Lagbanner
”Inte konstigt att Ibrahimovic blev rasande”

”Inte konstigt att Ibrahimovic blev rasande”

Att Leo Messis mandat i Barcelona är stort är ingen hemlighet. I ett längre reportage i Offside skildrar nu Simon Kuper hur 32-åringen styr lagets värvningar, taktik och fick bort Zlatan Ibrahimovic från klubben. "Inte konstigt att Ibrahimovic blev rasande", skriver Kuper.

Det är snart 20 år sedan Leo Messi – då 13 år gammal – flyttade till Barcelona tillsammans med sin familj och fostrades in i klubben han för evigt har kommit att bli förknippad med.

Ni kan historien vid det här laget.

Sedan argentinaren tog klivet upp i A-laget säsongen 2003-04 har klubben vunnit tio ligatitlar, sex cuptitlar och fyra Champions League-titlar. Messi har själv prisats sex gånger om med Ballon d'Or.

Barcelona har format Leo Messi sedan tiden i La Masía. I ett längre reportage för Offside vänder nu Simon Kuper på perspektivet och berättar hur argentinaren har format klubben. Kuper beskriver hur klubbens alla anställda – spelare, ledare och huvudtränare – har blivt underordnade sin fixstjärna.
"Barças Messistrategi har fått följden att hela arbetsplatsen kretsar kring den viktigaste medarbetaren: Anställd Nummer Ett. Strategin är det mest framgångsrika man-management-projektet vi har sett inom fotbollen. Men den har en baksida. Med tiden har FC Barcelona förvandlats till FC Messi", skriver han i Offside.

Förvandlingen har skett gradvis, men ett stort skifte skedde sommaren 2008 när Pep Guardiola tillsattes som ny huvudtränare. Då, menar Kuper, utvecklade klubben sin mest tydliga "Messistrategi" som gick ut på att få argentinaren vara lycklig i klubben till varje pris. Således fick andra lysande stjärnor stå tillbaka.
"Guardiola förstod att i fotboll så är spelarna viktigare än tränaren, och i Barcelona var en av dem viktigast av alla. Andra spelare och tränare kunde offras om det gynnade Messi", skriver han.

Ett exempel är hur klubben agerar på transfermarknaden. För att hålla Messi på gott humör värvades hans kompis och landsman Gabriel Milito till klubben. Och sommaren 2010 lämnade prestigevärvningen Zlatan Ibrahimovic, efter bara ett år i klubben, då han kommit på kant med argentinaren.
"Säsongen därpå värvade Barça Zlatan Ibrahimovic. Men när Messi indikerade att den storväxte centrala anfallaren var i vägen för hans löpningar inåt i planen fick svensken skickas iväg igen. Inte konstigt att Ibrahimovic blev rasande. I vilken annan klubb som helst hade en lagkamrat med synpunkter på en topp tio-värvning blivit ombedd att leva med det", skriver Kuper i reportage.

Zlatan Ibrahimovic har i sin självbiografi hävdat att hans problem i klubben uppstod när Messi förklarade att han inte ville spela på en kant, och därför konkurrerade med Zlatans position som central nia.

Kuper beskriver vidare att klubben tillfrågar Messi om hans åsikt inför varje potentiell spelarrekrytering, när det kommer till taktiska val och tränaranställningar. Det har gjort klubben till den moderna fotbollens kanske mest framgångsrika – men också att Barcelona i en knepig sits framöver.
"Messis närvaro och storverk har också tillåtit organisationen att bli lat. Så länge man har världens bäste i laget behöver man inte vara bäst på annat", skriver Kuper, och lyfter även frågetecken kring vad som väntar för klubben den dagen Messi lägger skorna på hyllan.

• • •
Reportaget "FC Messi" går att läsa hos Offside för prenumeranter med full digitaltillgång från 39 kronor i månaden.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2020-06-17 14:20:00
Author

Fler artiklar om Spanien