ser ohyggligt farliga ut och Villarreal är erkänt alltid dåliga i premiärmatchen. Just därför kommer Villarreal vinna med 2-1, helt tvärtemot all logik.

Så här såg det ut väldigt mycket under hösten förra säsongen, en bättring denna vända?

Vad är dina tankar om La Liga rent generellt den här säsongen? Hur ser toppen respektive botten ut tror du?
Jag har inte följt Silly för de andra lagen i detalj, ej heller hängt med i vad förståsigpåarna säger om en sluttabell. Jag tycker de senaste två säsongerna har varit lite kryddiga att följa med lag som Villarreal och Sevilla som underpresterat i början för att sen ordna upp det efter hand, samt Gironas framfart. Men det mest intressanta blir väl att se om Barça och Atlético kan utmana Real om titeln. Och vilka åker ur? Ingen aning, men jag tror inte det kommer vara några skrällar. Hoppas vi kan undvika att det blir en jumbo som tidigt blir avsågade från allt och alla, det mår ingen bra av.

Någonting ytterligare du vill lägga till?
För övrigt - Ganska lustigt det här med Santi Comesaña och min hjärna. Jag glömmer ofta att han spelar i laget. Ibland när han blir inbytt eller är i startelvan tänker jag - just det, han ja. När han spelar syns han inte heller till. Han fick rött kort i en match förra säsongen och då började Villarreal spela bättre efter det. Han gjorde faktiskt några mål också, även där fattade man först inte vem det var som dykt upp och dundrat in bollen i nät förrän bildproducenten zoomade in på hans mustaschprydda ansikte. Därför har jag bestämt mig för att specialstudera honom när han får spela för att se om han är bra eller inte, för det har jag fortfarande inte förstått.

*** *** ***

Villarreals försäsongsmatcher:
Sion – Villarreal 1-3
Saint-Ètienne – Villarreal 3-1
Nottingham Forest – Villarreal 0-0
Brighton – Villarreal 4-0

Villarreal inleder säsongen hemma mot Atlético de Madrid redan ikväll (19/8) klockan 21.30.

Vad tror du om Villarreals kommande säsong? Diskutera gärna i kommentarsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-08-19 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien