Lagbanner
La Esquina: João Félix är bäst i ligan

La Esquina: João Félix är bäst i ligan

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Miljardflopp efter fjolårssäsongen, bäst i ligan nu. För João Félix har varit precis så bra under ligans inledning plus Champions League-spelet. 

Sju mål och två assist har det hunnit bli på 10 matcher (eller 756 minuter) vilket ger ett snitt på strax över en poäng per 90 minuter, siffror som placerar honom i det absoluta toppskiktet i Europa. Siffrorna lär sannolikt dala då hans förväntade snitt ligger på 0.66 per 90 minuter men även det är en klar förbättring från fjolårets högst mediokra siffror. 

I helgen blev det två nya mål samt en assist i Atlético Madrids övertygande 4-0 seger mot defensivt starka Cádiz när både hans eget och lagets framgångståg fortsatte.

Utöver poängspelaren João Félix är han dessutom navet i hela Atléticos anfallsspel, portugisen är konstant ett hot i ytan mellan motståndarnas backlinje och mittfält samtidigt som han inte ogärna droppar ännu djupare än så. Det tillsammans med en offensiv produktion som ser ut som den gör bådar inte bara gott utan är ovanligt och extremt eftersträvansvärt. Att Atlético gått från att ha en offensiv som trumfats av sisådär sex-sju lag i tabellen till att faktiskt just nu vara bäst i Spanien är mycket João Félix förtjänst. 

Det ska dock slängas in en obligatorisk brasklapp, för 10 matcher är trots allt ett litet underlag. Visst är det kul att spana in trender och förändringar under ett tidigt skede på säsongen, men innan siffror och prestationer är jämna över tid bör man hålla sig för definitiva slutsatser. 

Men just nu ser han ut som den supertalang han faktiskt är.

*****

Coronan fortsätter att slå hårt mot världen och fotbollen är inget undantag. I veckan var det Granadas tur att åka på viruset vilket i sin tur lamslog stora delar av truppen och verksamheten, antingen genom att ha blivit smittade själva eller på grund av Coronaprotokollens alla (nödvändiga) regler som säger att endast spelare som testar negativt samt/eller har antikroppar får spela. Detta ledde till att sju A-lagsspelare vartillgängliga vilket är precis så många som krävs för att en match inte ska ställas in. Tre av dessa var dessutom inte hundra procent matchredo vilket märktes då både Soldado och Kenedy byttes ut i paus.

Klubben gjorde givetvis allt i sin makt för att helgens möte med Real Sociedad skulle skjutas upp men La Liga vägrade, gång på gång. Som grädde på moset bröt Granada (medvetet?) mot reglerna genom att efter byten i matchens slutskede inte ha tillräckligt med A-lagsspelare på planen, något som skulle kunna leda till en överklagan från Real Sociedad som istället för 2-0 bör kunna få en 3-0 seger via skrivbordet. 

Vill de? Mycket oklart.

En röra är vad det är och i slutändan usel reklam för ligan i stort som borde gjort ett bättre jobb för att lösa situationen.

 *****

Unai Emerys Villarreal går som tåget och efter söndagens 3-1 seger borta på erkänt svårspelade Coliseum Alfonso Perez mot Getafe parkerar de på en andraplats i tabellen. Formen är god med sex raka utan förlust i ligan och nio raka i alla tävlingar. Raden 7-2-0 under samma period imponerar medan 22-7 i målskillnad tyder på en balans som stämmer. Paco Álcacer gör poäng, Gerard Moreno ackompanjerar honom, Dani Parejostyr och ställer och allt bara klaffar just nu. Emerys kontrollerade och flexibla 4-3-3 där de på pragmatiskt Emery vis är semi-försiktiga i försvarsspelet samtidigt som de vill vara protagonister med bollen har gett utdelning än så länge, och enligt de underliggande siffrorna är det ingen slump. 

 Unai Emery är på väg mot återupprättelse efter två tyngre sejourer utomlands, och det gläder.

*****

Den 23-årige spanska anfallaren Rafa Mir imponerar i bottenlaget Huesca, på lån från Wolverhampton. Tre mål och en assist har det blivit på nio matcher vilket måste ses som fullt godkänt för ett lag i dem trakterna av tabellen.

En att hålla ögonen på.

 

 

 

 

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-11-09 10:56:46
Author

Fler artiklar om Spanien