Lagbanner

La Ligabloggen: Johan Cruyff - mannen bakom världens bästa lag

Det snackas ofta om vem som är bäst genom tiderna. Är det Pelé, Maradona eller Messi? Jag vet helt ärligt inte. Något jag däremot är säker på är vem som har haft störst inflytande på fotbollen. Det är Johan Cruyff, först som spelare med Cruyff-finten och sedan som tränare med tiki-taka och totalfotbollen.

I onsdags var det 42 år sedan Johan Cruyff debuterade i Barcelona efter att ha blivit övertygad av sin tidigare tränare i Ajax, Rinus Michels, att komma till klubben. Även fast ”El Flaco” var världens kanske bäste spelare just då och började sin tid i klubben på bästa sätt genom att bli tvåmålsskytt i debuten mot Granada var det ingen som kunde ana vilket stort inflytande holländaren skulle komma att ha i klubben. Johan Cruyff lyckades bärga hem en ligatitel till katalanerna efter 14 års väntan och var härföraren i den historiska 0-5-krossen på Bernabeu, men trots det var det som tränare han kom att göra störst avtryck.

Innan Cruyff kom till Barcelona hade han och hans tränare i Ajax, Rinus Michels, gjort Ajax till en dominerande klubb i Europa genom att skapa ett nytt sätt att spela fotboll på. Det nya sättet att spela fotboll på handlade om att äga bollinnehavet med korta passningar, anfall är bästa försvar, 4-3-3- eller 3-4-3-uppställning med spelare som konstant bytte positioner med varandra och även hade en målvakt som nästan var lika skicklig med bollen som utespelarna. Det nya sättet att spela på kallas idag totalfotboll eller tiki-taka och ledde Ajax till tre raka Europacuptitlar (Champions League) och det holländska landslaget till VM-final 1974.

Holländaren var den bäste spelaren i världen när han gick från sin barndomsklubb Ajax till Barcelona och det gjorde honom till den överlägset bäste spelaren som Barcelona hade lyckats värva i sin historia där och då. Under den tiden värvade Barcelona oftast inhemska spelare som hade gjort bra ifrån sig i La Liga. Med spelare som Carles Rexach, Marcial Pina, och José Antonio Zaldúa under det sena 60-talet och början av 70-talet var Barcelona-lagen alltid mycket bra, men utan det lilla extra för att vinna La Liga och utmana på allvar ute i Europa. Cruyffs övergång till Barcelona kom att ge klubben större dragningskraft och fler internationella stjärnor som valde att skriva på Barcelona.

Det var när Cruyff återvände till Barcelona 1988 som det Barcelona som vi ser idag föddes. Cruyff var i världens ögon en visionär under en tid då den italienska catenaccion och den brittiska 4-4-2-modellen var det som gjorde lag framgångsrika. Han ville visa att hans totalfotboll skulle ta Barcelona till toppen, men främst att hans sätt att spela fotboll på var det bästa. Som tränare monterade han ihop ett Dream Team, en mix av spanska spelare som Pep Guardiola, José Mari Bakero och Txiki Begiristain och internationella stjärnor såsom Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romario, och Hristo Stoichkov. Stjärnor som aldrig skulle ha representerat Barcelona om det inte varit för Cruyffs övergång till klubben 1973.

Under hans ledning vann Barcelona La Liga fyra gånger i rad, från 1991 till 1994, och Europacupen för första gången i klubbens historia 1992. Hans åttaåriga tränargärning i Barcelona mellan 1988 och 1996 är den längsta i klubbens historia och var fram tills hans lärjunge Pep Guardiolas era även den mest framgångsrika med 11 titlar.

Det var dock inte resultaten som var det som imponerande under Cruyffs era, utan hur de uppnåddes. Termen tiki-taka, som används för att beskriva hur Barcelona och det spanska landslaget spelar just nu, har sitt ursprung, först under Rinus Michels men det var under Cruyff som filosofin verkligen blev framgångsrik i Barcelona. Hans filosofi, som var hans övertygelse och tro på att äga bollinnehavet med korta passningar och anfalla förvandlade Barcelona från en inhemsk storklubb till en klubb som nu var känd och uppskattad världen över.

Lika viktig som Cruyff var i att göra Barcelona till en av världens största klubbar var han i Barcelonas satsning på den egna akademin. Det numera berömda La Masia var det Cruyff som föreslog till den dåvarande presidenten Josep Nunez när han fortfarande var spelare i klubben. La Masia skulle vara ett hem för alla ungdomsspelare där de skulle formas efter idealen i klubben och alla lagen skulle spela på samma sätt oavsett om det var junior- eller A-lag. Cruyff ville att La Masia skulle likna Ajaxs akademi där han fostrades så mycket som möjligt, och så skulle det komma att bli. Josep Nunez accepterade förslaget och sedan La Masia öppnade sina portar 1979 har över 60 spanska landslagsspelare fostrats där.

Öppnandet av La Masia var början på ett förnyat fokus på akademin, något som Cruyff drog nytta av som tränare för klubben. Det underlättade för honom att vid sidan av alla utländska superstjärnor kunna förlita sig på spelare som Guardiola, Guillermo Amor och Albert Ferrer. Spelare som hade fostrats i La Masia med Cruyffs nya spelfilosofi.

Filosofin som Johan Cruyff inrättade under sin tid som tränare är fortfarande den som styr klubben idag. Pep Guardiola är tränaren som av många sägs ha revolutionerat fotbollen under sin tid som tränare för Barcelona mellan 2008 och 2012. Guardiola revolutionerade inte fotbollen utan tog Barcelona tillbaka till sina rötter, till det som en gång gjorde dem framgångsrika – tiki-taka (totalfotboll). Pep gjorde precis som Cruyff när han tog tillbaka filosofin till klubben och gav spelarna som hade fostrats i klubben större ansvar. Ur det ansvaret monterade Pep ihop världens mest fruktade mittfältstrio enbart bestående av egenfostrade spelare: Iniesta – Busquets – Xavi.

Guardiola ska ha beröm för att han vågade ta tillbaka filosofin till klubben och vågade satsade ungt igen, men inte för att han ska ha revolutionerat fotbollen. Det är han själv medveten om.

- Under hela min karriär har jag bara försökt göra vad jag lärde mig av Johan Cruyff. Han har haft störst inflytande på fotbollen, först som spelare och sedan som tränare, säger Pep Guardiola i en intervju med tyska Bild.

Även den nuvarande tränaren Luis Enriques spelsätt har sin grund i Cruyffs filosofi. Asturiern ska dock ha beröm för att han har gjort tiki-takan mer oförutsägbar genom att göra den vertikalare. Luis Enrique talade i en intervju med Sport om Cruyffs inflytande på hans lag.

- Vi alla Barcelona-supportrar har Cruyff att tacka för det Barcelona är idag. Att han kom till Barcelona som världens bäste spelare öppnade nya dörrar för klubben. Den filosofin som han tog in i klubben är den som har gjort klubben framgångsrik och det som är grunden för att mitt lag är framgångsrikt idag.

Ur Cruyffs filosofi är det inte bara Barcelona som vuxit sig framgångsrika, utan även det spanska landslaget. Ett landslag som tidigare har haft stora spelare men aldrig fått till det i mästerskap. När Luis Aragonés 2008 kompromisslöst slängde ut Raúl ur landslaget och valde att satsa Cruyffs sätt att spela fotboll kom det spanska landslaget att bli det bästa europeiska landslaget någonsin genom att vinna tre raka internationella mästerskap.

Förra veckan kom den dystra nyheten att Johan Cruyff drabbats av lungcancer. Cruyff har lyckats med allt, både som spelare och tränare, och jag hoppats innerligt att han lyckas vinna den här kampen också. Man får aldrig glömma att det var han som lade grunden för tiki-taka-revolutionen och mycket av den fotbollen vi ser på idag, men framförallt att allt som Barcelona och det spanska landslaget har lyckats uppnå aldrig skulle ha varit möjligt utan honom.

Källor: Mundo Deportivo, Sport, Bild, Så skapades världens bästa fotbollslag (Graham Hunter).

Ludwing Franquizludwing.franquiz@svenskafans.comLudwingFranquiz2015-10-31 10:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien