Lagbanner
Inför: Schweiz - Spanien

Inför: Schweiz - Spanien

Nations League ska avgöras och det första hindret av två för spansk del är Schweiz.

Landslagsuppehållet rullar vidare och efter den oavgjorda vänskapsmatchen mot Nederländerna i veckan väntar nu Schweiz i Nations League. Med två omgångar kvar att spela ser läget bra ut för Spanien som innehar första platsen en poäng före både Tyskland och Ukraina. Det eventuella Nations League-slutspelets öde vilar alltså helt i deras egna händer, ett läge Luis Enrique och kompani självklart välkomnar med öppna armar.

Som nämnt blev det alltså kryss mot Nederländerna i veckan med 1-1 som slutresultat. Matchen i sig var väl knappast särskilt minnesvärd men att Sergio Canales, som dragit korsbandet tre gånger, fick göra sitt första landslagsmål vid 29-års ålder värmer. Den eviga talangen har varit bra länge nu och verkligen lyft sitt spel i Real Betis på senare år, så honom är det svårt att önska annat än lycka.

Även om Spaniens position i Nations League-gruppen är fördelaktig så var det ett landslagsuppehåll för några veckor sedan som tyngdes ner av förlusten i matchen mot Ukraina. Landslagets första förlust på 15 matcher, eller sen 2018 om ni så vill, och dessutom första gången Spanien misslyckats med att göra mål i en tävlingsmatch sedan uttåget mot Italien i EM-slutspelet 2016. En sanslös skalp för Andriy Shevchenkos starka Ukraina men också en rejäl missräkning för Spanjorerna.

Om Spaniens form är god, förutom debaclet i Kiev senast, kan detsamma knappast sägas om Schweiz. Fyra raka Nations League-matcher utan seger var inte vad Vladimir Petkovic och hans lag drömt om när gruppen offentliggjordes, för även om Tyskland och Spanien kan verka orubbliga är Ukraina det inte men ändå står det lila alplandet på två poäng och kommer därmed med största sannolikhet ramla ner till B divisionen. Utöver de svaga resultaten i Nations League har Schweiz hunnit med att träningsmatcha mot både Kroatien (1-2) och Belgien (1-2) men förlorat båda gångerna. Faktum är att vi får gå tillbaka ett helt år för att hitta Schweiz senaste seger, då mot Gibraltar med 6-1. Mot Tyskland vid förra landslagssamlingen var det nära att den tunga sviten bröts då de ledde med 2-0 och 3-2 men tyskarna lyckade sig klamra sig kvar i matchen och i slutändan skrevs slutresultatet till 3-3.

Det senaste mötet mellan Spanien och Schweiz kom för en månad sen, då vann Spanien med 1-0 hemma efter mål av Mikel Oyarzabal. Annars har de båda länderna endast stött på varandra vid sju tillfällen med resultatraden 4-2-1 till spanjorernas favör. Schweiz enda seger kom i VM 2010, en turnering Spanien sedan vann.


Matchfakta

Var? St. Jakob-Park, Basel
När? 14/11 20:45
TV? CMore

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-11-14 02:09:25
Author

Fler artiklar om Spanien