Lagbanner
Inför La Liga 2023/24, Villarreal: ”Känslan är bra inför säsongen”
Nyförvärvet Ben Brereton Díaz nätade i försäsongsmatchen mot Nice

Inför La Liga 2023/24, Villarreal: ”Känslan är bra inför säsongen”

La Liga-säsongen 2023/24 drar i gång i helgen och vi på SvenskaFans tar tempen på lagen inför premiären. Först ut är Villarreal där supportern Joakim Olah ger oss en lägesrapport beträffande den gula ubåten.

Villarreal kommer från ett fjolår som slutade i något av ett dunkel. Laget slutade på en femteplats i La Liga med sju poäng upp till Real Sociedad och missade därmed Champions League. I Europaspelet blev det uttåg mot Anderlecht i Conference Leagues åttondelsfinal. I oktober ifjol klev Quique Setién in som manager efter att Unai Emery lämnat för Aston Villa. Inför den stundande säsongen är Setién fortsatt vid rodret och frågan är huruvida laget är nog rustade när premiären nalkas.

Villarreals transfersommar:

Spelare in:
Alexander Sørloth, anfallare – RB Leipzig (€10 miljoner)
Ramón Terrats, defensiv mittfältare – Girona FC (€2,5 miljoner)
Santi Comesaña, innermittfältare – Rayo Vallecano (fri transfer)
Denis Suárez, offensiv mittfältare – Celta de Vigo (fri transfer)
Ilias Akhomach, högerytter – FC Barcelona Atlétic (fri transfer)
Ben Brereton Díaz, vänsterytter – Blackburn Rovers (fri transfer)
Matteo Gabbia, mittback – AC Milan (lån)

Spelare ut:
Nicolas Jackson, anfallare – Chelsea FC (€37 miljoner)
Pau Torres, mittback – Aston Villa (€33 miljoner)
Samuel Chukwueze, högerytter – AC Milan (€20 miljoner)
Boulaye Dia, anfallare – US Salernitana (€12 miljoner)
Arnaut Danjuma, vänsterytter – Everton FC (€4,2 miljoner)
Manu Morlanes, innermittfältare – RCD Mallorca (€2,5 miljoner)
Iván Martín, offensiv mittfältare – Girona FC (€2 miljoner)
Vicente Iborra, defensiv mittfältare – Olympiacos Piraeus (fri transfer)
Johan Mojica, vänsterback – CA Osasuna (lån)
Giovani Lo Celso, innermittfältare – Tottenham Hotspur (återvänder från lån)

*** *** ***

För att reda ut hur läget står till i Villarreal tar vi hjälp av Villarreal-supportern Joakim Olah.

Hur skulle du bedöma klubbens transfersommar hittills? Återstår några pusselbitar eller är truppen spikad? Några farhågor?
Jag skulle tro att de flesta Villarreal-anhängare är ganska nöjda med sommarens transferfönster hittills. Chukwueze, Jackson och Pau Torres har sålts tillsammans med ett par truppspelare och inbringat mer pengar än någonsin tidigare. Visserligen hade man kunnat önskat mer pengar för både Torres och Chukwueze, men båda hade bara ett år kvar på kontraktet. Av dessa tre herrar är det väl egentligen bara Torres som lämnar ett stort hål efter sig. På värvningssidan har man satsat på fria transfers (återvändaren Denis Suarez från Celta, Comesaña från Rayo, Brereton Diaz från Blackburn) samt en transferbomb med Sørloth för en billig peng. För att ersätta Pau Torres kom Gabbia från Milan på ett ettårigt lån.

Det som saknas är en målvakt och helst en till innerback, för snart 38-årige Albiol lär inte göra många minuter i den här säsongen och förra säsongen var tyvärr hans sämsta. På målvaktssidan ses lastgamle Pepe Reina (40 år och med 1000 officiella matcher under bältet!) samt unge och valpige svenskbekantingen Jörgensen, 21 år och som inte imponerat. Det hetaste ryktet in är dock yttern Abde Ezzalzouli från Barcelona. Det förväntas inte att man kommer smälla mycket pengar på någon stjärna, de senaste två gångerna man gjort det har det blivit semifloppar i from av Danjuma (nu på lån i Everton) och Paco Alcacer som vid en ålder av 29 varvar ner i Förenade Arabemiraten. Överlag en bra transfersommar hittills med ett välfyllt och skadebenäget mittfält där 8 spelare ska slåss om 3 platser…

Orosmolnen ligger på målvakts- och backsidan. Hos målvakterna finns tveksamheter i kvalitét medan backarna är skadebenägna. Det är långt ifrån otänkbart att någon från Villarreal B plockas upp på en ytterbacksplats, eller att någon stackars mittfältare får gå ner.


"Lastgamle" Pepe Reina vaktar fortsatt den gula buren

I helgen drar La Liga i gång igen – hur är känslan inom klubben inför säsongsstarten?
Villarreal brukar vara ganska segstartade i premiärmatchen, men förra årets lyckades man vinna den och bröt en tioårig förbannelse. Försäsongen nu har mest varit en enda lång dipp med svajiga resultat men det brukar inte spela så stor roll för Villarreal. Quique Setien har fått en hel försäsong på sig efter att lite abrupt blivit inslängd i laget förra hösten när Emery lämnade för Aston Villa, så vi får hoppas att vi kanske kan få lite mer kontinuitet i resultaten i vår. Överlag är känslan bra inför säsongen, och skadeläget ser gott ut.

Vilka tre spelare skulle du peka ut som nyckelspelare i laget och varför?
Det är ännu svårt att bedöma hur nyförvärven kommer att te sig, men om Sørloth kan prestera som i La Real borde han ha en plats centralt i tremannaanfallet. Dani Parejo spelade flest minuter i ligan av alla i Villarreal förra säsongen och man var i den grad beroende av mittfältsmotorn att man var orolig hur spelet skulle se ut utan honom (oftast såg det inte bra ut när han satt ute). Men vid en ålder av 34 så undrar man hur många minuter det kan bli i år?

I backlinjen tror och hoppas jag att vänsterfotade Jorge Cuenca kan fylla ut Pau Torres roll och ta ytterligare ett kliv, nu när han gör sin tredje La Liga-säsong. Albiol lär inte ha många minuter i kroppen den här säsongen så det finns möjlighet för mycket speltid och läge att visa upp sig.

Gerard Moreno bör också nämnas, som hade en svag förra säsong spoilerad av skador där han sällan spelade mer än tre matcher i rad innan han blev skadad. Kan han få bukt med dem blir det nästan som ett nyförvärv, men det finns tyvärr inga garantier som säger att han kommer tillbaka till storformen från 2-3 år sedan.


Dani Parejo pekas ut som en nyckelspelare för Villarreal

Vad är målsättningen för säsongen?
Målsättningen lär ligga som det brukar: att hänga kvar, och när 40 poäng i ligan uppnåtts som brukar krävas för att göra just detta, öppnar presidenten Sr. Roig en flaska champagne, eller kanske cava och firar glatt. Därefter är det av fansen uppskattat om Villarreal når någon av Europaplatserna, något man lyckats med nästan varje säsong sedan man tog steget upp igen 2013.

Nu deltar man i Europa League vilket man såklart satsar på att vinna och gruppspelet på hösten brukar dras igenom ganska lätt. Sen framemot februari/mars när spelschemat är tufft med Copa del Rey, ligan och Europa så brukar CdR ofta få stryka på foten mot nåt mittenlag i Segundan. Synd, eftersom Villarreal aldrig nått längre än semifinal i denna turnering. Personligen hade det varit kul att uppleva Villarreal i en CdR-final, men cupen brukar sällan prioriteras speciellt högt. Eller så gör den det men vi åker ut den ändå.

Något annat du tycker är värt att lyfta fram inför säsongen?
Villarreal firar sitt 100-årsjubileum i år men det blev tyvärr ingen titel, vilket det sällan blir. Många äldre spelare (Reina, Albiol, Parejo, Alberto Moreno, Capoue, Coquelin) sitter på utgående kontrakt så nästa års Villarreal kan komma att se väldigt annorlunda och yngre ut, så gillar ni långsam possession-fotboll och många mål i slutkvarten så ta er en extra titt på Villarreal i år. Kanske kan vi tvåla dit Real Madrid både hemma och borta i år igen?

*** *** ***

Villarreals försäsongsmatcher:
St. Gallen – Villarreal 6-1
Rheindorf Altach – Villarreal 0-3
Hannover 96 – Villarreal 3-0
Feyenoord – Villarreal 1-1
Sporting Lissabon – Villarreal 3-0
Nice – Villarreal 1-1
Newcastle – Villarreal 4-0

Villarreal inleder säsongen hemma mot Real Betis på söndag (13/8) klockan 19.30.

Vad tror du om Villarreals kommande säsong? Diskutera gärna i kommentatorsfältet.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-07 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien