Lagbanner
Inför Spanien-Tyskland: Upp till bevis för två tunga favoriter
Fortsätter Lamine Yamal och Nico Williams sitt segertåg och dans med Spanien?

Inför Spanien-Tyskland: Upp till bevis för två tunga favoriter

För ett av lagen lever drömmen vidare om en magisk kväll i Berlin om drygt en vecka – för ett av landslagen slutar denna EM-sommaren med stor besvikelse uttåg redan i kvartsfinal. Den tunna linjen mellan succé och misslyckande har kanske aldrig varit tydligare.

Hemmanationen Tyskland var redan på förhand en av de tyngre favoriterna, och är dessutom tyngda av hemmaplansfördelen och det massiva trycket som kommer finnas runt och på matchen, ett Tyskland som kanske inte imponerat sådär fasligt mycket speltid hela tiden, men samtidigt på ett väldigt tyskt sätt tuggat sig fram genom turneringen, från en drömstart med 5-1 mot ett svagt Skottland, via senast en VAR-vänlig seger mot Danmark, hela vägen fram nu till en kvartsfinal mot Spanien. Kanske har den något krokiga vägen tagit ner förväntningarna något, men tar det slut här för Tyskland tror jag trots allt att det kommer ses som ett misslyckande för detta Tyskland, en kvartsfinal är inte att nå budget med tyska mått.

För Spaniens del är det litegrann tvärtom, man gick in i turneringen i bästa fall som en outsider till de största favoriterna, stödet från hemmaplan nere på den Iberiska halvön var i bästa fall lite sådär lagom halvljummet, inte minst efter de senaste årens skandaler och turbulens runt förbundet. Men samtidigt så kanske det här spanska landslaget var precis vad spansk fotboll behövde just nu – något att enas omkring och något att gemensamt se som sitt landslag. Lägg till att man hamnade i på förhand utnämnda dödens grupp med regerande mästarna Italien, alltid stabila mästerskapslaget Kroatien och ett Albanien på uppgång. Men gruppen sopade Spanien hem rent med 9 p och noll insläppta mål och åttondelsfinalen kunde inte ens eller varken ett oturligt tidigt självmål eller en storspelande motståndarmålvakt stoppa den spanska armadan och när det blåstes av för full tid och krutröken lagt sig så stod det 4-1 på tavlan efter en ny spansk kraftmätning. Nu skulle jag säga att Spanien nog är den största favoriten av dem alla i mångas ögon – men samtidigt är allt som gjort fram tills nu, den fina fotbollen, den perfekta raden av segrar – inte värda någonting och åker Spanien ut än en gång innan semifinal i ett mästerskapet, ja då blir det svårt att historieskriva vad eftermälet av denna spanska årgång kommer bli.

Inför den här kvartsfinal har det av förklarliga skäl och även säkerligen rent lingvistiska skäl, varit mycket prat om Jamal vs Yamal. Vilket såklart syftar till Tysklands kanske mest lysande spelare under EM – Jamal Musiala – och Spaniens egen Pele i form av 16 årige Lamine Yamal. Två ynglingar som säkerligen lär dominera den här scenen många år framöver, men kanske också två ynglingar som ändå så här långt i turneringen ändå överglänsts av Nico Williams. Det mål som Nico gör i åttondelsfinalen mot Georgien är ren och skär fotbollskonst på allra högsta nivå, och det är litegrann (åtminstone fram tills nu) det som skilt Nico och Yamal åt i Spanien – slutprodukten av sitt kreativa spel. Där Yamal haft svårt få till poängskörden medans Williams bidragit mer poängmässigt både direkt och indirekt är känslan. Det här ser jag dock mer som en ”untapped potential” och att Spanien har en nivå till i sitt spel här – för jag tror alla kan se att det är en fråga om när det lossnar för Lamine Yamal och inte om, även målmässigt och det kanske är lägligt att han sparat sina mål för de avslutade matcherna i EM istället.

Jag skulle vilja sträcka ut handen och säga att ikväll möts EM´s så här långt bästa lag, och det här hade mycket väl kunnat vara en EM-final. De båda lagen är de lag som gjorts flest mål i detta EM, båda 10 mål framåt, så det borde kunna bli såväl en sevärd som minnesvärd kvartsfinal ikväll i Stuttgart, även om de tre senaste möten lagen emellan slutat 1-1. Spanien har å sin sida aldrig slagit ut en hemmanation i ett stort mästerskap förut, men Tyskland å sin sida har inte besegrat Spanien i ett större mästerskap sedan EM 1988.  Det kan också vara en historisk vattendelare om vinnaren ikväll sen även går och tar hem EM-bucklan då både Spanien och Tyskland står på vars tre EM-titlar per idag, mer än några andra länder. Vinnaren ikväll ställs mot segraren mellan Frankrike och Portugal.

Matchinfo

Spelplats: MHP-Arena Stuttgart
Avspark: Fredag 18.00
Domare: Anthony Taylor
TV: TV4
 

Niklas Hermansson@Nikche2024-07-05 07:22:00
Author

Fler artiklar om Spanien